Jelelni tanulnak a pécsi iskolások

Csaknem negyven felső tagozatos diákkal indult útjára a Weisz Fanni szakkör az Apáczai Nevelési Központban. Az országosan is egyedülálló csoportba több pécsi általános iskolából jelentkeztek gyerekek, akik heti két órában, egy jelnyelvi oktató segítségével tanulják majd meg a siketek nyelvét.

A jelnyelvi szakkör ötlete Weisz Fanni siket szépségkirálynőtől, Pécs arcától és jószolgálati nagykövetétől származik, a megvalósulásban pedig a város, illetve az Apáczai Nevelési Központ segített a siket lánynak. Így az egész országban elsőként Pécsen tanulhatják meg a jelelés alapjait az általános iskolások.

A heti egyszeri, kétórás foglalkozásokra 37 diák jelentkezett. A legtöbben kíváncsiságból és azért, hogy kapcsolatot tudjanak építeni siket fiatalokkal.

– Én önmagamtól jelentkeztem, de a szüleim is támogatták az ötletet. A legfőbb célom az, hogy ha egyszer összebarátkozok siket fiatalokkal, akkor tudjak velük kommunikálni. Persze azért a kíváncsiság is hajtott – meséli Kenyeres Kata.

weisz fanni, jelelés, szakkör2
Az első órán megtanulták: “Szeretlek Pécs”

A tényleges oktatás október 6-tól indul majd el, amelyet egy siket gyermekeket oktató jelnyelvi tanár (más néven szurdópedagógus), Kissné Földesi Lívia vezet majd.

– Amikor én tanultam a jelnyelvet, akkor meglehetősen szárazon sajátítottuk el. Ebben a szakkörben azonban az a cél, hogy az általános iskolások szeressék, amit tanulnak, és ne féljenek majd, ha összetalálkoznak siket emberekkel, úgyhogy játékos formában folyik majd a foglalkozás. Hozok videoanyagokat, lesznek szituációs játékok – magyarázza a szakkör menetét a pedagógus.

Az oktatáshoz a Hallatlan Alapítvány ajánlott fel segédanyagokat, DVD formájában, amelyeket a növendékek haza is vihetnek. Földesi Lívia azért hozzátette, a jeleléshez ugyanúgy szükség van érzékre, mint más nyelvek elsajátításához, és nehezedik egy kicsit azzal, hogy a jelek figyelése mellett szájról is kell olvasni.

weisz fanni, jelelés, szakkör1

A nulladik órán Páva Zsolt is részt vett. A város polgármestere megköszönte Fanninak az ötletet, illetve hangsúlyozta, hogy folyamatos törekvések vannak a fogyatékkal élők körülményeinek javítására.

– Az EKF évében rengeteg közterületet alakítottunk át oly módon, hogy az a látássérültek és a mozgáskorlátozottak számára is megközelíthető legyen. Az új buszok beszerzésénél figyelembe vettük, hogy a kerekesszékesek is fel tudjanak szállni a járatokra. Míg korábban csak két ilyen busz volt városszerte, addig mostanra negyven ilyen busz jár Pécsen. Vannak színházi előadások siketek és nagyothallok, illetve látássérültek számára. A jelnyelvi szakkör pedig a következő lépés a fejlődés útján – így a polgármester.

Weisz Fanni elmondta, nem gondolta volna, hogy valaha is megvalósul az álma, és Pécs ilyen nyitott, a diákok pedig ilyen érdeklődők lesznek. Továbbá reméli, hogy más városok is példát vesznek Pécsről. A gyerekeknek pedig megígérte, hogy időnként eljön hozzájuk és megnézi, hogyan haladnak a tanulással.

Hirdetés