Játszótér a fogyatékkal élő kicsiknek (is)

Babák, csörgők, színes szőnyegek, hinták és mászóka: egy teljesen hétköznapi játszóház berendezései. Ám ez a játszótér, amiről most beszélünk, egyáltalán nem szokványos. A játékok retextil technikával, újrahasznosított ruhákból készülnek, céljukat tekintve pedig nem csupán a szórakozást, de a gyermekek fejlesztését is szolgálják. A Pécsett egyedülálló közösségi tér február végén nyílik. 

A projekt kezdeményezője és megvalósítója a pécsi Retextil Alapítvány csapata. A szervezet 2004-ben alakult  abból a célból, hogy terjessze és átadja a háztartási és ipari textilhulladék újrahasznosításának egy speciális és eredeti módszerét. A retextil elnevezésű technológia magyar találmány, lényege, hogy egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) előbb fonalat, majd abból lakberendezési tárgyakat és divattermékeket készítenek.

Retextil hinta
Retextil hinta

Az alapítvány sokféle területen tevékenykedik, egyfelől közösségi térként működnek, különféle lakberendezési tárgyakat, egyedi ruhadarabokat készítenek, mindeközben megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segítenek visszatérni a munka világába, és részt vesznek művészeti projektekben is.

A fejlesztő játszóház ötlete egy eddig betöltetlen hiányból született – meséli Thiesz Angéla, a Retextil művészeti vezetője – Pécsen ugyanis nincsen olyan beltéri játszótér, ami ingyenes volna. Ezért álmodták meg a Király utca 64. alatt hamarosan – február 23-án – nyíló, mintegy 25 fő befogadására képes közösségi teret.

Retextil bábok

– A berendezési tárgyakat fejlesztő pedagógus szakember bevonásával terveztük meg. Lesznek babák, csörgők, labdák, szőnyegek, hinták és egy hatalmas mászóka is, mindezek pedig a már jól ismert módon, vagyis ruhák, anyagok újrahasznosításával készülnek – így Angéla.

[note note_color=”#fbf09d”]

Mitől fejlesztő egy játék?

Pedagógiai értelemben bármilyen játék fejlesztő, ha tudatosan és jól használják fel – magyarázza Kemény Hargita fejlesztő pedagógus, a Retextil játékok egyik tervezője. Ebből kiindulva pedig azt mondhatjuk, hogy a körülöttünk lévő eszközök és használati tárgyak ugyanígy betölthetnek játékfunkciót. 

Egy játék tehát akkor jó, ha a gyermek minél több részképességét tréningezi. Ezen elv mentén készítette el az alapítvány a játszóházba kerülő eszközöket. Mindet úgy alakították ki, hogy többféle funkció fejlesztésére legyen alkalmas, sokféleképpen használható legyen.  [/note]

A játszóházban önkéntes szakemberek (pszichológusok, gyógypedagógusok) dolgoznak majd, az egyik nem titkolt cél pedig az, hogy az egészséges és fogyatékkal élő gyerkőcök egy helyen, akár közösen játszanak, szórakozzanak – mindezt ingyen.

Retextil mászóka
Hasonló játék is lesz a februárban nyíló játszóházban

És hogy az egész még izgalmasabb legyen, a kezdeményezésbe a pécsiek is bekapcsolódhatnak. A “Fonódj bele te is!” program lényege, hogy három pécsi kávézóban (Nappali, Cooltour Café, Eozin Kávézó) február végéig iszogatás, beszélgetés közben a megunt, kinőtt, elhasznált pólókból, ruhákból bárki elkészítheti saját fonalát. A feladathoz mindenhol találni ollókat, ruhákat és képes útmutatót a vágási technikához.

Részletek ITT