Kibírod nyers ételekkel 30 napig?

Idén második alkalommal csatlakozik Pécs a Nyers Kihíváshoz, amelynek lényege, hogy minél több ember próbálja mellőzni a főtt ételek fogyasztását, harminc teljes napig. Ennek elsősorban az egészségmegőrzés és az önmegtartóztatás a célja, de a vegán étrendet is hivatott népszerűsíteni. Utánajártunk, hogyan társulhatunk a mozgalomhoz. 

hirdetés

Az 5. Nyers Kihívás április 4-én szombaton kezdődik, amelyhez idén második alkalommal már Pécsett is csatlakozhatunk. A kihívást minden évszakban megrendezi Varga István, a Nyers Étel Akadémia konyhafőnöke. A verseny pontosan egy holdhónapig, vagyis harminc napig tart. Bár a kihívás elsőre egyszerűnek tűnik, mégis roppant nehéz betartani, ugyanis az úgynevezett vegán étkezés merőben eltér az általunk megszokottól.

Close-up of pretty girl eating fresh vegetable salad

[box title=”Miért pont nyers?” box_color=”#43db6d”]

A vegán étkezés lényege, hogy a tisztán növényi eredetű táplálékokat természetes formájukban, feldolgozás nélkül fogyasztják és készítik el, azaz nem sütik, főzik a hozzávalókat (esetleg csak alacsony hőfokon). Követői minden olyan eljárást mellőznek, amely 40 Celsius-fok fölé hevíti az alapanyagokat. Ez ugyanis az a határ, ami felett már a természetes növényekben található élő enzimek elpusztulnak.

Nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Leginkább zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos és nem olajos magvak, csírák, friss hajtások, természetes édesítőszerek, himalája só, természetes fűszerek és ételízesítők, útifűmag-héj, aszalt gyümölcsök és szárított zöldségek szerepelnek a felhasznált hozzávalók között. A vegán étkezésről bővebben ITT olvashatunk.[/box]

Már Pécsett is!

Az első Nyers Kihívást Budapesten szervezték meg, kezdetben egy nagyon szűk csapattal. Idén azonban már Szombathely és Győr is csatlakozott, sőt már Romániában is vannak követői. Idén pedig második alkalommal Pécs is beáll a sorba. Ezt részben az első pécsi élő étteremnek, a Natúr Ételbárnak köszönhetjük, akik egyrészt változatos menüjükkel bizonyítják majd be, hogy az élő étkezés jó dolog, másrészt pedig folyamatosan információval látják el a pécsieket a vegán táplálkozás lényegéről.

A Natúr Ételbárt ITT teszteltük korábban!

Vegán 2

Hogyan csatlakozhatunk?

Először is jelezzük csatlakozási szándékunkat úgy, hogy lájkoljuk az 5. Nyers Kihívás Facebook-oldalát. Másodszor tankoljunk be vegán receptekből, alapanyagokból és készüljünk fel a kihívásra, mert nem lesz könnyű nélkülözni a főtt ételeket! Harmadszor pedig nyugodtan kérjük a pécsi Natúr Ételbár segítségét, tehát azon kívül, hogy otthon 30 napig nyers ételeket kell készítenünk, hozzájuk is fordulhatunk, ha már nincs energiánk egy újabb napi menüt összeállítani.

– A kihívás nehézsége abban rejlik, hogy az emberek nagyon megszokták, hogy főtt ételeket esznek nap mint nap. Így annak ellenére, hogy az előétkezés rendkívül egészséges, nehéz magunkat hozzá tartanunk – mondja Palló Tímea, a Natúr Ételbár tulajdonosa. Elsőre sokaknak úgy tűnhet, hogy egyszerűen lehetetlen minden nap változatosan, nyers ételekből táplálkozni, ebben viszont a Natúr Ételbár is napi szinten segíteni fog receptekkel.

Mindenesetre most mi is összeállítottunk egy mintamenüt, amely segíthet a következő időszak megtervezésében.

kiwi smoothie

[box title=”Napi menü, nyers étkezéshez” box_color=”#3ac055″]

Reggeli: spenótos zöldturmix

Turmixoljunk össze banánt, narancsot, spenótot és egy fejes saláta leveleit, ezeket pedig olyan arányban vegyítsük, ahogy nekünk tetszik.

Tízórai: egy darab kivi vagy banán

Ebéd: pestós zöldségsaláta

A salátát petrezselyemből, medvehagymából, áztatott dióból készítsük el, keverjük össze, majd pestóval öntsük nyakon. Tehetünk még hozzá ízlés szerint paprikát, uborkát, hagymát és jégsalátát is.

Uzsonna: egy marék diákcsemege

Vacsora: mákos banánguba

Szükségünk lesz 2 darab banánra, 4-5 evőkanál mákra, mézre és vízre. A mákot, 3-5 evőkanál mézet és ha szükségét érezzük, akkor egy kevés vizet alaposan keverjünk el. Karikázzuk fel a banánt, adjuk a mákhoz, és alaposan forgassuk össze.

[/box]