A legjobb száz között a pécsi lány

Hatvan országból ezerötszáz fő jelentkezett arra a formatervezési versenyre, amelyen Erdős Nóra tervét a legjobb száz közé válogatta a szakmai zsűri. Az Electrolux pályázatán a jövő háztartásaiba keresnek innovatív megoldásokat, idén az “Egészséges, Boldog Gyerek” témakörben. Íme a PTE PMMK végzős ipari formatervezőjének munkája!

erdős nóra

– Miért választottad az ipari formatervezés szakot?
– Szerettem volna olyan szakon továbbtanulni, ami igazán kreatív tudást ad művészeti és technológiai területen egyaránt, így tenni az emberek életét egy kicsit “könnyebbé”, “szebbé” az általunk megtervezett termékekkel. Az ipari formatervezés olyan szak, amellyel sokféle területen lehet elhelyezkedni. Engem elsősorban a bútortervezés és a műszaki cikkek tervezése érdekel, és ezeken belül a környezettudatos megoldások. Azt gondolom, hogy ha olyan termékek megtervezésére törekszünk, amelyek újrahasznosíthatóak, vagy lebomlanak, akkor a jelenlegi környezetszennyezés mértékét valamennyire sikerülhet csökkenteni.

Nóra termékére ITT szavazhat! 

Erdős Nóra

– Hogyan jött az ötlet, hogy egy, a gyerekek számára is biztonsággal használható főzőedényt tervezz? 
– Azt tapasztalom, hogy az emberek gyakran esznek készételeket, ennek egyik oka az időhiány, de sok esetben arról is szó van, hogy nem tudják hogyan készítsék el az ételeket. Innen jött a főzőedény ötlete, amivel a gyerekeket játékos módon lehet bevezetni a gasztronómia világába. Lényege, hogy önállóan meg tudják főzni az ételeket az edény irányításával, anélkül, hogy például megégetnék magukat. Így később bátrabban készítik el maguk az ételeket.

– Hogyan alakult a tervezés folyamata, honnan nyertél ihletet? 
– Olyan elektromos főzőedényt szerettem volna, amibe az ételt oldalról lehet betölteni, és a tetejét majd csak akkor lehet felnyitni, amikor elkészült. Nagyon inspirálónak tartom a természeti formákat, például növényeket. Ebben az esetben az articsóka formája volt az egyik kiinduló pont. A klasszikus edény formájával összekombinálva jött létre a főzőedény végleges alakja. Formája így organikus és barátságos lett.

Erdős Nóra, design, főzőedény
A termék látványterve háromdimenziós tervezőprogrammal készült

– Mivel járna, ha megnyernéd a versenyt?
– A verseny győztese lehetőséget kap féléves fizetett szakmai gyakorlatra az Electrolux tervezőközpontjában, illetve komoly pénzjutalommal díjazzák. Mivel ez az egyik legjelentősebb hallgatói formatervezési pályázat a világon, ezért széles körben ismertté válnak azok a formatervezők, akik ezen a versenyen helyezést érnek el, valamint később sokkal könnyeben tudnak elhelyezkedni a szakmában.