Meztelen táncosok Pécsen

Tabukat döntögető balettelőadás kapott helyet idén a VIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón. A Hodworks társulat Pirkad című produkciójának négy szereplője anyaszült meztelenül lejt majd a színpadon. Meghökkentés és pucérság ide vagy oda, a pécsi közönség kajálta a darabot, az árusítás megkezdése után néhány nappal már nem volt jegy a produkcióra.

hirdetés

A Hodworks társulat 2007-ben alakult. Az állandó alkotótársak mellett meghívott művészekkel együtt dolgozó kortárstánc-együttes saját honlapján többek között provokatívan friss szemléletű alkotócsoportnak aposztrofálja magát. Munkájuk középpontjában a minden akadálytól, közvetítőtől, díszlettől, kelléktől megszabadult test áll.

– Egy Hodworks-előadás a néző számára szellem – és érzéknyitogató, csalogató, de nem agresszív. Megkérdőjelezésre, kételkedésre ösztönöz. Nem alkuszik meg. Nem akar tetszeni – olvasható bemutatkozásukban.

Pirkad című darabjukkal fellépetek már több budapesti helyszínen, de Debrecenben is jártak már az előadással, illetve hamarosan Jászberénybe viszik a produkciót. A táncos darab egyik fő jellegzetessége, hogy az előadás ideje alatt a szereplők végig anyaszült meztelenül mozognak a színpadon.

[box title=”Miért van szükség a meztelenkedésre?” box_color=”#fa9a7a” title_color=”#570505″]

Megkérdeztük a társulatot

“Elkerülni a jelmez általi konnotációt, többletjelentést, így a testek egyenlők, csupán a meztelenség, az izmok, inak és a “kipirulás”öltözteti őket. Erre utal a cím is. Bár a közönség általában tudja, milyen előadásra érkezik, előfordul, hogy az emberek meglepődnek, érezhetően zavarban vannak, bizonyos idő elteltével azonban feloldódnak, szinte “elfelejtik”, hogy meztelen embereket látnak táncolni.”[/box]

Nem lesz ez másként a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón sem, ahol úgyszintén pőrén lép majd fel a négy táncos. A darab befogadását ráadásul az sem fogja megkönnyíteni, hogy a színészeket és a közönséget alig választja majd el néhány méter. A produkciót ugyanis a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor Termében, egy nyolcvan férőhelyes stúdiószínházban adják elő október 2-án.

hodworks, pucér, meztelen, balett
Forrás: Hodworks társulat saját galériája

Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója elmondta, szeretett volna valami különlegességet hozni a pécsieknek, a nagyon kortárs darabok ugyanis mindig a művészet perifériáján mozognak, így nem mindenki találkozik velük.

– Tudjuk, hogy minden Budapesten történik, ezért szerettem volna idén igazi kuriózumot hozni Pécsre – így az igazgató.

Forrás: Hodworks társulat saját galériája
Forrás: Hodworks társulat saját galériája

Mindennek ellenére a Pécsi Balettben elképzelhetetlen lenne, hogy egyszer is egy egész darabon keresztül meztelen táncosok álljanak színpadra.

– A pőreségnek lehet értelme és jelentősége néhány másodperc erejéig, de számomra az ilyen szintű meztelenség indokolatlan, nem preferálom az ilyesmit. Az idei tánctalálkozón a Pécsi Balettel előadott, felújított Bolerónkban is félmeztelen lesz a főszereplő lány, ám az egész nagyon esztétikusan van megoldva, ízléses testfestéssel finomítottunk a látványon.

És hogy akkor mégis mért lesz pucér darab a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón?

– Művészeti vezetőként az a dolgom, hogy a saját ízlésemet formáljam meg az előadásokon keresztül, és ez legyen a márkanév, ez legyen kapós. Tánctalálkozó vezetőként azonban nyitnom kell, az a dolgom, hogy minél színesebb legyen a paletta a pécsi közönség számára.

[note note_color=”#49cde9″ text_color=”#ffffff”]

VIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

2014. október 1-5. között rendezik meg a VIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót a Pécsi Nemzeti Színházban.

A nyitó esten fellép a Győri Balett a Rózsaszínházzal, a Pécsi Balett a Boleróval, a Magyar Nemzeti Balett pedig a budapesti premier után pár nappal Pécsett debütál a Trójai játékok női változatával, amelyet Európában először ők mutattak be. Hazánk egyik legújabb balettegyüttese, a Kecskemét City Balett és a Budapest Táncszínház legfrissebb produkcióit láthatják egy este a modern tánc rajongói október 2-án. Ugyancsak csütörtökön, de este 10 órakor lép fel először a Pécsi Nemzeti Színházban a Hodworks társulat a Pirkad c. előadással. Október 3-án a Magyar Állami Népi Együttesé a nagyszínpad: a különlegesen látványos Szarvaséneket mutatják be Pécsett. A hazai kortárs táncművészet két legelismertebb együttese talán először áll színpadra egy este október 4-én, szombaton: a Bozsik Yvette Társulat és a Frenák Pál Társulat két legendás előadás felújításával érkezik. Vasárnap a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zárja az ötnapos programot a Monarchia – népek tánczai c. nagyszabású produkciójával.[/note]

 

  • Sz Zoltán

    Ezek beteg emberek. Burkolt pornó a művészet égisze alatt. Az ember azzal vált ki az állati sorból,hogy magára vett valamit.