Nyakláncokat nyomtatnak Pécsen

A 3D nyomtatás technológiája jóformán alig hódította meg Magyarországot, egy pécsi lány máris a divatvilág felpezsdítésére használja a 21. század forradalmian új módszerét. Bánkuti Szabina építészmérnök hallgató ékszereket készít az ultramodern gép segítségével, és úgy tűnik, hogy próbálkozásait nagyra értékelik, termékei ugyanis már egy budapesti dizájn boltban is kaphatóak. 

hirdetés
Uránia Mozi

– Sokan vannak, akik hobbiból készítenek otthon ékszereket különféle technikákkal. Neked honnan jött az ötlet?
– Tavaly nyáron egyik nap felkeltem, és úgy éreztem, hogy engem nem elégít ki az az ékszerválaszték, amit a nagy bevásárlóközpontok kínálnak tucatszámra. Egyfelől, mert valami mást szerettem volna, másfelől pedig nem kedvelem a tömegdolgokat, rosszul vagyok, ha egy ugyanolyan táska, cipő, vagy ruha jön velem szemben az utcán. Általában törekszem az egyediségre, ezért is vásárolok magyar termékeket, magyar tervezőktől, dizájnerektől. Így indult az én történetem.

bánkuti szabina1

– Miért pont 3D nyomtatás?
– Egy kedves barátom, Bazsali Gábor foglalkozik a 3D nyomtatással, és egy nagyot gondolva megterveztünk pár nyakláncot. Ez nagyon újnak bizonyul mind Pécsett, mind Budapesten. Egyelőre ismeretlen az embereknek ez a technika, még szokniuk kell. Tavasszal újabb kollekciót tervezünk, és remélem utat tudunk törni az ékszeriparban ezzel a technikával. Azért hozzá kell tennem, hogy az ékszereim nagy részét egyelőre a süthető gyurmából készült nyakláncok teszik ki.

Bánkuti Szabina nyaklánc

[note note_color=”#e4bfd4″]

A 3D nyomtató olyan gyors prototípus-készítő gép, amely tökéletes mását – egy valóságos, kézbe fogható térbeli tárgyat – képes elkészíteni a számítógépen tervezett 3D-s modellnek.  A gyors prototípus-gyártás mellett használható a vizualizáció, koncepció-modell, termékminta, öntőforma készítés területén, de a technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazásra is lehetőség nyílhat.[/note] [youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=FhO0lI3BndM” width=”670″]

– Mit szólnak a vásárlók ezekhez az ékszerekhez, általában tudják, hogy miként és miből készülnek?
– A vásárlóim egyelőre a biztos égethető gyurma nyakláncaimat részesítik előnyben. Úgy veszem észre, hogy azért szeretik ezeket, mert nem a megszokott gyurma formavilágot képviselem, hanem próbálok egyedi, stílusos nyakláncokat készíteni, akár személyre szabva is. A 3D-s láncokra eddig a merészebb, bevállalósabb vásárlóim “haraptak rá”, bár őszintén szólva az első kollekció kicsit ütős és merész lett, így utólag visszatekintve. A divatvilág azonban nagyon nyitott az újdonságokra, Budapesten egy dizájn boltban fixen megtalálhatók a nyakláncaim, és a jövőben remélhetőleg még több üzletbe bekerülnek.

bánkuti szabina3

– Milyen távlati lehetőségek rejlenek a számodra ebben a technikában?
– Nagyon kezdetleges még ez a technika, így rengeteg kiaknázatlan terület van. Sok lehetőséget rejt még magában, az ékszerektől elkezdve a használati tárgyakon át az alkatrészeken keresztül szinte bármi megvalósítható a 3D nyomtatás segítségével. Az én számomra sem nyílt még ki minden ajtó, a jövőben bővül a paletta. Lesznek gyűrűk, fülbevalók, karkötők…