Csípik a kutyákat Pécsen?

Ha egy vagy akár több négylábú tagja is van egy családnak, magától értetődő, hogy ez az állapot nem csak kerítésen belül érvényes. A kutyáknak is vannak igényeik, sétálni, foglalkozni kell velük, és minél több időt kell velük tölteni. Ezt azonban nem minden városban teheti meg az ember, kutyafuttató, kutyabarát étterem, kávézó és közösség hiányában. Utánajártunk, hogy Pécs mennyire ebpárti!

hirdetés

Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy Nyugat-Európában teljesen elfogadott és általános, hogy a kutya szinte bárhová bemehet a gazdájával, a vendéglátóhelyek mellett például számos áruház, pláza is biztosítja a kutyás bevásárlást. Ez a szemlélet láthatóan egyre terjed, megnéztük, Pécsen mi a helyzet.

Vendéglátóegységek, éttermek, kávézók

Korábban már megpróbáltuk egyszer feltérképezni, hogy a Kutyabarát.hu oldal szerint hány ebkedvelő vendéglátóegység, szálloda vagy étterem van Pécsen, de sajnos máig nem került fel egy tétel sem. Így hát körülnéztünk, és PécsMa.hu olvasóinak a segítségével csokorba szedtük azokat a helyeket, ahol szívesen látják a családot a szőrös, négylábú gyerekeikkel együtt.

kutyabarát kávézó

Az Egylet Söröző és Balkán Bisztró mostanra már híresen kutyapárti, etető és kedves fogadtatás várja a kutyákat a vendéglátóegység teljes területén. A Nappaliban is hasonló bánásmóddal találkozhatunk, maguk a tulajdonosok és az alkalmazottak is ebszeretők. Rajtuk kívül szívesen látják a háziállatokat még az Ágoston Hotelben, a Barna Vendéglőben, a Rundó Étteremben, a Belsőkert Galéria & Art Caféban, a Csinos Presszóban és a Semiramis Gardenben is. Kutyabarát helyiség matricára azonban sehol se számítsunk, ilyen szempontból ugyanis még nagyon kezdő a város. Betérésünk előtt érdeklődjünk a személyzetnél, hogy bevihetjük-e kedvencünket.

Utcák, buszok, közterületek

Pécsen a kutyusok felszállhatnak a buszokra, sétálhatnak a közterületeken, azonban a gazdiknak oda kell figyelniük arra, hogy legyen náluk ürülékszedő zacskó, illetve olyan eszköz, amivel a kutyapiszkot maradéktalanul el tudják távolítani. Ha ezt nem teszik, akkor jobb ha tudják, hogy a bírság akár harmincezer forint is lehet. Fontos, hogy a kutyus mások nyugalmát ne zavarja, testi épségét ne veszélyeztesse, és anyagi kárt ne okozzon. Végül, de nem utolsósorban harapós vagy támadó természetű állatokról a szájkosarat a kutyafuttatón sem szabad levenni.

Ezekről a szabályokról egyébként a Kutyatulajdonosokra vonatkozó szabályok, vagyis a PMJV 14/2009. (05.15.) sz. rendeletében tájékozódhatunk, vagy kattintsunk IDE

Üzlethelyiségek, boltok, munkahelyek

Dr. Berkéné dr. Porpáczy Szilvia pécsi munkajogi és Európa-jogi szakjogász elmondja, hogy ha háziállatunkat szeretnénk elvinni a munkahelyre, ajánlott előtte érdeklődni a felettesnél, mivel nincs a vezetőnek olyan kötelezettsége, hogy megengedje az állatok munkahelyen tartózkodását. Szerencsére ez a szemlélet is egyre terjed, főleg miután közvélemény-kutatások és tudományos kutatások is igazolták, hogy a kisállat a munkahelyen csökkenti a stresszt, és jó hatással van az ott dolgozók közérzetére.

Ha az üzleteket, boltokat vizsgáljuk, hamar rá kell jönnünk, nincs egyszerű dolgunk, ugyanis cége válogatja, hogy hová nem engedik be a kutyust. Ezt általában tiltó tábla jelzi, de nem jellemző, hogy Pécsett a négylábúak is bemehetnének a boltokba, üzletekbe.

Kutya az irodában 2

Panziók, szállodák

Szintén egyre nagyobb divat Nyugat-Európában a kutyapanziós ellátás, amiből Pécs egy az egyben kimarad. Korábban a kutyapanziókat is megpróbáltuk összeszedni, ám újabb akadályokba ütköztünk, hiszen csak kettőt találtunk Baranya megyében, egyet Berkesden, ez a Dióvölgyi Állatpanzió, és egyet Szederkényben, ez pedig a Baranyadog Bentlakásos Kutyapanzió. Ezzel azonban sajnos ki is merül a választék. Így ha elutazunk, vagy nem tudjuk hova tenni a kedvencünket néhány napra, akkor többnyire az ismerősökre, barátokra számíthatunk.

Tavak, vizek

Általában nem tiszta a kutyatartóknak sem, hogy a Pécs környéki tavakba bemehet-e a négylábú, labdázhat-e a vízben. Utánajártuk: az Abaligeti-tóban nem szabad fürdetni a kutyát, ezt számos helyen tiltó tábla is jelzi. A Malomvölgyi tóban sem szabad fürdeni, mivel horgásztó, és az Égervölgyi tóban sem, ez utóbbi ugyanis védett terület. Rács Zoltán, az Orfű Pécsi-tó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Pécsi-tóban nem tilos a kutyusok fürdetése, hiszen Magyarországon alapvetően az élővizeken nincs szabályozás, ettől egyedül a kezelői szerződésben lehet eltérni.

– A Pécsi-tavon sosem volt ilyen jellegű szabályozás, és nem is lesz, hiszen a négylábúak nem piszkítanak a vízbe, testük nincsen bekenve olajos, a vízi élőlények számára káros anyagokkal, tehát a tónak mint élővíznek a kutyusok semmit nem ártanak. Egyedül a gát és a zsilip közelében tilos a fürdőzés mind embereknek, mind kutyusoknak, de ezen kívül semmilyen tiltás nem vonatkozik az ebekre – így a Pécsi-tó kezelője.

Kutya 4

Kutyafuttatók, parkok

Nagyon pozitív dolog Pécsen, hogy számos kutyafuttató található a város területén. Az ebek futtatására összesen tizennégy kijelölt hely van, ezeket ITT tekinthetjük meg. Öt futtatón még kutyavécével is találkozhatunk.

[note note_color=”#9ec9ff”]

Összességében azt kell mondanunk, hogy Pécs jó úton jár afelé, hogy igazi ebkedvelő város váljon belőle, ez azonban még a jövő. A jól kiépített kutyafuttatókon kívül sajnos nem bővelkedik a város kutyabarát bánásmódban, annak ellenére, hogy vannak nagyon pozitív kezdeményezések. Mi csak bizakodni tudunk! [/note]