Macaron láz

Másfél évvel ezelőtt mindössze egyetlen cukrász készített macaront Pécsett, mostanra már legalább négy-öt helyen lehet kapni a városban. Hogy mitől lett ilyen trendi? Ennek jártunk utána.

hirdetés
Uránia Mozi

 

A macaron olyan a franciáknak, mint a magyaroknak a dobostorta, az ünnepek egyszerűen elképzelhetetlenek lennének nélküle – mondja Szabó Réka Kata, a Yokka Kézműves Cukrászműhely tulajdonosa és cukrásza.

 

Mire ez a nagy felhajtás?

Az utóbbi másfél-két évben Magyarországon is felütötte fejét a macaron láz. Minden, magára valamit is adó főzőiskolában van macaron kurzus, a közösségi oldalakon pedig megosztják az édesség készítésének minden egyes mozzanatát. De nemcsak a gasztronómia világában lett nagy divat e francia sütemény: már macaron formájú ajakbalzsamot is lehet vásárolni az üzletekben. Az tehát nem kérdés, hogy őrületről van szó. De vajon minek köszönhető ez a nagy népszerűség?

– Ez az apró desszert látványos, változatos ízekben készíthető, így teret enged a kreativitásnak, és ha valóban jól van elkészítve, finom is. Emellett kihívást és sikerélményt is jelent elkészíteni; nem megszokott, ezért vonzó az újdonságra éhező gasztro-rajongók körében, akárcsak a bonbonkészítés.

 

Nem ízlik mindenkinek

A sok macaron-imádó mellett bőven akadnak olyanok is, akik túl édesnek és cukrosnak tartják ezt a süteményt.

Kant óta persze tudjuk, hogy az ízlésről nem lehet vitatkozni. Nyilvánvaló, hogy nem rajonghat mindenki ezért a francia desszertért, ám a rossz élmények valószínűleg a rosszul elkészített macaronokhoz kapcsolódnak – véli a cukrász.

– Tény, hogy ez egy édes sütemény, de ha a töltelék kiválasztásában ügyesek vagyunk, akkor nem ez lesz az első benyomásunk. Az igazán finom macaronban sok a töltelék, ami elvonja a figyelmet az édességéről, és a végén helyet enged a mandula számára.

 

És hogy miért olyan nagy kihívás macaront készíteni? Íme, néhány példa:

A tésztához szükséges tojásfehérjéket napokig pihentetni kell a hűtőben, különben elrepednek a tallérok sütés közben. A tojásfehérje és a cukros mandulaliszt elegyítésének is külön technikája van, erről nagyszerű oktatóvideókat találhatunk az egyik legnagyobb videómegosztón. A macaronhéjak száradási idejét is pontosan be kell tartani, mielőtt sütőbe tesszük őket, különben nem nő „talpuk”. A sütési hőfokot és az időt pedig mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjén – figyelmeztet a a Yokka Kézműves Cukrászműhely tulajdonosa.

[frame]

A recept

Ha szeretnél megküzdeni a feladattal vagy csak kíváncsi vagy a francia desszert pontos receptjére, nézz be hozzánk holnap is. Részletesen és érthetően leírjuk neked, hogy kell elkészíteni az év legtrendibb süteményét. [/frame]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.