Ne higgyünk az ígéreteknek!

Már elmúlt negyven, de még mindig reggeltől estig a konditeremben van. Személyi edző, csoportos órákat tart és testépítőket készít fel a versenyekre. Több mint húsz éves pályafutása során számtalan szakmai versenyt nyert, több ezer embert mozgatott meg. Szőke Zita kemény nő, néhány hete mégsem találja a helyét a világban.

hirdetés

– Két felnőtt gyereked van, de még mindig irtó jól nézel ki. Ez egyedül a sportnak köszönhető?

– Nem, kizárólag a sport nem lenne elég. Szervezetünk állapotát és testünk kinézetét hatvan százalékban az életmódunk befolyásolja, vagyis nagyon sok múlik az étkezésen. Én nem eszem például zsíros húsokat, fehér lisztet, de helyette rengeteg gyümölcsöt, és még több zöldséget, rizst, halat, csirkét fogyasztok. A fehérje ugyanis elengedhetetlen az izomzat megtartásához.

– Ezt úgy kell érteni, hogy sosem bűnözöl?

– Ez így nem igaz, én is megeszem a nagyi zserbóját, és egy-egy fagyi kehelyre is elcsábulok olykor, de csak ritkán. Úgy gondolom, a hangsúly mindig a mértékletességen van, nem csak az étkezés, de az élet minden területén. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy én nem is igazán szeretem az „egészségtelen” ételeket. Néha meg szokták tőlem kérdezni, hogy: te sosem eszel egy jó körömpörköltet, vagy csülköt? Ilyenkor mindig megborzongok, mert számomra ezek az ételek nem finomak. Nem azért nem eszem őket, mert hülye fitnesztyúk vagyok.

– Az IFBB hivatalos versenyfelkészítője és versenybírójaként testépítőket készítesz fel különböző megmérettetésekre. Mennyi idő alatt lehet valakiből mondjuk fitneszmodell, ha korábban semmit nem sportolt?

– A konditermi, fitnesztermi edzés egyáltalán nem garancia arra, hogy valaki izmos lesz. Azt pedig, hogy mennyi idő alatt éri el a kívánt célt, szinte lehetetlen általánosságban megmondani. Minden a genetikán múlik, és azon hogy milyen módszereket alkalmazunk. Ezen kívül döntő a táplálkozás és az életmód. Lehet, hogy valaki fél éven belül eléri a célt, másvalaki 3-4 évig gyötri magát, mire álomteste lesz. Nem lehet megmondani. Mindenesetre fogjunk gyanút, ha olyan ígéretek hallunk, hogy: “Egy hónap vagy pár hét alatt izmosak leszünk ettől és ettől” – ez biztosan hazugság.

– Mekkora az igény manapság a zsírmentes testre, és a kidolgozott izmokra?

– Úgy veszem észre, egyre többen vágynak esztétikusabb külsőre. Mondhatni, fitnesz forradalom van, a 80-as években elindult hullám most ér a csúcsra. Már nem az anorexiás lányok a szépségideálok, sokkal inkább a kellemesen izmos, erős nők. Ez az érem egyik oldala. A másik pedig az a hihetetlen mértékű egészségtudatosság, ami egyes rétegeket jellemez. Az emberek talán kezdik kapizsgálni, hogy ez nem csak a külsőről szól, hanem akár az élet meghosszabbítását, minőségének javítását is jelentheti.

– Mit gondolsz, a mai fiatalokkal az iskolai testnevelésórákon meg tudják kedveltetni a sportot?

– Hiába a mindennapi testnevelésóra és a sok oktatási reform, olyan, mintha az igazán fontos dolgok nem változnának. Talán nem én vagyok a legkompetensebb személy, hiszen nem foglalkozom ezzel a korosztállyal, a PTE több karán egyetemistákat tanítok. Ettől függetlenül nekem is van két gyerekem, jártam már középiskolás tesi órán, és beszéltem is diákokkal. Azt veszem észre, természetesen tisztelet a kivételnek, hogy a sportfoglakozások egysíkúak, szinte csak futás és labdajátékok vannak, esetleg némi talajtorna, atlétika és kész. Nem mutatják meg a gyerekeknek, hogy milyen sokrétű a mozgás, hányféle eszköz és módszer van, amellyel edzeni lehet.

– Rengeteg képzésben részt vettél, számos iskolát és tanfolyamot elvégeztél. Milyen órákat tartasz mostanság?

– Már 20 éve folyamatosan képzem magam, először a Budapesti Semmelweis Egyetemen tanultam ki a testépítés, fitnesz és erőemelés elméleti, gyakorlati anyagát, Aztán az PTE-ETK Rekreációszervező és egészségfejlesztő szakán végeztem, majd sok kapcsolódó tanfolyamot, továbbképzést, oklevelet szereztem a szabadidős sportok terén. Személyi edzéseket tartok, tanítok néhány főiskolán és OKJ-s képzésekben. Ezenkívül a Holt Iron az XCO-training, és az Aquafitnesz szerepel még a palettámon. A legújabb, Gladiátor training elnevezésű órám a jövő héten indul.

– Két gyermeked néhány hete repült ki a családi fészekből. Milyen érzések vannak most benned?

– Nagyon furcsa az a nagy csend, ami otthon fogad. Talán az élet egyik legnehezebb pillanata, amikor egy anyának el kell engednie a gyerekeit. Csak ülünk a kanapén a férjemmel, és bámulunk magunk elé. Egyelőre nem találom a helyem, de gondolom ez majd változni fog. Azt mindenesetre nagyon jó látni, hogy megtalálták a helyüket és ügyesek abban, amit csinálnak.

– Ha már az idő múlásánál tartunk, hogyan viszonyulsz a korodhoz?

– Szerintem a legtöbb nő fél az öregedéstől, még akkor is, ha sokan letagadják. Egyáltalán nem kellemes tudomásul venni, hogy múlik az idő és egy ponton túl az ember lánya már nem tehet többet. Szóval nem tagadom, egyáltalán nem akarok megöregedni, ezért az ésszerűség határain belül mindent meg is teszek: krémek, különböző színű pakolások, és természetesen a sport. (nevet)

 

 

 • Barbara

  Szimpatikus, tudatos, nincs elszállva magától, egyet tudok érteni vele. További sok sikert!

 • Gabi

  Miért ez a sok rossz indulat? És önmagunkban miféle érzetet generál, ha a másikat megbántjuk? Nyereség érzet? Felsőbbrendűség? Mi célt szolgál a szándékos sértés? Miért bántjátok, kritizáljátok embertársaitokat? ne feledd: amit megbélyegzel, az téged fog megbélyegezni, és amit elítélsz, egy napon azzá válhatsz.

 • Manó

  Nem biztos,hogy irigyek, csak nem mindenkinek azonos az értékrendje és az ízlése.

 • Pfff

  Irigyek

 • Jenci

  Látszik,hogy 50 körül van,kicsit vékony, de a smink jó. nem foglalkozik kicsit sokat magával?

 • Spy

  Reggeltől estig a konditerem helyett legyen háziasszony és esetleg nevelje a gyerekeit és foglalkozzon a férjével és ne csak a pasijával akkor hasra is esnék előtte. Jaa ha valami betegség elkapná, akkor a csont-bőr csaj nagyon hamar elfogyna végleg ::))

 • pippó

  ülünk a kanapén és eggyüt….na ez a vicc…

 • cyrydream

  NE ŐRÜLJÜNIK MÁR MEG ETTŐL!