Ne nyaraljunk eszetlenül!

Az ember lánya képes spontán ötletként leugrani a hétvégére valamilyen közeli külföldi városkába a nagy hőségben – már ha maradt még a spórolt pénzből. Ez azonban veszélyes következményeket vonhat maga után. Ha nem gondolkodunk kellően előre, nem várt meglepetések érhetnek minket a kikapcsolódás alatt. Pécsi szakember segítségével összeszedtük, mi az, amire mindenképpen érdemes gondolni.

hirdetés

1. Biztosítsd be magad!

Az utasbiztosítás csupán egy percet vesz igénybe, és sok helyen már nem is kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, hogy bebiztosítsuk magunkat. Halmosi Ákos, külföldi munkavállalás tanácsadó elmondja, hogy egészen addig nem tartjuk fontosnak, ameddig le nem döglik az autó, vagy eltűnik a csomag, ne adj’ isten baleset történik. Akkor viszont majd hálát adunk az égnek, hogy gondolkodtunk előre.

Létezik az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártya (melyet IDE kattintva lehet igényelni) ami azért hasznos, mert betegség esetén nem elegendő a biztosítás. Ha van ilyen kártyánk is, akkor a kórházban, orvosnál költségmentesen ellátják az embert bárhol Európában.

spórolás, nyaralás, takarékos, pénz

2. Jöhet a kutyus is?

Nem minden országba vihetjük magunkkal négylábú házi kedvencünket. Horvátországba például minden bull típusú kutya veszélyes ebnek minősül, és hacsak nem rendelkezünk néhány dokumentummal, másfajta kutyust sem vihetünk át a határon. Ilyen a kötelező mikrochip, törzskönyv, állat útlevél és az oltási kiskönyv. Utazás előtt érdemes érdeklődni, hogy hol ilyen dokumentumokat kérnek.

3. Váltsak ne váltsak?

Természetesen érdemes készpénzt váltani mielőtt utazunk. Bankkártyával is fizethetünk, de ebben az esetben kellemetlen meglepetések is érhetnek vásárláskor. A szakember szerint érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen tranzakciós díjakkal számolhatunk, nehogy a végén drágább legyen a leves, mint a hús!

Azokban az országokban, ahol nem euro vagy dollár a fizetőeszköz, dupla átváltási költséggel számolhatunk, hiszen a vásárlásunk ellenértékének megfelelő összeget először átszámítják euróra vagy dollárra, majd ezt követően ennek az összegnek a forint ellenértéke kerül levonásra a bankszámlánkról. Mivel itt két alkalommal is átváltásra kerül a pénzünk, ezért jelentős mértékben ki vagyunk téve az árfolyamok változásának. Vagyis érdemes átgondolni, hogy bankkártya vagy készpénz!

készpénz

4. Az a fránya lejárat

Célszerű, még hetekkel, hónapokkal indulás előtt (és nem a határátlépésnél) csekkolni az útlevél illetve a személyi igazolvány érvényességét. Teljesen elfelejtünk ugyanis ránézni időnként a dátumokra, ami akár meg is hiúsíthatja a nyaralást. Nem beszélve arról, hogy ha utolsó pillanatban vesszük észre a lejáratot, esélyes, hogy már időpontot sem fogunk kapni az okmányirodában.

5. Csak semmi padlógáz!

Halmosi Ákos elmondja, hogy hideg zuhanyként érheti az embert egy tetemes helyszíni bírság néhány európai országban, ahol akár az autópályán is megállíthatják a rendőrök a turistákat. Nagyon figyelmesen csekkoljuk a táblákat, és nézzünk utána, hogy mely országokban mennyi a sebességhatár. Nem fog kivételezni velünk a hatóság, csak azért mert nyaralunk.

Kemping 3

6. Csak csínján a vadkempinggel

Sok európai országban szigorúan tilos a vadkempingezés, vagyis a kempingen kívüli sátorállítás. Sajnos ide tartozik a szabad ég alatt, autóban, parkolóban és közterületen való éjszakázás is. Nagyon komolyan büntetik a vadkempingezést, és ha nem járunk kellően utána, hogy mely országokban tiltják, nagyon kellemetlen összegeket is fizethetünk ha rajta kapnak.