Megőrültek a pécsi diákok Weisz Fanniért

Miként kommunikálnak a siketek? Miért bántó a süket vagy a siketnéma kifejezés? Hogy mondják jelnyelven, “I love you”? Csak néhány kérdés, amire választ kaptak a pécsi Illyes Gyula Általános Iskola tanulói csütörtök reggel. A diákoknak nem más, mint Pécs Város Arca, a fogyatékkal élők nagykövete, Weisz Fanni mesélt a siketek életéről. Sőt, Fanni a hangját is hallatta az igencsak kíváncsi gyerekek előtt.

Weisz Fanni életútja nem hasonlítható egy átlagos 21 éves lányéhoz. Már most sokkal többet tett le az asztalra, mint néhány kétszer ennyi idős ember. Folyamatosan azon dolgozik, hogy különböző úton-módon segítsen sorstársainak, a fogyatékkal élő embereknek. Jelnyelvre fordította és élőben kísérte Rúzsa Magdi Gabriel című dalát, jelnyelvi tapsra tanította a veszprémi kézilabda-szurkolókat, 2011-ben őt választották Pécs Város Arcának, majd még ugyanebben az évben részt vett egy integrált színházi előadás megszervezésében. 2012-ben Vujity Tvrtkoval a földrengés sújtotta Haitire utaztak, ahol árvaházakban és iskolákban próbáltak segíteni. Sőt, Fanni jelképesen örökbefogadott egy haiti árvát is, akinek a taníttatását azóta saját pénzéből fizeti. Első ízben 2013. szilveszter éjjelén, majd 2014-ben Áder János, köztársasági elnök mellett ő köszöntötte a siketek nyelvén az egész országot.

Ám Weisz Fanni mindezeken kívül számtalan nemes ügyben tevékenykedik, csütörtök reggel például a Vodafone Főállású Angyalaként a pécsi Illyés Gyula Általános Iskola diákjainak tartott előadást a halláskárosultak életéről.

A rendhagyó osztályfőnöki órát Csizi Péter, Pécs alpolgármestere nyitotta meg, aki szerint azért választották Fannit Pécs Város Arcának, hogy ezzel is kifejezzék, támogatják a fogyatékkal élőket, akik ugyanolyan sikeresek lehetnek, mint mások. Fanni példája pedig azt mutatja, bárki élhet teljes és boldog életet. Az alpolgármester egyébként maga is elkötelezett a fogyatékkal élők ügyévek kapcsolatban, a jelnyelvet például magától Weisz Fannitól kezdte el tanulni.

weisz fanni5

Egy lehengerlő előadás margójára 

Azt, hogy Weisz Fanni nem mindennapi jelenség eddig is tudtam, a fent leírtak nem szorulnak magyarázatra, azt hiszem. Ám, hogy több száz kiskorú előtt is kiválóan megállja a helyét, nem hittem volna. Általános iskolás gyerekek figyelmét lekötni ugyanis még egy több éve pódiumon álló előadónak sem könnyű, amíg ugyanis a felnőtt közönség – intelligenciájához mérten – úgy ahogy képes tettetni az érdeklődést, addig egy csapat alsó tagozatos könyörtelen, és látványosan unatkozik, ha valami nem érdekli.

Ám itt erről szó sem volt. Amíg Fanni a színpadon jelelt, édesanyja a közönség soraiból egy mikrofonnal a kezében tolmácsolta a fiatal lány szavait. A közel egy órás előadás alatt a Csss!, és a Halkabban! felkiáltások csak azért hangoztak el, mert a pedagógusok próbálták csitítani a padokból kis híján kieső, jelentkező kisdiákokat. Fannis úgy tűnik tudta, hogy nem elég az érdekes és majdhogynem ismeretlen téma, az interaktivitásra is szükség van. A gyerekek lejelelhették például saját nevüket, szituációs játékokat játszhattak, bemutathatták hogyan örülnek, sírnak és milyenek, amikor bánatosak. Fanni pedig azt is türelmesen és néhány poénnal elütve oldotta meg, ha az idősebb fiúk lányos zavarukban nem tudtak megszólalni a többiek előtt. Egyiküket például kedvesen figyelmeztette, hogyha ilyen bátortalan marad, sosem lesz majd igazi randija.

weisz fanni2

Az előadást időnként rövid videók szakították meg, de Fanni sokat mesélt magáról és gyerekkoráról is. A siket lánynak sikerült annyira közvetlen és barátságos légkört teremtenie, ami miatt a gyerekek (és nem csak az elsősök) kérdéseket is fel mertek tenni a végén. Ez talán annak a gesztusnak is köszönhető, hogy bár Fanni köztudottan nem szívesen szólal meg saját hangján, most mégis megtette, bizonyítván a diákoknak, hogy bár jelnyelven kommunikál, azért tud beszélni.

Weisz Fanni fáradozása biztosan nem volt hiábavaló, ezt bizonyítja rövid közvélemény-kutatásom (mindenki emlékezett arra, hogyan kell mutatni az I love you kifejezést), az a tény, hogy az előadás közepe táján a többség már jelnyelven tapsolt és a hatalmas, aláírásért küzdő gyereksereglet.

weisz fanni3

Az érdekes és valóban hasznosnak tűnő előadás azonban nem csak az Illyés Gyula Általános Iskola kiváltsága volt. Weisz Fanni országszerte tart úgynevezett érzékenyítő programokat a mobiltársaság főállású angyalaként. Pécsett több intézménybe is ellátogat majd, köztük többek között a Jókai Mór Általános Iskolába.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A mi kisfiúnk is élvezte az előadást,pedig őt elég nehéz lekötni,7 éves elsős.Mondta hogy nagyon aranyos volt a Fanni és érdekes volt az előadása!Az már más kérdés hogy mi szülők nem is tudtunk erről a programról csak a suli által feltett képek alapján láttuk,hogy volt…

Comments are closed.