Játékot vennél? Nézz körül Pécsen!

Cipőt a cipőboltból, játékot a játékboltból! Hát, ez nem egészen igaz, legalábbis az utóbbira biztosan nem. A különféle nagy áruházakban és bevásárlóközpontokban persze kismillió különböző játékból válogathatunk, de ha Pécsett élünk, akkor érdemes másfelé is nézelődni. Most bemutatunk három tehetséges helyi alkotót, akik a gyerekekre is gondoltak, amikor termékpalettájukat összeállították.

hirdetés

Márkanév: filcfaragó 

Alkotó: Harton Erika

Erika másfél éve kezdett varrni, miután kéztörésére  a gyógytornász az ujjak mozgatását írta elő. A filc mint fő alapanyag a véletlennek köszönhető, egyszerűen éppen ez volt otthon, mikor a pécsi anyuka úgy döntött, hogy nekiáll a varrásnak. Az első állatka egy béka lett, a filc iránt érzett vonzalom pedig megmaradt.

Három gyermek mellett Erikának kézenfekvő volt, hogy a játékkészítés lesz a fő irányvonala. Eleinte a bölcsis, ovis, kisiskolás korosztály, majd később a nagyobbacskák is célközönség lett. Az ujjbábok, ügyességi játékok, társasok, szerepjáték eszközök között pedig egyaránt találnak a fiúk és a lányok is kedvükre valót.

A filcfaragó műhely jelenleg több mint százféle termékkel rendelkezik, közülük az egyik legnépszerűbb az ujjbáb pillangó, amelyből Szingapúrtól az USA-n át egészen Erdélyig a világ több pontjáról rendeltek már. A pécsi anyuka számtalan visszajáró vásárlóval büszkélkedhet, akik imádják kézzel varrott játékait.

montázs

Márkanév: M. Szilvia

Alkotó: Mészáros Szilvia

Szilvia eredeti foglalkozása nőiruha-készítő. Tizennyolc évig dolgozott egy esküvői ruhákat árusító szalonban, majd időközben férjhez ment, és jöttek a gyerekek. Eredetileg nekik kezdett el varrogatni, játékokat, gyerekholmikat,  babzsák fotelt, ágyneműt, a kicsik szobájában például minden dekorációt ő készített el.

Termékeinél a természetes pamut anyagok használatát részesíti előnyben, hiszen fontos számára a kicsik egészsége. Mivel gyakorlatilag mindent el tud készíteni anyagból, varrással, így játékaival kiválthatók az üzletekben kapható műanyag plüss játékok. Gondol a kisebbekre is, nekik nem leszakítható elemekkel díszített dekorált játékokat tervez, még a nagyobbaknak igyekszik díszesebb holmikat kitalálni. Ötletelés közben a régi idők játékaiból nyer ihletet, ilyen például a lóti-futi lovacska, ami a régi “nádparipa” modernebb változata, vagy a szobában és kint egyaránt felállítható, mobil sátor, amit akár kirándulásra is magával vihet a család.

Szilvia a jövőben szeretné bővíteni a kollekcióját lakástextillel, használati tárgyakkal, és szeretne az online értékesítésbe is belefogni.

montázs3

Márkanév: Török kerámia

Alkotó: Török Eszter

Török Eszter húsz éve tanulta meg a szakma alapjait, ám a nagyközönségnek csak három éve mutatkozott be. Keramikusként nem a gyerekek a fő célcsoportja, ám az újdonságra való törekvés életre hívta a társasjátékokat. Megszületett a Kerámia Malom, Ki nevet a végén? és a Pókháló, de további táblajátékokat is terveznek.

A társasok kettős funkcióval bírnak: kezdetben egy kedves, színes falikép a gyerekszobában, később pedig a szülőkkel egy vidám, tartalmas együttlét lehet a közös játék.

A táblajátékokat Eszter egyedi mintával és bármilyen felirattal elkészíti, így a felnőttek is szívesen vásárolják meglepetésként, vagy saját örömükre. Készített már óvodás csoport nevében szereplő figurával vagy éppen 60. születésnapra, ajándékba. Természetesen a kerámiából készült társasok törékenyek, így jobban kell rájuk vigyázni, mint papírból és műanyagból készült társaikra.

montázs2