Meddőséget okozhat a lisztérzékenység

És még sok más táplálkozási zavar is. Az orvosok és a nők többsége azonban nem is gondol erre. A kórházakban ugyan tüzetesen kivizsgálják a nőgyógyászati problémákat, de a szervezetbe bevitt tápanyagoknak és az esetleges felszívódási zavaroknak már nem néznek utána.

hirdetés

Éppen ezért egyáltalán nem lehetetlen, hogy 10 lombikbébi programban részt vevő nő közül 5 valamilyen emésztőrendszeri probléma miatt nem esik teherbe – mondja Gubicskóné Kisbenedek Andrea, a PTE-ETK Táplálkozástudományi és Dietetikai Tanszék szakoktatója.

– A minőségi táplálkozás fontosságát általában alábecsülik, így a nők 90%-a nem is gondol arra, hogy ilyen okok állnak terméketlensége hátterében.

nőgyógyász

De akkor miért nem figyelmeztetik a nőket?

A szakorvosok sokszor abba a hibába esnek, hogy kizárólag a saját területükre koncentrálnak. Egy nőgyógyász leginkább az ivarszervekkel van elfoglalva, értelemszerűen itt keresi a hibát. Ha találnak elváltozást az adott nőnél, akkor jellemzően abban látják a terméketlenség forrását. Ha pedig minden rendben, úgy könnyen rásütik a páciensre, hogy lelki okokra vezethető vissza az egész.

– Sokszor a különféle szakorvosok sem konzultálnak egymás között a beteg állapotáról. Ez főleg azért is van, mert a mai magyar egészségügyben nem igazán van erre idő és lehetőség. Sajnos nincsen olyan TB által támogatott protokoll, ami biztosítaná a meddő nők táplálkozásának kielemzését, mielőtt lombikprogramra irányítják őket – mondja a szakember.

Miért nem sikerül?

Ha minden, meddőséget okozó táplálkozási zavart fel akarnánk itt sorolni, az több oldal hosszú cikket eredményezne. De íme néhány, ami nagy eséllyel vezethet terméketlenséghez:

 • lisztérzékenység
 • kezeletlen/ismeretlen laktózérzékenység (tejcukor-allergia)
 • súlyos E- és/vagy A-vitamin hiány
 • szelén és/vagy vashiány

Ezek a problémák gyakorlatilag egy tőből eredeztethetőek. A szervezet bizonyos tápanyagot/kat nem tud feldolgozni (zsír, glutén) és ha ez nem derül ki, továbbra is eszünk például lisztes ételeket, a bélbolyhok elkopnak, a bélnyálkahártya pedig begyullad, így érthető módon nem tudja ellátni a feladatát. Ez pedig azzal jár, hogy létfontosságú tápanyagok nem tudnak felszívódni, hiába is eszünk belőlük elegendő mennyiséget – mondja Gubicskóné Andrea.

Általában nem a makro tápanyagok beépülésével (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) van baj a meddő nők többségénél, hanem a vitaminokkal, (főleg a zsírban oldódó vitaminokkal) és ásványi anyagokkal.

Epekő vagy a hasnyálmirigy krónikus gyulladása esetén zsíremésztési zavar alakul ki, ami azt jelenti, hogy valaki nem tudja megemészteni a táplálékkal bevitt zsírt, ami emésztetlenül távozik a széklettel. Nem csupán a zsír távozik ekkor, hanem a zsíroldékony vitaminok is, melynek következménye lesz ezen vitaminok hiánya. Amire a meddőség szempontjából gondolnunk kell, az elsősorban az E-vitamin. Hogyha kevés kerül a szervezetbe, akkor ez maga a meddőség primer oka is lehet.

rozskenyér

Az E vitamin egyébként erős antioxidáns is, ami védi a sejtek szerkezetét. Ha ebből nincs elegendő a szervezetben, vagy nem tud felszívódni, akkor előfordulhat, hogy a petesejt megtermékenyülés előtt szétesik. Az A-vitamin hiány is hasonló problémákat okozhat, szintén erős antioxidáns vitamin mivolta miatt.

A vas és a szelén hiánya úgyszintén komoly nehézségeket okozhat a teherbeesésnél.

– Magyarországon a legnagyobb problémát a szelén hiány okozza. Ezt elsősorban a gabonafélékből tudnánk felvenni, ám mivel nagyon sok a kizsákmányolt, szelén szegény termőföld hazánkban, így értelemszerűen az itt termett gabona is kevés szelént fog tartalmazni.

A rozs, greham, vagy tönköly búzából készült termékek azonban mindig több szelént tartalmaznak, mint a finomított lisztből készült élelmiszerek.

sperma

Akkor mit tegyünk?

A táplálkozás-szakértő azt javasolja, mielőtt belevágnánk a lombikprogramba, keressünk fel egy gasztroenterológust, és essünk át alapos belgyógyászati kivizsgáláson. Így kiderülhetnek ezidáig rejtve maradt anyagcsere-betegségek. Ezzel párhuzamosan látogassunk meg egy dietetikust, aki segítségünkre lehet táplálkozásunk kielemzésében.

– A kórházakban így a nőgyógyászati klinikákon van dietetikai szolgálat. Beutaló nélkül is felkereshetjük őket, és számíthatunk a segítségükre. Ha mást nem, egy felmérés kapcsán pontos képet kaphatunk arról, hogy mit kellene változtatnunk a táplálkozásunkon egy egészségesebb élet érdekében.

 • Veronika

  Már ne is haragudj Gréta,de tudod miről beszélsz?A cikk írója a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának a Táplálkozástudományi és Dietetika Tanszék egyik oktatója.Fel tudtad fogni a csöpp agyaddal?Szerinted ez a nő bulvárfirkász?Persze senki sem mondta,hogy csak a helytelen táplálkozástól lehet valaki meddő,számtalan tényezője van ennek.De ha már egy egyetemen tanító tanár megnevezi a lehetséges okok között az imént említettet,akkor abban van igazság.
  Kívánom Neked,ez legyen a legnagyobb bajod az életben,hogy egy nem tetsző cikkre azt mondd :”félinformációkon alapuló,szaktudás nélküli bulvárcikk”.Köszöntem.

 • Gréta

  Nemcsak a lisztérzékenység okozhat egészségügyi problémákat, hanem a félinformációkon alapuló, szaktudás nélkül megírt bulvárcikkek rendszeres olvasása is.