Jótékonykodásba kezdett egy pécsi baráti társaság

Angyalkuckó néven jótékonysági gyűjtésbe kezdett egy hét főből álló baráti társaság Pécsett. A fiatalok saját készítésű süteményeik eladásából támogatnak majd egy nyílt örökbefogadással és krízisterhesek megsegítésével foglalkozó alapítványt. A lelkes szülőkből álló csapat még alig kezdte el a kampányt, de már most rengeteg támogató állt melléjük.

hirdetés

Bódis-Szili Réka egyetemi évei alatt találkozott először a Bölcső Alapítvány munkájával, ami annyira megtetszett neki, hogy elhatározta, egyszer majd ő is tesz valamit a jó ügy érdekében. Réka azóta felnőtt, egy 10 hónapos kislány boldog édesanyja, így úgy gondolta, eljött a segítség ideje.

Fotó: Méhn Niki
Réka, és kislánya Rebeka (Fotó: Méhn Niki)
[note note_color=”#fcd082″]Mivel foglalkozik a Bölcső Alapítvány?

Az alapítvány 1995-ben a csecsemőgyilkosságok megelőzésére jött létre. Budavári Zita a nem várt újszülötteknek szeretett volna “bölcsőt” nyújtani. Az elmúlt 15 év azonban kitágította a célt: a krízisterhesek megsegítése lett a fő feladatuk.

A megoldhatatlan élethelyzet elé állított terhes anyák időben segítséget kaphatnak általuk. 2010 októberéig 612-en szültek a Bölcső Alapítvány segítségével. Bár szülés előtt mindannyian úgy érezték, hogy nem bírják, nem tudják, nem akarják vállalni születendő gyermeküket, 20%-uk mégis hazavitte a nem várt újszülöttet. Az ő segítésük is komoly eredménye az alapítványnak.

80%-uk az örökbe adás mellett döntött, így lemondtak gyermekükről, akik az újszülött osztályról közvetlenül örökbefogadó családba kerültek.

Az alapítvány ezen felül Szekszárdon és Budapesten is létrehozott egy kislétszámú átmeneti terhes otthont azoknak a krízisterheseknek, akik növekvő pocakjukkal a terhesség utolsó heteire, hónapjaira el kívánnak rejtőzni lakókörnyezetük elől.[/note]

Angyalkuckó
Fotó: Méhn Niki

Az Angyalkuckó elnevezésű kampány mondanivalóját egy rövid mesében foglalta össze Réka, a jótékonykodó csapat pedig baráti társaságuk tagjaiból állt össze. A fiatalokban az a közös, hogy mindannyian kisgyermekes szülők.

És hogy miért éppen a süti?

– A Segítsüti kampány adta az ötletet. Gondoltuk kicsiben, helyi szinten ezt mi is meg tudnánk valósítani. Ráadásul a csapatból többünknek hobbija a sütés-főzés, arról már nem is beszélve, hogy az édességet mindenki szereti – meséli Réka.

A jótékonyság első fejezete múlt vasárnap kezdődött, amikor is a társaság 2500 darab keksz süteményt készített el. Köztük sokáig elálló mandulás, diós és mézes édességeket. A helyszínt a Pezsgőház Étterem biztosította, akik önként ajánlották fel segítségüket az Angyalkuckó csapatának.

Fotó: Méhn Niki
Fotó: Méhn Niki

– Nagy Katalin, az étterem ügyvezető igazgatója egyből felajánlotta nekünk nagyüzemi konyhájukat. Sőt, Katalin még az alapanyagok beszerzésében és a legjobb receptek felkutatásában is segített nekünk. A süteményadományozás ugyanis egyáltalán nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy először gondoltuk.

A csapat nemcsak a Pezsgőháztól kapott segítséget. A kampány gyakorlatilag még el sem indult, amikor már többen jelezték, szívesen részt vennének a jótékonykodásban. Így indult el az Angyalkuckó facebook oldalán belül egy licitfolyam, ahol magánszemélyek és cégek ajánlanak fel különféle  tárgyakat. Az eladásokból befolyó összeg szintén a Bölcső Alapítványnak megy.

[youtube url=”http://youtu.be/L8mfEX3NrJM” width=”650″]
Fotók: Méhn Niki
Fotók: Méhn Niki

 

[note note_color=”#5ef29e”]A 2500 darab süteményből 350 doboz édesség lesz, amit a következő napokban (december 14-ig) a Facebookon értékesítenek majd a fiatalok. De az Angyalkuckó csapata a pécsi adventi vásáron is jelen lesz, itt frissen készült süteményeket és  forralt bort árulnak majd. December 14-én pedig családi rendezvénnyel várják a pécsieket, ahol a Bölcső Alapítvány elnöke, Budavári Zita is bemutatkozik.[/note]

 • Gratulálok –

  ez egy jó ötlet – és még segítség is!
  Veszek belőle!

 • D.L.GY.

  Nagyszerű kezdeményezés.Megérdemelt sikert kívánok!

 • !!!

  Nagyon-nagyon dícséretes. Sok sikert kívánok nekik, és kérek minden jóérzésű embert, támogassa ezt a nagyszerű kezdeményezést.