Ne költekezz túl a nyaraláson!

A nyaralás persze nem azért van, hogy ott is egyfolytában a pénzügyeinken aggódjunk, de azért nem árt ésszel költeni. Még akkor se, ha a magyarok körében elhíresült a mondat, miszerint “Nem számít, nyaralunk!”. A megérdemelt pihenés alatt jó is, ha megengedünk magunknak olyasmiket, amit egyébként nem vagy csak ritkán. Adunk pár jó tanácsot, hogy a szürke hétköznapokba visszatérve ne kelljen a következő fizetésig vízen és száraz kenyéren élned a vakáció után.

hirdetés

Az úti cél kiválasztása

Azt azért már nagyjából lehet tudni az első negyedév után, hogy nagyjából mennyi fog jutni a nyári vakációra. Ennek megfelelően jelöljétek ki, hová fogtok menni – ha kicsit alacsonyabb a büdzsé, nem muszáj erőltetni a külföldi utakat, egy hazai célpont is ugyanolyan pihentető lehet. Nagyon fontold meg, milyen napon és időszakban utazol: az elő- és utószezon, valamint a hétköznapi indulás-érkezés jelentősen kedvezőbb lehet. Ma már nem nagy kunszt megszervezni egy nyaralást saját magadnak, így nem kell az utazási irodát is “eltartanod” és mindent a saját igényeidre szabhatsz az internet segítségével. Nagyon sokat spórolhatsz a szálláson: nem kell puccos hotelbe menni, úgysem a szobában akarsz ülni, nem? Válassz egy családias panziót, hostelt, ne adj isten kempinget és ha nagyvárosba mész, nem kell feltétlenül a centrumhoz ragaszkodni.

nyaralás tervezés

Tervezz előre!

Gondoljátok ki még otthon, milyen programokban szeretnétek mindenképpen részt venni, ennek megfelelően máris össze tudsz rakni egy előzetes költségvetést. Az interneten tájékozódhatsz, hová mennyibe kerül a belépő és ha családdal mész, milyen kedvezményeket vehetsz igénybe. Az esetleges nagyobb kiadásoknak sem árt előzetesen határt szabni. Ha például szeretnél shoppingolni, gondold végig, mekkora összeget tudsz erre szánni.

Evés-ivás

Az egyik legnagyobb dilemma az étkezés a nyaraláson, hiszen viszonylag kevesen akarnak még ilyenkor is a konyhában görnyedni, sokkal pihentetőbb és kényelmesebb, ha kiszolgálnak minket. Ha a nyaralás pár napnál tovább tart, azért nem árt mégis rávenned magad valamilyen gyorsan, egyszerűen elkészíthető fogásra, még akkor is, ha nem családdal, csak kettesben nyaraltok. Ebben is lehet izgalmakat és újdonságokat találni, kipróbálhatsz például olyan összetevőket, fűszereket, amiket itthon nem vagy csak nehezen lehet beszerezni.

nyaralás

Az éttermezés kapcsán pedig alapvető trükk, hogy kerüld el a turistáknak szánt, lehúzós helyeket. Érdeklődj inkább helyiektől, ők hol szoktak enni, kávézni stb. Ezzel nem csak pénzt spórolhatsz, de elkerülöd a többi bosszantó turistát és nagy valószínűséggel jobb ételt is tesznek le eléd, ráadásul sokkal otthonosabban fogod magad érezni.

Nem kell annyi szuvenír

A direkt turistáknak kitalált ajándéktárgyaknak az égvilágon semmi értelmük sincsen. Sokba kerülnek, haszontalanok és az itthon megajándékozott személy számára semmit sem jelentenek. Ha mindenáron ajándékozni akarsz, először is szűkítsd le a kört, egyik rokonod, barátod sem fog megsértődni, ha csak az élményeidet meséled el neki pár fotó kíséretében. Ha pedig hozol valamit, akkor az olyan dolog legyen, ami egyezik a megajándékozni kívánt illető ízlésével, érdeklődési körével és tényleg speciálisan helyi dolog – nem pedig egy béna hűtőmágnes. Ehhez is kérhetsz segítséget a helyiektől, hiszen gondolj csak bele: a legmenőbb pécsi helyi cuccokat sem a bazárosnál lehet beszerezni!

szuvenír
Az ablakon kidobott pénz iskolapéldája lehet egy rosszul megválasztott szuvenír…
[box title=”Így költekeznek a pécsiek” box_color=”#90ca0d”]

Barnabás (38)

Mi főleg a szálláson fogjuk meg a pénzt a menyasszonyommal. Persze ez ízlés/beállítottság kérdése, de mi szeretünk sátrazni, szinte mindenhová így utazunk, főleg belföldön. Így sokkal kalandosabb és teljesen szabadnak érezhetjük magunkat. Ételre nem szoktunk sokat költeni, inkább italra – persze nem isszuk le magunkat a sárga földig, de nekünk ez is hozzátartozik a kikapcsolódáshoz, ellazuláshoz.

Lilla (27)

Néhány éve nyaralás közben több ezer forintot elköltöttünk Tihanyban egy borzasztó kiállításra. Persze mindez csak azután derült ki, miután végigsétáltunk a tárlaton. Nagyon mérgesek voltunk magunkra, ezért úgy döntöttünk, minden évben gyűjteni fogunk úgynevezett “hülyeségpénzt”, amit a következő nyaraláson elkölthetünk valami teljesen felesleges dologra. Ránk jellemző módon a következő vakáció alkalmával szükség is volt rá.

Kitti (26)

Soha nem mennék valamilyen menő szállodába csillagászati összegekért. Ha szállást keresek, csak az számít, hogy legyen tiszta és legyen valahol a városközpont határán. Ajándékot sosem hozok haza, viszont magamnak annál többet szoktam vásárolni, nehezen állom meg, hogy ne shoppingoljak folyamatosan.[/box]