Használd ki a korai tehetséget!

Vannak kiemelt képességű felnőttek, egyetemisták és fiatalkorúak is. Ám a tehetség már kisiskolás korban megmutatkozik, csupán nem mindig vesszük észre. Ha korán belevágunk gyermekünk tehetséggondozásába, rengeteget segítünk neki és megakadályozzuk, hogy kirívó képességét traumatikusan élje meg.

hirdetés

Ki tehetséges?

Nem szabad összetévesztenünk, ha gyermekünk „egyszerűen” szorgalmas, vagy tehetséggel megáldott diák. Hiszen az elkötelezett kisiskolás figyelmes, ügyesen teljesíti a feladatokat és munkája kemény, ám a tehetséges gyermek kissé más. Gondolkodása összetett, kreatívan dolgozik, rengeteget kérdez és ami a legfontosabb, kitűnik társai közül. Szülőként felismernünk a tehetséget nem egyszerű, de ez természetesen a pedagógusok és mentorok felelőssége is, hogy meglássák: ez a gyermek más!

tehetség

A tehetséges gyermekek, mivel kiemelkedő képességeiknek köszönhetően „kilógnak a sorból”, gyakran ragadhatják el negatív érzelmek. Mivel nem értik, hogy ők miért mások, előfordulhat, hogy nehezebben alakítanak ki társas kapcsolatokat. A szülők ebben tudnak segíteni, fontos, hogy elmagyarázzák, tehetségük jó dolog, és támogassák a pozitív jövőkép kialakulását. Tehetségpontok szerte az országban léteznek, mi összeszedtük a legfontosabb pécsi és Pécs környéki szervezeteket, melyek jó képességű fiatalkorú diákokkal foglalkoznak. Íme néhány pécsi lehetőség:

Kerényi Károly Szakkollégium (Pécsi Tudományegyetem)

A Kerényi Szakkollégiumába a Bölcsésztudományi Karon tanuló nappali tagozatos hallgatók jelentkezhetnek. Bár ez a tehetségpont a már egyetemre járóknak szól, mégis nagy lehetőség. A program olyan kapcsolatrendszereket kínál, melynek során a diák a dolgozatainak korrigálásához, fordításokhoz, a minél kiválóbb szakmai munkához talál szakképzett mentorokat.

Pécsi Kulturális Központ

Szabadidős programok, ismeretterjesztő előadások, vetélkedők és tehetséggondozás színtere a Pécsi Kulturális Központ, mely jelenleg Pécs városának egyetlen önállóan működő közművelődési intézménye. A központ partnerei az Apollú Kulturális Egyesület és a Mecsek Táncegyüttes Egyesület is, mely szervezetek kiemelt hangsúlyt fektetnek a gyermekek színházi, illetve táncos tehetséggondozására.

Gyerek 5

Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola

A pécsi iskola alapítása óta komoly hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra és fejlesztésre. Képzésük rendszerében nemcsak a művészeti szaktudás, de a kompetenciák és az általános műveltség fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordít. A diákoknak lehetőségük van tudásuk gyarapítására és egyéni képességeik fejlesztésére is. Az iskolában van dráma-, zene-, tánc- és képző-iparművészeti képzés.

Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ

Az ÁMK kulturális intézmény minden korosztálynak kínál kulturális és szabadidős programokat, tevékenységeket, de működését tekintve kiemelten gyermek- és ifjúsági centrum. Egyrészt az oktatási intézményegységek oktató-nevelő munkáját segíti a központ, másrészt ezzel egy időben a lakótelep lakosságának kulturális és egyéb szolgáltatások iránti igényét elégíti ki.

[note note_color=”#72da98″]

Gyermekünk tehetségét felismerve érdemes szakemberhez fordulnunk, jeleznünk a pedagógusnak, mentornak észrevételünket. Ezután pedig rendkívül sokat segítünk már csak azzal, hogy gyermekünk számára megtaláljuk a tökéletes szakkört, szabadidős foglalkozást vagy középiskolát.[/note]

A pécsi tehetségpontok teljes listája ITT található.