“Kihaltak” a locsolók Pécsről?

Izgalmas és egyszerre bosszús szokás a hölgyek számára a húsvéti locsolkodás, ám sajnos egyre kevesebb lelkes locsolóval találkozni az évek során. Voltak idők amikor a pénz miatt, a pálinka vagy a piros tojás miatt járták a házakat a férfiak, manapság azonban már kevesebb a motiváció. Utánajártunk, mi lehet az oka annak, hogy egyre csak fogyatkozik a locsolók száma Pécsett is. 

hirdetés

Honnan is ered a locsolás?

Mint oly sok hagyománynak, a locsolásnak is kereszténység előtti gyökerei vannak, ami persze a vallás térnyerésével beépült annak szokásrendszerébe. A korábbi megtisztító és termékenységvarázsló jellegű rítusok élnek tovább – persze más tartalommal indokolva – a keresztény kultúrkörben.

– Az egyházi magyarázatok szerint a keresztelésre, valamint a Jézus feltámadásának hírét vivő asszonyok elhallgattatása céljából történt lelocsolásra utal a szokás. Korábban kizárólag vízzel végezték, a ma is ismert „illatos” locsolás a két háború közötti időszaktól terjedt elsősorban városi környezetben, majd idővel falun is – mondja Kőszegi Gábor, a Janus Pannonius Múzeum néprajzos muzeológusa.

Tojásfestés-crop

A muzeológus elmondja, hogy amellett, hogy a locsolásért cserébe ajándékot kaptak, fontos szerepe volt a falusi társadalomban a párválasztásban is. Manapság nehéz ezt megérteni, de például egy szépen kivitelezett díszített tojás utalt arra, hogy a készítő lány jó kézügyességű, amiből arra következtettek, hogy a házimunkákban (hímzés, varrás stb.) is jeleskedik. A locsolásért adott ajándék egyben szerelmi ajándék is volt – a tojásra pingált minta egyben titkos de mindenki számára ismert kódon üzenet volt annak, aki azt kapta.

A lányok meg csak menekülnek…

A lányok dramatikusan menekültek a legények elől, de természetesen ez nem volt valódi menekülés – hiszen jól tudták, hogy a legények mindenképp elérik céljukat. Örömüket más sem jelzi jobban, mint hogy a készülődés során már jóval az esemény előtt csak erről beszéltek egymás között, hogy ki-kit vár jobban és milyen tojást fog neki adni. Nagy szégyen volt az, ha valakit nem locsoltak meg, így bár lehet, hogy megfázás, vagy többszöri átöltözés lett a nap eredménye, de mindenki nagyon várta – fiúk, lányok egyaránt. Persze másnap (húsvét keddjén) a lányok „törleszthettek” hiszen akkor a visszalocsolás elől épp a legények próbáltak elmenekülni.

A locsolók sajnos megfogyatkoztak

Kőszegi Gábor szerint régen a legények soha nem egyedül mentek locsolni, mindig társaságba verődve. A fiatalabb legények számára imponáló volt az, hogy az idősebbekkel „lóghattak”, hallhatták a történeteiket, hiszen ne feledjük a megélt közös élmény is fontos volt, de közvetlen információforrás is – nem posztolták a facebookon a történéseket. Az 1990-es években főleg Budapesten megfigyelhető volt egy furcsa jelenség, amikor kifejezetten anyagi haszonszerzés céljából járták végig a locsolók az utcákat.

Locsllás-crop

Meglehet, hogy valóban kevesebb a locsoló manapság, de az biztos, hogy a locsolás nem fog kimenni a divatból sem faluban sem városban. Lehet, hogy idővel a kölnit is ki fogja szorítani valami más, ahogy a vödröt a szódásüveg, azt pedig a kölni – mivel ez továbbra is egy jó alkalom arra, hogy a fiatalok azt tehessék, amit régen is locsoláskor: együtt legyenek és személyesen, közösen éljék meg az élményeket.

[box title=”Kinga 34, Kertváros” box_color=”#60bbcd”]

Az elmúlt években egyáltalán nem láttam locsolókat a környéken. Véleményem szerint a játszótéren borozgató fiataloknak jobb időtöltés és szociális szórakozás lenne, ha húsvét hétfőn elmennének locsolni. Engem is már csak a családtagok “öntöznek” meg. [/box] [box title=”Anett 25, Mecsekoldal” box_color=”#4f80ca”]

Hozzám régebben sokkal többen jártak locsolni, mára már csak egy társaság maradt, akik rendszeresen minden évben jönnek hozzám szódás szifonokkal. Rajtuk kívül kevés korombeli fiút ismerek akik járnak locsolni, amit nagyon sajnálok mert hatalmas öröm fogadni a lelkes, már kicsit spicces fiúkat. [/box] [box title=”Iza, 29, Uránváros” box_color=”#4a58ca”]

Nálunk hála istennek sem családon belül sem a baráti körömben nincs nagy hagyománya a locsolkodásnak, ugyanis nem szeretem sem a szagos kölniket, sem a szódás szifonokat, sem a vizes vödröket. Egyébként a környékünkön egyik utcában sem szoktam látni locsolókat. [/box]