Vegyük fel a túracipőt!

Közeleg a túraszezon!

A tavasz beköszöntével szinte bűn nem kimozdulni. A telefon kikapcsolása és a hétköznapi gondokból való kiszakadás lélekerősítő hatással lehet ránk. Tervezhetünk egy egész napos vagy akár pár órás túrát is, ráadásul a gyönyörű hegyvidéki hangulatért sem kell messze mennünk. Szedd össze a barátnőket és hódítsd meg a Mecseket! Összeállítottunk nehézségi fokozat szerint egy önálló túrákból álló listát, valamint megkérdeztük a Mecsek Egyesületet aktuális programjaikról.

hirdetés
Uránia Mozi

Előző nap szervezzétek meg pontosan a túra menetét és beszéljétek meg az indulási és érkezési időt. Csomagoljatok élelmet – szalonnát, kenyeret, zöldségeket, krumplit, meg ami az elkészítéshez kell – és alufóliát. Vigyetek továbbá legalább egy bicskát, hogy legyen mivel elkészíteni a nyársat. Az öltözet időjárástól függően legyen meleg és laza, valamint pokrócot is vihettek a pihenőidőre!
[box title=”Alapszabályok” box_color=”#7fe191″ title_color=”#ffffff”]

•  a telefonodat kapcsold ki – vagy ami még jobb: hagyd otthon

•  szervezz csapatot barátnőkkel

•  csomagolj hideg élelmet, amit majd a parázson el tudsz készíteni

•  öltözéked legyen laza, kényelmes és készülj fel az esetleges sárra

•  fényképezőgépet vigyetek, hogy legyen mit posztolni a kirándulás után[/box]

dv1984019

[box title=”Tűzrakással kapcsolatos szabályok” box_color=”#f39f81″]

•  A magyarországi erdőtüzek 99%-át emberi gondatlanság okozza, ezért fokozottan ügyeljünk tűzrakásnál!

•  Mindenképpen kiépített tűzrakó helyen gyújtsunk tüzet! Ha védett erdőterületen szándékoznánk tüzet rakni, legyünk tisztában azzal, hogy ahhoz a természetvédelmi hatóság engedélye kell – ennek hiányában szabálysértési bírságra számíthatunk.

•  Tűzgyújtáshoz az erdőterületen talált száraz, hullott faanyagot használjunk – ne törjünk le ágakat vagy vágjunk ki élő fát!

•  A tábortűzön elégethetjük a keletkezett hulladékokat, kivéve a műanyag és a fém tárgyakat.

•  Távozás előtt ügyeljünk a tűz teljes eloltására, használunk vizet, homokot vagy köveket.[/box]

Önálló túrák

Parkerdei séta (könnyű túra)
6 kilométer, 2 óra alatt megtehető
Ajánlott útvonal: Tettye – Dömörkapu – Misinatető – Állatkert – Kardos úti kulcsosház – Mecsek-kapu – Pálos templom

Jakabhegyi kirándulás (közepesen nehéz túra)
10 kilométer, 3-4 óra alatt megtehető
Ajánlott útvonal: Égervölgy – Mohosi-kis-kút – Jakab-hegy – (Zsongorkő) Éger-tető – Égervölgy

Babás szerkövek (nehéz túra)
9 kilométer, 4 óra alatt megtehető
Ajánlott útvonal: Patacs – Süle-völgy – Panoráma út – Babás szerkövek – Kővágószőlős

Bővebb leírást találunk a www.iranypecs.hu oldalon.

Túra 4

Biki Endre Gábort, a Természetjáró Osztály elnökét kérdeztük a Mecsek Egyesület aktuális programjairól. Az egyesület rendszeresen szervez nyílt túrákat elsősorban a Mecsekben és a baranyai dombságban. Céljuk, hogy az egyesület által felújított és újonnan épített turistautakat, valamint az erdei létesítményeket bemutassák a pécsieknek. Célközönségük a gyermekektől az idősekig bárki.

Március 1. (szombat): Horvát Adolf Olivér emléktúra

A túra a pár évvel ezelőtt elhunyt, 101 éves Horvát Adolf Olivér, botanikus szerzetes tiszteletére kerül megrendezésre. A csapat az ő emlékére állított kőnél emlékezik meg a 11 km-es nyugat-mecseki túra alatt. A mini zarándoklat 8:45-kor indul az Éger-völgyből, Berek Zoltán vezetésével.

Útvonal: Égervölgy – Ólaki hát – Szuadó-nyereg – Blokkház, volt Cinke tanya (pihenő) – Horvát Adolf Emlékkő – Szentkúti vendégház – Égervölgy

Melegmányi-vízesés

Március 9. (vasárnap): Őrlési folyamatok bemutatása a malommúzeumban

A túra célja a mohácsi Szent Miklós-vízi park bemutatása, és azon belül is a felújított vízimalom működésének és berendezésének megtekintése. A túra 10:35-kor indul a II. Lajos Emlékműtől Pécsről, Markesz István vezetésével. A táv 14 km, azonban 9 km után kiszállásra is lehetőség lesz idősebbeknek, gyermekeknek.

Útvonal: Mohács, II. Lajos-emlékmű – Szent Miklós-vízimalom – Csele-víztározó – Görcsönydoboka – Somberek

További információt: www.mecsekegyesulet.hu, www.baranyaidomsag.ucoz.hu

Böngészhetünk továbbá a www.itthon.hu-n, valamint a Mecsek Hegyhát Turisztikai Egyesület honlapján, és a www.helian.hu-n.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A Mecsekben azért művészet olyan balesetet összehozni, amivel nem tudunk eljutni legalább egy forgalmasabb út vagy túraszakaszig. Mellesleg az, hogy elterjedtebbek az okos telefonok, nem jelenti azt, hogy mindenki ilyennel bír, illetve ezt megelőzően az erdőkben eltévedve haltak meg hatalmas embertömegek.

  2. Telefont tényleg nagyon bölcs dolog otthon hagyni, túrák alkalmával soha nem téved el senki, baleset se történik soha…..(Térerő kérdése megint más.)

Comments are closed.