Ilyen egy profi divatbemutató – videóval!

Anyagmanipuláció mangán témára, geometrikus formájú medúza táska és „rovarszárny” kalap – mindez igéző táncos mozdulatokkal bemutatva. A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola kreatív divatbemutatóját tehetséges textilműves, táncművész és grafikus szakos diákok önállóan szervezték meg – nem is akárhogyan!

hirdetés

Csütörtökön a nagyközönség egy fantasztikus közös munkát csodálhatott meg a pécsi művészeti iskolában. Közel húsz tanuló tette bele fantáziáját, munkáját és energiáját. Az eredmény meglátszik, hiszen a házi esemény egy színvonalas divatbemutatóvá nőtte ki magát.

Az előzőleg csak Facebookon meghirdetett „Highschool Fashion” ötlete Wakabayashi Noémi, a Pécsi Művészeti Gimnázium textilműves diákjának fejéből pattant ki, aki hiányolta, hogy valamennyi művészetis diák kihasználja a hangversenytermet, csak a textilművesek nem. Mi sem kézenfekvőbb megoldás erre mint egy divatbemutató – gondolta.

Így kell divatbemuttaót csinálni 1

divatbemutató12

-Mivel ez az utolsó évem itt a gimnáziumban, ezért szerettem volna valami különlegeset létrehozni. Ekkor jutott eszembe, hogy mi, textilművesek még sosem használtuk a hangversenytermet. A téma is kézenfekvő volt: az iskola! A ruhákat, a táncokat és a portfólió videókat is a gimnázium épülete, a tanárok és a diákok ihlették – mondja Noémi.

Tehát a téma adott, az iskola maga. A textilművesek e köré kezdték el tervezni ruháikat, a táncművészek a koreográfiáikat, a grafikusok pedig portfólió videóikat.

– A munka úgy indult, hogy a hét végzős textilműves diák kiválasztott egy helyet vagy egy jellegzetes részt az iskolában, és az alapján tervezte meg ruháit. Ez megjelenhetett a mintákban, vagy a kollekció hangulatában is – mondja Pupp Dorottya textilműves diák. Hozzáteszi: az elejétől fogva azt tervezték, hogy a táncosok egy performansz keretein belül mutatják majd be a ruhákat, ezzel adva pluszt a divatbemutatónak. Miután a ruhák elkészültek, a táncművész diákok a saját személyiségüket, tehetségüket és persze az iskola ihlette ruhákat felhasználva készítették el a koreográfiákat. Eközben készültek el a portfólió videók is, amikben a grafikus diákok segédkeztek, a divatbemutató alatt pedig a munka fázisait és az ihletet adó helyszíneket mutatták be.

Így kell divatbemutatót csinálni 2

Ebből a közös munkából pedig kialakult egy közel háromnegyed órás divatbemutató, ami inkább egy előadás volt, mintsem a ruhák egyhangú felvonultatása, hiszen valamennyi ruhakölteményt a táncosok koreográfiával színesítve mutatták be, a kollekciókat pedig a porfólió videók tagolták.

-Ritka, hogy egy gimnáziumban ilyen volumenű eseményt látni. Amikor a tanároknak felvezettem az ötletem, nagyon támogatóak voltak. Az egész munka során sokat segítettek, így minden elképzelésünket megvalósíthattuk – teszi hozzá Wakabayashi Noémi. Elmondja, hogy az iskolában nem volt még ehhez hasonló esemény, ezért reméli, hogy sikerül majd egyfajta hagyományt teremteniük, és a többi évfolyam tanulói szerveznek még ehhez hasonló rendhagyó divatbemutatókat.

Így kell divatbemutatót cisnálni 3

Egy kis ízelítő a divatbemutatóból:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Ly-vpPJ89Uo” width=”650″] [note note_color=”#3f8bac”]

A textilműves tervezők: Belénessy Borka, Kati Renáta, Péntek Nóra, Dorogi Panna, Pupp Dorottya, Wakabayashi Noémi, Büki Anett

A táncművész diákok: Bartók Tamás, Ferencz Vivien, Jurák Betti, Vincze Lotár, Keresztes Patrik, Gergely Gréta, Lajter Eszter, Ragács Kíra

A videók elkészítésében segédkeztek: Varga Kristóf, Szabó Tamara, Verebes Mihály, Török László

Felkészítő tanárok: Vata Enikő, textilműves szaktanár, Fontányi Renáta Gréta, modern tánc szaktanár[/note]

divatbemutató11
Balról jobbra: Wakabayashi Noémi tervezte fejfedő, Vata Enikő textilműves szaktanár, Wakabayashi Noémi textilműves diák