Szopoki lányok a legjobb kolbásztöltők

Hetedszerre gyűltek össze Komlón a kolbásztöltés nagyjai, határon innen és túl. A VII. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál hatalmas népszerűségnek örvend, idén harmadik alkalommal távozhattak kupával a mecsekfalui csajok – idén a fesztivál nagydíját a Kolbásztöltő Csajok – Szopok csapat nyerte.

hirdetés

Összesen 102 csapat érkezett a versenyre többek között Pécsről, Mohácsról, Szigetvárról, Lánycsókról, de még Békéscsabáról,  Budapestről és Orosházáról is jöttek, sőt külföldről – a németországi Benningenből, a horvát Valpovoból és Beregszászból is –  érkezett csapat, hogy  megmutassák kolbásztöltő tudásukat.

rákos ildikó
Gimnáziumi osztálytársak adják a csapat gerincét (Fotó: Rákos Ildikó)

A fesztivál nagydíját azonban a szopoki lányok csapata nyerte, de az idei jó szereplésük azonban nem egyedülálló a Komlói Kolbásztöltő Fesztiválon, hiszen a Kolbásztöltő Lányok – Szopok 2014 óta vesz részt a kolbásztöltő fesztiválon. Az elmúlt négy év alatt bezsebeltek két különdíjat, egy első helyet és idén pedig a fesztiváldíjat. Alapvetően a Nagy László Gimnázium 1996-ban végzett 4/c. osztályos tanulóiból áll a csapat, de két újonnan csatlakozott barátnő is köztük van. A csapattagok: Pénzár Alíz, Szilárd Anikó, Lovai Nóra, Poór Gabriella, Mátyás Tímea, Horváth Marianna, Appl Szilvia, Kulcsár Judit, Károly Anett és Notheisz-Berényi Judit.

kolbásztöltő2
A szopoki csajok

A verseny menete

A fesztiválnak sajátos hangulata van, amit a csapat egyik tagja, Notheisz-Berényi Judit világít meg igazán. A versenyzők ugyanis egymás között csak „pálinkatöltő” fesztiválnak is csúfolják, annyi pálinka fogy.  Az előkészületek reggel 9 óra kezdődnek és hogy ki ne száradjanak, némi pálinkát is magukba töltenek.

kolbászlányok

– A zene és a tánc ilyenkor már javában zajlik, így az idei fesztiválon sem maradt el a korai tánc. Általában 10 órakor kezdődik a verseny, tíz kiló húst kapnak a versenyzők, amit a csapatnak kell ledarálnia, ízesítenie és kolbászt készíteni belőle. A húson és a munkához szükséges asztalon, padon kívül mindent a versenyzők hoznak maguknak. Majd jön a zsűri, és vizslat, mérlegel, kóstol – mesélte.

Az idei fesztiválon sem volt könnyű dolga a pontozóknak: nézték a versenyzők asztalát, az asztal kinézetét, a higiéniát, hagyományőrzést, a csapat öltözékének harmóniáját és nem utolsó sorban a kolbász ízét, állagát is vizsgálta a pontozó bizottság – nyersen, és megsütve is!

kolbásztöltő9
A győztes kolbász – még nyersen!

– Csapatunkban sok olyan lány van, aki évente többször is részt vesz disznóölésen. Akik nem gyakoroljuk a kolbásztöltést, csak követjük a többiek instrukcióit, mert ez csapatmunka! Nagyon fontos! Mindenkinek megvan a feladata és komolyan is veszi azt. E nélkül nem működe a dolog! – avat be Notheisz-Berényi Judit.

A titkos szopoki kolbászrecept

– A kolbászunk receptje szupertitkos, sajnos azt nem árulhatom el, különben a pokol tüzén égnék az idők végezetéig. Azonban annyit elmondhatok, hogy volt benne jó nagy adag szakértelem, egy csipetnyi bódultság és egy leheletnyi jókedv – árulja el Notheisz-Berényi Judit.

anett kolbitöltő

Sokan nem tudják, hogy honnan ered a nevük. A Komlóhoz tartozó, valamikor önálló Mecsekfalut, ahonnan a csapatunk egy része származik, régen Szopoknak hívták.

– Nyilván ez az a név, amit az emberek megjegyeznek, nem felejtenek el. Ezek után nem volt kérdés számunkra, hogy mi lesz a nevünk! – mondta. Hozzáteszi, hogy idén tervezik, hogy beneveznek a Csabai Kolbásztöltő Fesztiválra, hogy ott is megmérettessék magukat.