Ilyen Pécs csokitortája

Magyarországon elsőként Pécsett sütötték ki és alkották meg a városi csokitorta ötletét. Ezentúl a málnás-cirfandlis csokimámor képviseli Pécset a gasztronómiai térképen.

hirdetés

Az ország tortája mintájára most egy városi tortát alkottak a helyi cukrászok. Hat étterem, cukrászda és szálloda szállt versenybe a Pécs város csokoládétortája címért. A csokis finomságok közül a Mecsek Cukrászda alkotása került ki győztesként, ami cirfandlit, mandulát és málnát is tartalmaz.

csokitorta1

– Úgy éreztük, Pécs ízeit bele kell foglalnunk egy tortába és a mellékelt csokicsoda azt mutatja, ez meg is valósítható. Ezzel Pécs egy újabb alkotással rukkolhat elő a gasztronómiai térképen – hangsúlyozta a verseny szervezője, Mosonyi Éva.

A város tortájának megalkotásakor nagyon fontos szempont volt, hogy jellegzetes pécsi ízek szerepeljenek a receptben, így kerülhetett az összetevők közé a cirfandli is – amiből csekély mennyiséget tartalmaz a desszert, így gyerekek is bátran fogyaszthatják. A minőségi alapanyagok – például 80%-os étcsokoládé – és a finom kézimunkát igénylő előállítás miatt nem az olcsó kategóriába sorolható az édesség, a Zserbó Cukrászdában például 590 forintba kerül egy szelet.

csokitorta6
A torta és alkotója, Berecki-Pap Emese

– A tortát két hét alatt alkottuk meg. Több kísérleti sütés és az alkotó elemek pontos összeválogatása előzte meg az elkészült édességet – meséli Berecki-Pap Emese, a Mecsek Cukrászda főcukrásza.

A „Pécs város csokoládétortája 2014” c. pályázatot a Csoko-Láda Kft. hirdette meg a II. Pécsi Csokoládé Karnevál keretein belül. A szakmai zsűri az ízek mellett, az esztétikai és tálalási szempontokat is figyelembe vette. A nyertes torta külsejében utal Pécs mozgalmas kulturális életére is, így minden szeleten egy-egy csokihegedű foglal helyet.

csokitorta11

A speciális torta már kapható a pécsi cukrászdákban – a recept ugyanis számukra nem titok. A cél, hogy minél több emberhez eljusson a gasztronómiai élmény. Egyébként csak városunkban lehet megkóstolni az édességet, de országszerte népszerűsíteni fogják a Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából.

A tortát szerkesztőségünk elsők között kóstolta meg és véleményeztük is, íme:

[quote]A torta maga Pécs. Könnyed, mégis karakteres. A közepén lévő ropogós mandulacsík pedig egyszerre meglepő és huncut fogás a cukrásztól, aki megalkotta. Bátran ajánlom azoknak, akik csokimániások és azoknak is, akik nem. Mert ettől azok lesznek! (Németh Krisztina)[/quote] [quote]Nem túl édes, nem túl krémes, nem túl csokis. Pont tökéletes. A málna és cirfandli miatt nem egy hatalmas csokibombát kapunk, hanem az egész kicsit kesernyés, és savanyú. A legjobb, ahogy a ropogós és a lágy rész találkozik. (Haszon Zsófia) [/quote]
csokitorta10
Nekünk, lányoknak ízlett…
[quote]Középszerű, a cukrászda bármelyik tortája lehetne. Látszik, hogy sokat dolgoztak vele. Tésztáján és a csoki krémen jól érezni a margarinhoz hasonló ízt, bevonatot képez a nyelven, ami viszonylag nehezen oldódik. Kóstolás után kiderült, hogy mezei étolajjal készült. A málnás tejszínkrém elsőre rendben van, majd jól érezhetően kiadja magából az édesítőszer mellékízét. Nekem a sütemény vajjal készül. Hiányzik belőle az az íz, ami megbizserget és mosolyt csal az arcra. (Fóris Gábor)[/quote] [youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=10bQXthuHx0&feature=youtu.be” width=”700″] [quote]Nagyon izgalmas, ahogyan a különböző textúrák találkoznak egymással. Felül lágy, szinte folyós csokoládé, alatta a málnás réteg, majd a kicsit töményebb állagú krém, alul pedig a puha piskóta. Kész kaland az ízlelőbimbóknak…Középen a grillázsréteg igazán különlegessé teszi a tortát. (Keresztes Eszter)[/quote] [quote]Nekem az tetszett a legjobban, hogy egy átlagos csokitortától eltérően nem csak csokiból és piskótából áll, hanem több rétege van. Azért személy szerint én egy kicsivel több piskótának jobban örültem volna. (Müller Andrea)[/quote]
csokitorta5