Kocsmákban művelődnek a pécsiek

Évek óta létező szórakozási lehetőség Pécsett az úgynevezett kocsmakvíz. Jelenleg két csapat szervez versenyeket a városban és mindkét helyszínen csaknem 140-160 fő jelentkezik a hétfő esti programokra. A hatalmas érdeklődés miatt megesik, hogy a szervezőknek a hely végessége miatt vissza kell utasítania néhány csapatot. 

hirdetés

Az úgynevezett kocsmakvíz (pubquiz) angolszász területekről szivárgott be Magyarországra. Ahogy a nevéből is kitűnik, egy kvízjáték, amit jellemzően bárokban, kávézókban, pubokban tartanak, de az itthon népszerű kvízjátékokkal szemben nem egyéni játékosok nevezhetnek, hanem csapatok versenyeznek egymással. A nyeremény általában a kvíznek otthont adó szórakozóhely által biztosított értékes italnyeremény, amit a nyertes csapatok a játék végén fogyaszthatnak el.

A kocsmai programot a különféle ösztöndíjprogramokkal külföldön tanuló egyetemisták hozták be hazánkba.

Pécsett két csapat szervez  kvízesteket. Az egyik a QuizNight elnevezésű országos hálózatba kapcsolódott be, az ő szervezésükben négy éve megy a versengés, a másik Monday Quiz néven fut, ez a társaság 2011 óta szervez kocsmakvízt különböző pubokban.

MondayQuiz
A Monday Quiz résztvevői már alig férnek el az Eozinban

A kezdet kezdetén mindkét helyszínen alkalmanként 60-70-en, 10-11 csapatba tömörülve játszottak, ám mostanság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az a szórakozási forma. A hétfői programokra 140-160 fő szeretne bejutni, ezért a legtöbbször kénytelenek limitálni az eseményt. A szervezők szerint pedig az ország többi helyszíneihez képest Pécsett csupán a játékosok fele egyetemista.

– Nálunk mintha pont fordítva lenne, az egyetemisták csatlakoztak később a játékhoz, és most körülbelül fele-fele arányban oszlanak el hallgatók és a már munkahellyel rendelkezők, PhD képzésben résztvevők, illetve oktatók – mondja Schmidt Róbert, a QuizNight pécsi szervezője.

QuizNight
A Café Paulus a másik helyszín, ahová kvízezni járnak a pécsiek

A Monday Quiz szervezői szintén azt tapasztalják, hogy az egyetemisták mellett a 30-as, 40-es korosztály is megjelenik a játékokon.

– Mindig van 3-4 csapat, akik nem egyetemisták, mégis kedvelik ezt a hétfő esti programot – teszi hozzá Pethes Zoltán, a Monday Quiz egyik kulcsfigurája.

A játék menete, a témakörök és a szabályok minimálisan eltérnek a két pécsi kocsmakvízben. Amíg a Monday Quizesek önállóan működnek, addig a QuizNight szervezői az országos hálózat kérdéssorával dolgoznak. A játék mindenesetre nemcsak egy estére szól, mindkét csapatban fordulók vannak, a bajokságot pedig a legtöbb pontot összegyűjtött társaság nyeri.

MondayQuiz

A témakörök nagyon sokrétűek, így készülni nem igazán lehet rájuk, ám a csapatok mindent megtesznek a győzelemért. A pécsi QuizNight jelenleg vezető csapatában például minden tag más területen tájékozott.

– “Hivatalból” olvasunk híreket és általában megnézzük, hogy van-e valamilyen aktualitás, amelyre rákérdezhetnek a kvízmesterek. Mindannyiunk erős valamiben. Van, aki a zenéért rajong, mások a sportban jók, mind szeretjük a történelmet és irodalmat, egyikünknek pedig kivételes érzéke van a tippelésre – mondja a csapat egyik tagja, Glied Viktor.

A győzelem persze mindenkinek fontos, de nemcsak ez az oka annak, hogy a kocsmakvíz ilyen népszerű lett Pécsen.

– Az első néhány Monday Quizre még csak pár csapat nevezett, de mindig voltak a kocsmába betévedt emberek, akik felfigyeltek a történésekre és beszálltak a játékba, két hét múlva pedig már célirányosan a kvízre jöttek. Az emberek szeretik és igénylik is a kulturált szórakozást, és még az egészséges versenyszellemüket is ki tudják elégíteni egy-egy ilyen eseményen – így Kuntár Eszter

[box title=”Ki miért szereti?” box_color=”#efb65c”]Pappné Kriszta: “Azért jó a pécsi kvízre járni, mert jó a közösség, viccesek és kalandosak a közös buszos kirándulások a döntőre és egyéb fordulókra. A pécsi évadzáró és évkezdő bulikon is egy vidám és népes sereg vett részt!

Molnár Cecília: “A jó társaság és hangulat miatt szeretünk kvízre járni. A kérdésekből sokat tanulhatunk, ráadásul azóta jobban figyelünk a világra is, hátha kérdés lesz a kvízen. Végre van miért várni a hétfőt!”

Weisz Gábor: “Azért szeretek kvízre járni, mert sok olyan dolgot tudok meg a kérdésekből, amikre eddig nem is gondoltam, mert együtt lehetek egy csomó jó fej emberrel, mert általában nagy röhögés szokott egy-két kérdés vége lenni, mert egyszerűen jól érzem magam.”

[/box] [box title=”Plusz infók” box_color=”#9bc0d4″]QuizNight

A QuizNight.hu minden évben szeptembertől májusig  országos bajnokságot rendez. A bajnokságra ingyenes a nevezés, a hozzá tartozó kvízeken a résztvevő csapatok válaszlapjait összegyűjtik, az elért pontokat pedig a QuizNight.hu weboldalon rögzítik. A honlapon elérhetővé teszik az összesített (országos) és helyi toplistákat is. Az összesített első helyezett a bajnokság végén vándorkupát kap. A helyi toplisták legjobbjai továbbjutnak az országos döntőbe, ahol az első három helyezett az italnyereményeken túl további nyereményeket kap. A döntővel párhuzamosan – azonos kérdésekkel – a többi csapat is játszhat a szokásos nyereményekért.

Monday Quiz

Idén február óta kéthetente angol nyelvű vetélkedőket is szervez a Monday Quiz csapata. A cél az, hogy a külföldi diákokat is bevonják a játékba. A kvíz felépítése és a szabályok teljesen ugyanazok, csak minden angolul van.[/box]