Melyik a legjobb forralt bor a téren?

Hárman, bár a forralt bor szerelmesei vagyunk, mégis laikusként látogattunk el a Széchenyi térre kitelepült borosgazdákhoz azzal a szándékkal, hogy megtaláljuk a legfinomabb nedűt. Nem volt egyszerű, hiszen egyikünk sem profi a borkóstolás terén, de megpróbáltuk kihozni a legtöbbet magunkból. Öt típust kóstoltunk, volt köztük fehér-, rozé és vörösbor is, mindegyiket pontoztuk és véleményeztük.

hirdetés
Uránia Mozi

1-5-ig pontoztuk a nedűket. Vigyáztunk, hogy mindegyikből csak aprókat kortyolgassunk, hogy az utolsóra is legyen “lélekjelenlétünk”. Bár nehéz volt a döntés, ám végül megszületett, és megtaláltuk a számunkra nyertes pincészet borát is.

[box title=”Matias Pincészet rozé forralt bora – 6 pont” box_color=”#f08d75″]

Bor típusa: Zweigelt rozé 2013

Összetevők: fahéj, szegfűszeg, cukor, bourbon vanília, rum aroma

Vélemények: Bár az eladó hölgy elárulta, hogy a borkedvelők miatt készítettek újból rozé bort idén, egy tesztelőnek ízlett, a másik kettőnek nem annyira. Beleszippantva nem is lehetett megállapítani, hogy forralt borról volt szó, olyan volt az illata, mintha egyszerűen rozé lenne felmelegítve. Az íze sem volt különösebben egyedi, túl savas volt, az ünnepi ízélmény hiányzott belőle, bár ez lehet, hogy a rozé bor egyedi ízvilága miatt volt így. Jellemzően sajnos nem aratott nagy sikert nálunk.

[/box]
forraltbor
Hartman Pincészet borai
[box title=”Hartman Pincészet fehér forralt bora – 9 pont” box_color=”#73a9de]

Bor típusa: Pécsi juhfark

Összetevők: krampampuli, déli vegyes gyümölccsel, barackpálinkával és cukorral készítve, plusz a titkos hozzávalók

Vélemények: Finom bor, bár teljesen hiányoznak belőle a karácsonyi illatok. Plusz pont, hogy a tetején ott úszkálnak a déli gyümölcsök darabjai, ennek ellenére nehezen lehet kiérezni ezek ízeit. Első kortyra igen lágy, mintha alkoholtartalma nagyon alacsony lenne. “Kicsit kevés benne a fűszer, hiányzik belőle a megszokott karácsonyi ízélmény, ami önmagában nem baj, de sajnos a déli gyümölcsök ízét sem érzem” – vélekedett az egyik tesztelő. Általánosan annyit elmondhatunk, hogy ez a bor “semmi különös” ízélményt nem adott.

[/box] [box title=”Vylyan Pincészet fehér forralt bora – 11 pont” box_color=”#57cc82″]

Bor típusa: Vylyan olaszrizling

Összetevők: cukor és fűszerek – sajnos az eladó többet nem tudott mondani az összetevőket illetően

Vélemények: Első kóstolásra olyan, mintha narancslevet ittunk volna, furcsa ízvilággal. “Olyan mintha alkoholos teát innék” – így az egyik tesztelő. Egy tipikus átlagos bor, fahéjas narancsos illattal, ami a fehérborokat illeti közepes ízű. A gyömbért éreztük benne, kicsit kesernyés és kicsit túl édes fehér bor. Elsőre lepontoztuk, viszont a többi borhoz hasonlítva kicsit feljebb mászott a listánkon. Megéri megkóstolni, ha szeretjük a fűszeres, édes fehérborokat.

[/box]
forraltbor3-gál pincészeta
Gál Pincészet bora
[box title=”Jókai Bisztró Szajki Cuvée forralt bora – 13 pont” box_color=”#cd90da”]

Bor típusa: Hárs Család Bio Pincészete, Szajki Vörös Cuvée

Összetevők: szegfűszeg, fahéj, ánizs, narancs, bio almalé, cukor – minden természetes és bio

Vélemények: Nagyon tetszett, hogy minden alapanyaga természetes a forralt bornak. Az ánizs illatát messziről lehetett érezni,  első szippantásra egy pohárban koncentrált karácsony. Kevésbé édes bor, a fűszerek arányai tökéletesen el vannak találva. Erőteljes az utóíze – jó értelemben – és szerencsére nincs túlcukrozva. Nem a hagyományos ízvilág, nekünk pont ezért tetszett nagyon. Az egyik tesztelő ezt hozta ki elsőnek, és amint látszik, nagyon kicsivel maradt le az abszolút győztestől. Mindenképpen megéri megkóstolni!

[/box]
forraltbor2-vylyan
Vylyan Pincészet fehér bora
[box title=”Gál Pincészet vörös forralt bora – 14 pont” box_color=”#72d48a”]

Bor típusa: Gál Pincészet oportó

Összetevők: aszalt szilva, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, meggy, szerecsendió plusz a titkos összetevők

Vélemények: Elsőre fantasztikus fűszereivel robbant be a szánkba. Nem túl édes, nem túl fűszeres, pont a megfelelő arányban van minden. Ha a tökéletes forralt bort keressük, akkor menjünk egyenesen a Gál Pincészethez. Plusz pont, hogy egy narancsszelettel kaptuk a kóstolót, sőt még puszedli is járt a borhoz, amit sehol máshol nem tapasztaltunk. [/box]

Mivel mi nem vagyunk profik, várjuk az Önök kedvenc borait, illetve véleményeit hozzászólásban!