Minden a dizájnról szól Pécsen

Nosiboo, Steiner Lídia, WineSpiration, Licorice és Gajcsi Blanka  – csak néhány ismerősen csengő név és márka azok közül, akikkel október 3-tól találkozni lehet a belvárosban. A DesignPécs elnevezésű rendezvény több mint egy hete során megismerkedhetünk a régió kiemelkedő kreatív ipari ágazataival, a pécsi egyetem művészeti és formatervezési műhelymunkájával, sőt neves budapesti dizájnerek termékeit is megnézhetjük közelebbről. Alig várjuk! 

hirdetés

A programsorozat kezdeményezője a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, akik hónapokkal ezelőtt azzal az ötlettel keresték meg az évek óta futó Design Hét Budapest csapatát, hogy Pécsen is szeretnénk egy hasonló megmozdulást elindítani.

– Már régóta azon agyaltam, hogy miért nem lehet Pécsnek is egy hasonszőrű méretű és nívójú rendezvénye, amikor a kreatív ipar hihetetlen erőforrásokkal rendelkezik a környéken. Aztán egyszer csak felemeltem a telefont és rákérdeztem – mondja Rabb Szabolcs innovációs osztályvezető.

A fővárosi csapat rábólintott a tervekre, Pécsen pedig elindult a munka. Városi fenntartású helyszínek, egyetemi kutatók és oktatók, hallgatók és több mint 30 vállalkozás fogott össze és működik együtt. A cél pedig az, hogy bemutassák a helyieknek a régió dizájnját.

Nosiboo
Nosiboo: a dísztárgynak is beillő pécsi orrszívó

A rendezvényen többek között helyet kap a divat, a kesztyűipar, az orgonagyártás, az alkalmazott művészet, az ékszerkészítés, az építészet és lakberendezés is, de a 3D technológiák, a járműgyártás és formatervezés, kézműves termékek, film és videó is megjelenik majd a programok között. A DesignPécs több mint egy hete alatt ingyenes designkiállításokkal, divatbemutatókkal, nyitott designlaborokkal, -műhelyekkel, szemináriumokkal, képzésekkel, workshopokkal, designvásárokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel várják a pécsieket.

Az alkotók a régióból kerülnek ki, itt lesz például a Nosiboo, a LicoriceGajcsi Blanka, Steiner Lídia, és az érdeklődők megismerkedhetnek egy új, és hazánkban innovatív beruházással a ,WineSpiration-nal.

Gajcsi Blanka
Gajcsi Blanka ékszerei sem maradhatnak ki a sorból

A programsorozat egyik kuriózuma az úgynevezett Pop-Up Store (ideiglenesen felbukkanó üzlet), ahol főként budapesti dizájnerek munkáit lehet megnézni és megvásárolni.

– A Hattyú Ház Galériában kaptunk egy területet, és itt rendezzük be a PoP-Up Store-t, ahol már maga az enteriőr is látványos lesz. Ide kerülnek be az (elsősorban) fővárosból meghívott tervezők alkotásai. Ők egyébként ezen idő alatt a Design Hét Budapesten is megjelennek. Lesznek táskák, ékszerek, lakberendezési tárgyak, ruhák, és még sok más dizájntermék – mondja Magusics Vica, a rendezvény együttműködő partnere.

A DesignPécs elnevezésű rendezvényt jövőre is megszervezik, ám a tervek szerint a kiállítóknak pályázniuk kell majd a megjelenésért, így szeretnék tovább emelni az esemény rangját.

A programról részletesebben ITT olvashat.