Itt felteheted minden kínos kérdésedet!

Könyvek helyett emberekből lehet “olvasni” a Pécsi Tudományegyetem Élő Könyvtár elnevezésű rendezvényén. A PTE könyvtár szakos és ifjúságsegítő hallgatók projektjének lényege, hogy az érdeklődők olyan társadalmi csoportokkal találkozzanak, amelyekkel a hétköznapokban nem feltétlenül lenne lehetőségük. Idén Kiss Tibor Noé, pécsi író is a “könyvek” között lesz, transzneműségéről lehet kérdezni. 

hirdetés

Az úgynevezett Élő Könyvtár lényege pontosan ugyanaz, mint egy hagyományos könyvtáré. Ha érdekel egy téma, akkor szépen kikölcsönözzük az adott könyvet, és elolvassuk, információkat szerzünk belőle. Egy fontos különbség azért mégis van: egy hagyományos bibliotékában biztosan nem történhetne meg, hogy a kikölcsönzött “könyv” visszakérdez.

élő könyvtár, beszélgetés

Hát, itt igen! Könyvek helyett ugyanis érdekes embereket lehet kikölcsönözni fél órára a PTE FEEK könyvtáros és ifjúságsegítő hallgatóinak jóvoltából. Olyan személyekkel találkozhatunk, akiknek nap mint nap különböző társadalmi előítéletekkel kell megküzdeniük, és gyakran a társadalmi kirekesztés áldozataivá válnak: fogyatékkal élők, vallási- és etnikai csoportok képviselői és józan szenvedélybetegek ülnek majd az asztaloknál.

– Tavaly a nemi kisebbség tagjai, a transznemű “könyv”, illetve a krisnás és a muszlin élő könyveink voltak a legnépszerűbbek. Volt, aki szó szerint végigbeszélte az öt órás rendezvényt – így az esemény főszervezője, Béres Judit, egyetemi adjunktus.

élő könyvtár, beszélgetés, kérdés, kínos

Az ilyen jellegű projektek külföldön már évek óta sikeresen működnek, és Pécsen is találni időnként Élő Könyvtárakat, többek között Az emberség erejével Alapítvány és a Civil Közösségek Háza szervezésében. Ám a PTE FEEK rendezvényéhez hasonló méretű tavaly volt először a városban.

– Idén különlegesség, hogy a híres és tehetséges pécsi író, Kiss Tibor Noé is eljön hozzánk, és transzneműségéről bárki beszélgethet vele, felteheti legkényesebb kérdéseit is – emeli ki Judit.

A programra minden érdeklődőt szeretettel várnak, bár elsősorban a fiatalabb, középiskolás és egyetemista generációt célozták meg, hiszen az ő gondolkodásmódjukra sokkal jobban lehet hatni.

Időpont: május 12. 13-17:00

Helyszín: PTE FEEK (7633 Pécs, Szántó Kovács János u. 1/B.)

[note note_color=”#dbedb5″]

Résztvevő civil szervezetek, közreműködők 

  • Fogd a Kezem Alapítvány
  • Világ Világossága Alapítvány
  • Special Pécs Alapítvány
  • Pécsi Szín-Tér Egyesület
  • INDIT Közalapítvány (Tisztás Színház)
  • PeMeL – Pécsi LMBTQ Közösség
  • Csorba Győző Megyei Könyvtár
  • PTE Egyetemi Könyvtár
  • SINOSZ[/note]