Le kell mondanunk a húsról?

A húsról lemondani az állatok iránt érzett szeretetből vagy egészségi okokra hivatkozva szokás, de előfordul olyan is, hogy mindkettő szerepet játszik húsmentesen étkezés melletti döntésben. Ám, ha csak az utóbbi tart minket vissza egy jó adag brassóitól, akkor érdemes meggondolni az életmódváltást. 

A vegetáriánus étkezés egyik előnye (a tudomány mai állása szerint), hogy csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A húsmentes táplálkozás általában alacsonyabb LDL („rossz” koleszterin) szintet eredményez, így nehezebben képződik az erekben vérrög, alacsonyabb lesz a vérnyomás és ritkábban fordul elő cukorbetegség. Köszönhető ez többek között annak, hogy a vegetáriánusok táplálékában alacsonyabb a telített zsír -, és sótartalom, magasabb a rosttartalom illetve a sok zöldség és gyümölcs miatt több antioxidáns és vitamin jut a szervezetbe.

vegetáriánus

Ugyanakkor felléphetnek hiánybetegségek, például vas -, kalcium -, és ásványi anyag hiány. A gondosan kiegyensúlyozott és megtervezett vegetáriánus étrend persze képes mindazt a tápanyagot szolgáltatni, amire szükségünk van, de ehhez rengeteg munkára és időre van szükség.

A hús ezzel szemben jó forrása a fehérjének, a vasnak, a B vitamincsoportnak, illetve az energiának. A táplálkozási szakértők pedig általában megegyeznek abban, hogy a húsevés általánosságban nem ártalmas, csak az arányok számítanak. A Német Táplálkozási Társaság (DGE) szerint például nincs olyan élelmiszer, amely önmagában egészségtelen, vagy nem szabadna enni. A hús esetében nevezetesen az a helyzet, hogy a szervezet jobban tudja hasznosítani az állati fehérjét, mint a növényit. Ezenkívül a húsevők szervezete jobban ellátott fehérjével, A-, B1-, B12-vitaminnal, vassal és cinkkel. Ezért a DGE a kevert étrendet, nem vegetáriánus életmódot javasol.

nő eszik, szendvics, hús

[note note_color=”#b7eb7f”]

A változatos, nem egyoldalú étkezés egyébként azért is követendő lehet, mert a különféle orvosi kutatások legtöbbször ellentmondanak egymásnak. A legutóbb napvilágot látott cambridge-i vizsgálatok például nem találtak összefüggést a telített zsírok és a szívbetegségek között. Egy tavalyi, oxfordi tanulmány szerint viszont a vegetáriánusokat kevésbé fenyegeti szívbetegség: 32 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg ugyanis ebben a betegségben, mint húsevő társaik.[/note]