Kerekesszékkel a kifutón

A fogyatékkal élő modelleké volt a kifutó kedden délután a Tudásközpontban. A Special Fashion divatbemutatója egy egész napos program része volt, melyet a Kerek Világ Alapítvány szervezett a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából. Az újdonsült modellek debütálását az Abszolút Nő sem hagyhatta ki.

hirdetés

Ahogy korábban arról már beszámoltunk, a Special Pécs Klaszter, a J-moments fotóstúdió közösen létrehoztak egy közösséget, Special Fashion néven. Céljuk, hogy önbizalmat öntsenek azokba az emberekbe, akik önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni a tökéletes szépségideálnak. Egészséges és fogyatékkal élő fiataloknak segítenek a helyes énkép kialakításában, többek között profi fényképeket készítenek a vállalkozó szellemű modellekről.

A fotózás mellett egy Pécsett még teljesen új dologgal is készültek a Special Fashion csapat tagjai. A fogyatékkal élők világnapjára divatbemutatót szerveztek a vállalkozó szellemű modellekkel.

– Budapesten az Ability Fashion már évek óta megy, de  Szombathelyen és az ország több városában is szerveznek divatbemutatót fogyatékkal élő modellekkel. Ezeknek a rendezvényeknek nem a szenzációhajhászás a célja, hanem az, hogy a fellépő modellek elfogadják és szeressék magukat, és egyben ezt az üzenetet közvetítsék a közönség felé is: Szeresd önmagad! – ismerteti a program lényegét Kuti Judit, a Special Pécs fotósa.

IMG_9010
Csoportkép a divatbemutató után (Fotó: Rédl Károly)

Kivirultak a kifutón

Összesen 14 vállalkozó szellemű modell vonult végig a széksorok között kedden délután, egytől egyig nagyon csinosan és lelkesen. Nem is csoda, hiszen önkéntes alapon több segítsége is akadt a csapatnak. A lányok sminkjét – egy másik kozmetikussal közösen -Várhelyi Alexandra készítette el.

–  Nagyon szívesen vállaltam a sminkek elkészítését. Szeretem a munkámat és fontosnak tartom az önzetlen segítséget is. A lányok nagyon élvezték, hogy sürögtek-forogtak körülöttük, és úgy érzem, meg voltak elégedve a végeredménnyel. Abszolút rám bízták magukat, és ez jó érzés volt.

A helyszínt a Tudásközpont biztosította, melynek egyik konferenciatermét rendezték be az eseményre. A modellek biztonságos vonulása érdekében a széksorok között alakították ki a kifutót.

A közönség többségében a modellek családtagjaiból, barátaiból és ismerőseiből állt, de a szervezők szerint akadt néhány teljességgel kívülálló néző is.

– Úgy láttam, nagyjából a közönség 10-15 %-ának nem volt semmilyen kötődése a fellépőkhöz, ők valószínűleg kíváncsiságból jöttek el és nagyon remélem, hogy jó érzéssel távoztak a rendezvényről – mondja Judit.

A divatbemutató igencsak szükséges kezdeményezés volt, a társadalom nagy része ugyanis még mindig kétes érzelmekkel fordul a témához, illetve a fogyatékkal élő modellek felvonulásához. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a ruhafelajánlások körüli nehézségek. A szervezők ugyanis csupán KÉT olyan üzletet találtak a városban, aki hajlandó volt hozzájárulni a civil kezdeményezéshez és biztosítani néhány ruhadarabot a bemutatóhoz.

IMG_8361
Bálint és Tímea a fellépés után (Fotó: Rédl Károly)

További tervek

A Special Fashion keddi programja első lépés volt a változás irányába. A tegnapi rendezvényen többek között tesztelték azt, hogyan működik egy ilyen divatbemutató, miként lehet áthidalni a technikai akadályokat és hogy érzik magukat a vállalkozó szellemű modellek a kifutón.

– A későbbiekben szeretnénk egy olyan divatbemutatót szervezni, ahol a fogyatékkal élő és az egészséges modellek együtt vonulnak a színpadon. Ám mivel célunk az, hogy mindenki elfogadja és szeresse önmagát, így biztosan nem a megszokott modellek lesznek a főszerepben, hanem a teljesen átlagos, civil emberek. Ezt a programot pedig összekötnénk egy előadássorozattal, ahol szakemberek beszélnek az önelfogadás mikéntjéről – mesél a további tervekről a fotós.

 

 

 

A modellek jól érezték magukat

Endrédi Bálint

“Eleinte a fotózástól is ódzkodtam, Juditnak fél évébe került, mire rávett, és akkor is csak azzal a feltétellel vállaltam, hogy egy csinos lánnyal állok modellt neki neki – meséli nevetve.

A ruhákat én választottam ki, Timi (a stylist) pedig abban segített, hogy miként dobjuk fel az összeállítást. Így került a nyakamba egy kockás sál, ami azért is vicces, mert sálat én sosem hordok díszítőelemként.”

Vaski Nóri

“Nagyon jó érzés volt, hogy amikor beléptem a ruhaüzletbe, az eladó rám nézett és egyből megtalálta a hozzám legjobban illő ruhát. Elég nyitott személyiség vagyok, sok mindent csinálok – a mai programban például szervezői szerepet is vállaltam – de modellként most debütáltam.”

Kopa Marcell 

“Jó érzés volt színpadra állni, főleg úgy, hogy a divatbemutatót egy csinos hölggyel karöltve mi zártuk le. Megadtuk a módját, lejtettünk egy táncot. A hétköznapokban is szeretek öltözködni, ám mivel látássérült, vagyis teljesen vak vagyok, így a ruhák összeállításában édesanyám és a nagymamám segít. Ők igazi divatdiktátorok.”

Kopa Marcell (Fotó: Rédl Károly)
Kopa Marcell (Fotó: Kuti Judit)

Rauschenberger Éva

“Kifejezetten örülök, hogy szoknyában vonulhattam végig a kifutón, mert a hétköznapokban, a kerekesszékem miatt szinte csak nadrágban járok. A színpadra lépés előtt egyébként nagyon izgultam, hiszen még sosem voltam modell, ráadásul sok barátom és ismerősöm eljött megnézni. Az egész nagyon jó élmény volt, főleg a gyönyörű smink, haj és ruha miatt.

Fotó: Kuti Judit
Rauschenberger Éva (Fotó: Rédl Károly)

 

[box title=”Akik hozzájárultak a Special Fashion divatbemutatójához”]
 • Special Pécs Klaszter
 • Fogd a kezem Alapítvány
 • Kerek világ Alapítvány
 • Csorba Győző könyvtár / Tudásközpont
 • J-moments -fotók
 • Zora Fashion – ruha
 • Tatuum Pécs – ruha
 • Béres Bettina – sminkes
 • Lengyeltóti Orsolya – fodrász
 • Kócolló szépségcentrum, Bánusz Ágnes
 • Várhelyi Alexandra -smink
 • Lánczos Benkő Tímea, stílustanácsadó
 • a helyszínen a zenét Hartmann Joci szolgáltatta[/box]

 

 

 • Névtelen

  Marci, nagyon csinos voltál. Gratulálunk. S látszik, hogy nagyon jót tett neked ez a frendkívüli fellépés. Szeretettel: E.néni & G.bácsi