Próbáld ki a lefelé néző kutyát Pécsen!

Június 21-én tartják a jóga világnapját. Ezt Narendra Modi indiai miniszterelnök kezdeményezte és szerencsére Magyarország is csatlakozott az akcióhoz. A pécsi jógaoktatók lelkesedésének köszönhetően pedig pillanatok alatt lefelé néző kutyában vagy harcos pózban találhatja magát az, aki részt vesz a vasárnapi ingyenes programon!

hirdetés

Narenda Modi az ENSZ Közgyűléséhez fordult kérésével, miszerint szeretné, ha június 21-e a Jóga Világnapjává avanzsálna. A világszervezet teljesítette a kérést, így a jövőben támogatni fogják a jógáról szóló ismeretek terjesztését, vagyis mostantól ezen a napon minden évben együtt jógázhatunk egy időben.

jóga

Pécsen késő délutántól kezdve a jóga lesz a középpontban a Balokányligetben. Öt órától indulnak az ingyenes órák, a szervezők pedig nemcsak a felnőttekre, hanem a gyerekekre is gondoltak. Amíg a szülők Hatha jógán vannak, addig a kicsik ovis vagy sulis órán tornázhatnak. Hallhatunk még előadást a jógáról, belekóstolhatunk a meditáció elméletébe és gyakorlatába is, de jógázhatunk párban, este pedig lesz Holdüdvözlet is.

Részletek ITT

A jóga szerencsére hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ugyanakkor még mindig vannak, akik tévképzetekben élnek a jógát illetően. Lássuk a leggyakoribb félrecsúszásokat:

„Jógázni csak a hajlékony emberek tudnak” 

Pont fordítva, a jóga éppen arra jó, hogy hajlékonyabbá váljunk! Bármilyen korosztálynak és bármilyen fizikai állapotnak a javára válik, ha a fizikai teste hajlékonyabbá, lazábbá, könnyedebbé válik. A jóga egyébként sem csupán egy mozgásforma, hanem egy összetett rendszer, amelynek része a mozgás, a légzés és az a belső munka is, amely a tudatműködésünkre hat, méghozzá igen kedvezően. Ezeket lehetetlen szétválasztani egymástól.

„A jóga lagymatag női sport”

A jóga alapvetően férfiaknak szánt edzőgyakorlatok sora, amelyeket a szellemi megszabadulást kereső (hindu, buddhista, stb.) szerzetesek végeztek. És bár napjainkban nyugaton több a női résztvevő, ettől még nem lesz kevésbé kemény testedzés, persze erőssége függ az oktatótól és az óra szintjétől. Mindenesetre szépen lehet formálódni általa, és néha igen meglepő testtájékokon is tapasztalhatunk izomlázat.

jóga

„A jógától magunkba fordulunk”

A beteges értelemben vett befordultság, depresszió, önbizalomhiány és az ezekből fakadó magányosság nem a jógagyakorlásból erednek. Sőt, a fentebbiek kezelhetőek vele. A haladó jógagyakorló magányossága a „bölcs” magányossága.

“Uncsi és lassú”

Bizonyos sportokhoz képest persze lassú, de szerencsére annyi stílusa van, annyiféle oktatóval, hogy biztosan megtaláljuk azt az órát, ami kicsit sem lesz unalmas. Arról nem is beszélve, hogy önmagában a lassúsága még nem kellene, hogy probléma legyen – hiszen egész nap rohanunk. Amire számítani lehet: a jóga egyensúlyba hoz, lecsendesíti az elmét, egészségessé és széppé teszi a testet, általa megtapasztalhatjuk, hogy mi a jó és mi a rossz nekünk és hogyan tudjuk befolyásolni az életünket a jó irányba. Ez pedig a legkevésbé sem unalmas.

Reméljük sikerült eloszlatnunk a tévhiteket, de ha még mindig vannak kérdések, látogassanak el vasárnap a Balokányligetbe!