Közgazdászból lett sminkmester a pécsi lány

Közgazdászból lett sminkmester a pécsi születésű, 27 éves Skrionya Sára. A natúr, természetes vonalakat kedvelő szakember remek mesterek mögött tanulta el a sminkelés csínját-bínját. Mára film- és reklámforgatásokon, divat-, esküvő és egyéb fotózásokon is részt vesz. 

hirdetés

– Mindig is sminkes akartál lenni?

– Gimnázium után Angliában töltöttem egy évet, majd a Budapesti Gazdasági Főiskolára nyertem felvételt Kereskedelem és Marketing szakra. Tanulmányaim után reklámügynökségeknél kezdtem el dolgozni, de sosem éreztem elég kreatívnak a szektort. Egy hosszú dilemmát követően váltottam a divat, illetve a sminkes szakmára.

– Hogyan kezdődött a pályafutásod?

– Gondolkoztam azon, hogy sminkes iskola elvégzésével szerzem meg a szakmai felkészültségem, de végül is sikerült egy sminkmester, nevezetesen Vörös Renáta mellé szegődnöm asszisztensnek. Jártam vele fotózásokra, forgatásokra, de az elején persze hátulról figyeltem, és tanultam a praktikákat. Egy idő után, amikor már kialakult egy bizalmi viszony köztünk, elkezdhettem sminkelni. Mindeközben már gyűjtögettem a saját készletemet.

floral-dream_027
Pinewood Weddings, Sármán Nóra, Flóra Floral Botanical Atelier, Oh My Cake, Skrionya Sára

– Utána kezdtél egyéni karrierbe?

– Több szakember mellett is tanultam, mielőtt a saját lábamra álltam volna. Kiss Csillától és Véger Fibitől nagyon sokat tanultam, utána pedig elvégeztem Kökény Judit sminktanfolyamát is.

– Elmondásod szerint minden sminkes más. Mi jellemzi a te munkáidat?

– A lágyabb, természetesebb, natúr vonalat szeretem. Munkáimon is látszik, hogy a mesterkélt stílus tőlem távol áll, de nagyon szeretek kísérletezni anyagokkal és színekkel divatfotózásokon, illetve saját projektek keretein belül.

skrionya7

– Hogy néz ki egy munkanapod, ha például forgatáson veszel részt?

– Adott projekt válogatja, de például a reklám és kisfilm készítés embert próbáló tud lenni. Általában ezek 12-14 órás munkanapok, és végig koncentráltan ott kell lenni. A sminkes munkája nem csupán abban merül ki hogy elkészíti a sminket, hanem folyamatosan korrekcióz, és sok esetben a hajért, körömért és egyéb feladatokért is felel.

– Tehát sokkal szerteágazóbb a munka, mint ahogy gondolnánk. Szerinted mitől lesz jó egy sminkes?

– Ez tulajdonképpen egy művészi tevékenység, nyitottságot, egyfajta látásmódot és ízlést követel meg. Amellett, hogy ügyesen kell tudni sminkelni, rutinosan kell mozogni forgatásokon, és felkészültnek kell lenni a spontán helyzetekre is. Azt látom, hogy a divatszakma afelé tendál, hogy egy személy fedjen le több mindent. Sokszor fordul elő, hogy én vagyok a sminkes, a fodrász és a stylist is egy személyben.

skrionya8

– Hűha. Akkor valóban komoly nyitottsággal kell lenned a szakma felé. 

– Igen! Nemrég részt vettem egy forgatáson, ami során egy kórházi jelenethez kellett egy ismert színművésznőt úgy kisminkelnem, mint aki haldoklik. Vagyis az ápolatlanságot, beesett szemeket sminkkel kellett kiviteleznem. Ugyanitt előfordult még lila folt, horzsolás és műkönny is – nagyon élveztem a kihívást.

– Mely munkádra vagy a legbüszkébb?

– Nehéz lenne egyet kiemelni. De például a Pinewood Weddings-zel és Sármán Nóra, divattervezővel való közös munkákra nagyon büszke vagyok.

skrionya sara
Pinewood Weddings, Sármán Nóra, Flóra Floral Botanical Atelier, Oh My Cake, Skrionya Sára

– A felkérések mellett egyik összeszokott csapatunkkal időről időre készítünk saját kreativitásunk, ötleteink által vezérelt projekteket. Eszteri Zsófiával, Udvardi Attilával és Kiss Márkkal dolgozunk már olajozottan együtt. A sminkelés mellett pár évig dolgoztam fotóprodukciós cégnél, jelenleg pedig gyártási feladatokban is részt veszek.

Sára Eszteri Zsófiával és Várai Enikővel közösen készített egy anyagot az Alternative Hair Show-ra még 2014-ben. A közös munka ötszázezer jelentkező közül került be a legjobb 33 közé, melyet Londonban a Royal Albert Hall-ban mutathattak be élőben. Erről bővebben itt írtunk. Sára további munkáit megtekinthetjük ezen az oldalon!