Óvodással étterembe? Inkább egyen otthon!

A pécsi éttermek és kávézók többsége nem foglakozik azzal, hogy a szülők úgy tudjanak étkezni, kávézni, hogy közben kisgyerekeik is el tudják foglalni magukat. Szoptatni, pelenkázni diszkréten? Erre esély sincs! Szétnéztünk a belvárosban, megmondjuk hova menjen, és mit felejtsen el!

hirdetés

Olyan éttermeket próbáltunk felkutatni, ahol egy nagyobb társaság három-négy, óvodáskorú gyerekkel be tud ülni vacsorázni. A tizedik telefon után feladtuk, ezután a kört kibővítettük a kávézókkal is, és így már találtunk néhány családbarát helyet a városban.

Az egyik baranyai weboldal étteremkeresője 76 olyan éttermet dob ki megyeszerte, amelyek gyerekbarátnak hirdetik magukat. Ám utólag úgy tűnik, regisztrációkor minden bizonnyal nem volt egyértelmű a gyerekbarát étterem fogalma.

A telefont felvevő alkalmazottak minden esetben teljes nyugalommal vették tudomásul, hogy éppen egy 15 fős foglalást veszítenek el, mert az étterem képtelen megfelelni a családosok igényeinek. Megunva a telefonálgatást kézenfekvőbbnek tűnt, hogy jobb lesz, ha otthon főzünk a barátainknak.

Egylet, Balkán Bisztró
Játszósarok az Egylet Balkán Bisztró részében

Amit szinte minden vendéglátóhely kínálni tud, az az etetőszék, de jellemzően egy, maximum kettő van belőlük, így ebédidőben, egy nagyobb étteremben a szülőknek már közelharcot kell vívniuk a székekért. Pelenkázó néhány egységben előfordul, de olyan hely már nincs, ahol szoptatni is lehetne. A beltéri játszóhely nagyon ritka, annak ellenére, hogy egyes helyeken mégis megoldják a dolgot két négyzetméteren. Van több olyan hely, ahol a kinti játszóterükkel dicsekedve próbálták javítani a helyzetet, nem értve meg, hogy ebédelni szeretnénk, nem pedig homokozni. Ha van pelenkázó, akkor az általában a női WC-be teszik, valószínűleg azért, mert a tulajdonosnak eszébe sem jut, hogy van néhány elvetemült apuka, aki nem irtózik a kakis pelenkától.

Néhány helytől eltekintve Pécsett erre van lehetőség az éttermekben: Maximum két gyerekkel érkezzünk, gyorsan rendeljünk, együnk és etessük a gyereket, mert ha unatkozni kezd, akkor kő kövön nem marad.

Van néhány pozitív példa is, ahol mindenki jól érzi magát. A Király utca végén újrahasznosított textiljátszótér a közelmúltban nyílt Szabad Kikötőben, hatalmas játékos bőrönd az Egylet Balkán Bisztró részében.

szabadkikoto
Játszótér a Szabad Kikötőben

És még néhány pécsi éterem, ahol az alábbiakkal segítik a gyerekes vendégeket.

[note note_color=”#d5e19d”]

Tettye Vendéglő

etetőszék, pelenkázó a női WC-ben, játszótér az udvaron[/note] [note note_color=”#e9cbb9″]

Bagolyvár Fogadó

etetőszék, meredek játszótér (piciknek felügyelet nélkül nem javasolt)[/note] [note note_color=”#e6c6da”]

Elefántos Étterem 

etetőszék[/note] [note note_color=”#c0d2d8″]

Pezsgőház Étterem

etetőszék, színes ceruza, kifestő, pelenkázó alkalmatosság[/note] [note note_color=”#faf7a8″]

Csinos Presszó

csúszda és egy apró homokozó, hinta, kismotor[/note] [note note_color=”#cae7d7″]

Semiramis Kávézó

homokozó[/note]

Ha tud még gyerekbarát éttermet, írja meg nekünk!