Létezik barátság szerelem nélkül?

Osztottad már meg párodon kívül érzéseidet egy pasival? Érezted már azt, hogy másfajta nézőpontra van szükséged egy döntéshez? Egy jó barátság hasonló érdeklődésre, azonos értékekre és őszinteségre épül. Egy olyan kapcsolat, amelyben igazán önmagunk lehetünk akkor is, ha éppen rossz passzban vagyunk. Vajon lehetséges az, hogy legbelsőbb félelmeinket és gondolatainkat egy ellenkező nemű emberrel osszuk meg mindenfajta hátsó szándék nélkül?

Emberenként és időszakonként is változhat

Örök vitatéma, hogy férfi és nő között létezhet-e vágy és vonzalom nélküli, pusztán bizalmi kötődés. Jó volna kételyeinkre egyszer és mindenkorra megnyugtató választ kapni, de sajnos csalódnunk kell.

– Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel felelni. Ennél összetettebb, bonyolultabb a jelenség. A nő-férfi barátság nem egyféle, hanem sokféle lehet, ráadásul a legtöbb esetben időben is változó dinamikát láthatunk – mondja Meskó Norbert evolúciós pszichológus, a Szex és lélek – A párkapcsolatok pszichológiája című, a szexualitással, párválasztással és evolúcióval foglalkozó könyv szerzője.

A hétköznapi vélekedés szerint igenis létezik, sőt többféle is van. Az egyik fajtája a szex előtt van, a másik típusa éppen azt követi, a harmadik pedig ezt helyettesíti – teszi hozzá a szakember.

Nő férfi barátság

Mit is ad számunka egy barátság?

Mindenki más-más igénnyel alakítja ki kapcsolatait. Mi nők elsősorban a bizalmat, őszinteséget és megnyílásra való lehetőséget keressük, szeretünk hosszú órákat végigbeszélgetni egy kávé mellett, és tanácsokat kérni sorstársainktól. A férfiak többsége éppen az ellenkezőjére szomjazik. Szinte menekülnek a hosszabb lelkizős beszélgetéstől, de megőrülnek a közös meccsnézésért, laza hangulatú sörözésekért. Noha néha úgy érezzük, hogy ők tényleg a Marsról jöttek, olykor éppen ezért találunk megértő hallgatóságra személyükben.

A férfiak nőkkel szemben tanúsított őszintesége, megbízhatósága, érzelmi elköteleződése és kiszámíthatósága egy hosszú távú, jól működő barátság alappillére. A bonyodalmat az okozza, hogy ezekre nemcsak a barátság során, hanem a szerelemben is alapozunk, így könnyen elmosódik a határ a kettő között.

Nem mindig tudjuk, hogy mit is akarunk

Közös céljaik vannak, számíthatnak egymásra jóban-rosszban, jól érzik magukat együtt… Vajon akkor ők barátok vagy szerelmesek?

– Ezt a köteléket a természeti népeknél általában párkapcsolatként definiálják. A modern világban azonban ennek számos formája van, egy lehetséges változata a barátságként induló viszony, amiből vagy lesz valami más, vagy nem – mondja a pszichológus. Nem mindenki rendelkezik egyforma szintű önismerettel. Van, aki a szexuális vetületet háttérbe szorítva (nem tudomást véve róla) próbál „semleges” szimpátia alapján barátkozni, és későbbre hagyja a szexuális vonzalom megjelenésének lehetőségét, míg más pontosan tudja, hogy mit szeretne és mit nem.

Nő férfi barátság

Szerelemből barátság, barátságból szerelem?

Gyakran látható, hogy egy vegyes barátságból párkapcsolat lesz előbb-utóbb. Ilyenkor valószínűleg az történik, hogy kezdetekben kötetlenebb keretek között „tesztelik” egymást. Ez a vonulat inkább a serdülőkre (vagy serdülő lelkületű felnőttekre) jellemző, akiket az elköteleződés felelőssége inkább ijeszt még – emeli ki a szakember.

Előfordul, hogy a felek végig megmaradnak a barátság szintjén és hosszú távon is jól működnek együtt. Itt valószínűleg mindkét fél megtalálja a párkapcsolatában (párkapcsolataiban) azt, amire szüksége van egyébként, a barátság kezelésére pedig olyan „semleges” tevékenységeket találnak, mint pl. a kollegiális kapcsolat.

Egyes kutatók szerint minden vegyes barátságban van valami a szerelemből, de az nem minden esetben fejeződik ki. Noha a kapcsolatban felszínre törhetnek a párkeresési stratégiák, esetenként csupán plátói szándékunk van a másikkal, és nem kívánunk párkapcsolatba bonyolódni vele. Az esetek jelentős részében pedig az élettárs, pár, feleség féltékenysége vet véget a jó viszonynak.

 

hirdetés

Hirdetés