Nem tudod, merre csavarogj a csajokkal? Megmondjuk!

A barátnőid régóta tervezik, hogy egy hétvégére lejönnek a fővárosból? Azt hiszik, hogy itt Pécsett a Cella Septichora és a bazilika az egyetlen látványosság? Mutasd meg nekik, hogy mekkorát tévednek! Hiszen amellett, hogy Pécs az egyik legnagyobb kulturális központ Magyarországon, itt vannak még a Mecsek csodálatos természeti kincsei is.

hirdetés

[note note_color=”#c4dd57″]

A klasszikus látnivalók mellett – mint a Világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák, vagy a török építészet Széchenyi téri emléke, a Gázi Kászim pasa dzsámija, a lakatfal, Makrisz Agamemnon szobrász és Jánossy György építész Szárnyas Nikéje – van más vonzereje is városunknak. Összeállítottunk egy listát, amit az ismert nevezetességek előtt, után vagy közben érdemes végigjárni, ha Pécsre jönnek barátaid, rokonaid.[/note]

1. Kevesen tudják, de van a Zsolnay-gyár mellett más nevezetes manufaktúra a baranyai megyeszékhelyen. Az Európa-szerte elismert Pécsi Orgonamanufaktúra előre meghirdetett nyílt napokon látogatható, így jobb, ha minél hamarabb egyeztetsz időpontot magatoknak! Ezután következhet a pécsi kreatív ipar másik fontos állomása, a 150 éves múlttal rendelkező pécsi kesztyűgyártás legfontosabb mérföldköveit bemutató kiállítás, amelynek a Zsolnay Kulturális Negyed ad otthont!

orgona manufaktúra

2. A tárlattól nem kell messze menni ahhoz, hogy egy igazán különleges élményben legyen részetek. A Bóbita Bábszínház három termében, két állandó és több időszakos kiállítás keretében testközelből vehetitek szemügyre a bábokat. A legklasszabb pedig, hogy a bábkészítő foglalkozásokon elkészíthetitek a sajátjaitokat is.

FIGYELEM! Jelenleg – 2015. máj 22-28. között – a bábmúzeum átrendezés miatt zárva, csak az interaktív rész látogatható!

3. Az izgalmas kulturális séta után szánjatok időt egy kis mozgásra. Ha a természetbe vágynak a csajok, akkor a Mecsek egyik legszebb tanösvényén, a Rotary körsétányon a helyetek! Az egy óra alatt megjárható 3 km-es ösvény az erdő egyik legszebb sétaútja, a Kis- és Nagy-Tubes csúcsokat kerüli meg a tengerszint feletti 550 méteres magasságban. Különlegessége, hogy rendkívül jól szemlélteti a déli és északi oldal növényzetének különbözőségeit. A 35-ös helyi járattal könnyen megközelíthető a tv-torony alatti buszfordulótól.

4. A Lapisi úttól délre az ember egy másik rejtett kincset is találhat, a római őrtoronyra emlékeztető Sós-hegyi kilátót, amely 1988 óta várja a túrázókat. Ettől a ponttól gyorsan eljuthattok Remeterétre, ahol akár szalonnát is süthettek.

5. A kedvelt turistapihenőtől másfél óra sétával le lehet jutni a városba és megcsodálni a kilátást a Makár-tetőn. Itt szinte szó szerint ki lehet “lépni” a civilizációból, hiszen előfordul, hogy egyes utcák véget érnek és földúton gyalogolhattok tovább a pazar panoráma kedvéért.

6. Amennyiben másnap is túrázásra adjátok a fejeteket, a tettyei derviskolostor romjait válasszátok találkozópontnak! A környező, 2010-ben felújított parktól megközelíthető a legtöbb helyszín, amit okvetlenül meg kell néznetek! Itt található a mindennap látogatható a Tettyei Mésztufa-barlang, amely egy lenyűgöző sárkány-lakta labirintusrendszer. A park másik oldalán pedig megtekinthetitek a Pintér-kertet, az arborétum növénykertje 1926 óta bővül. Számos védett növényt megcsodálhattok ezen a helyen. Ráadásul a parkot nemrég újították fel.

Tettye_Havihegyi_kápolna

7. Végül tegyetek körsétát a Havihegyen, hiszen a pécsiek szerint innen a legszebb a kilátás a városra. Itt megnézhetitek a fotósok kedvelt témáját, a Kiss György által készített havihegyi feszületet és a Havas Boldogasszony templomot is. A Tettye a városiak szívében különleges helyet foglal el, ez a fiatal szerelmesek népszerű találkozóhelye és az egyik legkedveltebb sétaútvonal az idősebbek körében is. Ide a csajok is biztosan visszavágynak majd!