Beton szappantartók és Bubuk

Szülinap, névnap, karácsony, húsvét, ajándékvásárlás, rohanás, stressz, pénzköltés – mindez általában egy bevásárlóközpontban vagy plázában. Pedig ha körülnéznénk, kiderülne, hogy karnyújtásnyira tőlünk olyan pécsiek élnek, akik a tömegtermékek helyett egyedi portékát kínálnak nekünk. A Pécsma.hu ezért úgy döntött, támogatja a helyi gazdaságot, és időről időre bemutatjuk a városban alkotó kisvállalkozókat.

hirdetés

 

Concrete Crew

A Concrete Manufaktúra több mint két éve alakult. Az egész egy kerti „növényesítéssel” kezdődött, majd sufnibetonozással folytatódott, és végül a francia tulajdonú Lafarge cementgyárral való együttműködésbe torkollott. De mivel is foglalkozik valójában a Concrete Crew? Oláh Enikő elmondja.

 

– Kérlek, mesélj nekem egy kicsit a műhely megalakulásáról. Hogyan, milyen ötlettől vezérelve álltatok neki betonból lakberendezési tárgyakat készíteni?

– Az egész úgy kezdődött, hogy a teraszomon virágokat szerettem volna ültetni, és ehhez kaspókra volt szükségem. Szelényi Gabi (szintén a csapat tagja) ezért mutatott a neten egy eljárást, amit hipertufának hívnak. Ez tulajdonképpen egy természetesebb betonkeverék, a homok egy részét organikus anyagokkal váltjuk ki. Nagyon megtetszett ez az eljárás: a formák, a textúrák, a színek játéka. Így merültem egyre mélyebbre a beton világában, aztán az elkészült tárgyakból hirtelen olyan mennyiség gyűlt össze, hogy készítettünk belőle egy termékkatalógust és árulni kezdtük.

– Pontosan milyen tárgyakat készítetek?

– A 2012-es katalógus termékei a környezettudatosság köré csoportosultak. Olyan tárgyakat hoztunk létre, amelyek nemcsak hasznosak, de alternatív megoldást is nyújthatnak azoknak, akik szeretnének odafigyelni Földünk egészségére. Mécses- és gyertyatartókkal csökkenthetjük az áramfogyasztást, szappantartókkal felhívjuk a figyelmet arra, hogy a házilag készített szappan bőrbarát és nem termel felesleges műanyag hulladékot, a kaspókkal pedig kedvet szerettünk volna csinálni a növény- és elsősorban a haszonnövény-ültetéshez.

 

– Említetted, hogy a műhelyben nem csak „betonozással” foglalkoztok. És ahogy az iménti válaszodból is kitűnt, a környezettudatosság is fontos számotokra.

– Nagy gyűjtögető vagyok, minden elhasználódott tárgyban meglátom a következő funkció lehetőségét. Így volt ez a betonkaspóknál is. Az öntőformákat háztartási hulladékból készítjük, de van még a palettán sok más dolog, például anyaghulladékból előállított párna és elhasznált kábelből font ékszer is. A lényeg, hogy kézzel készített, egyedi haszontárgyak szülessenek a műhelyben.

 

 

Kábelekből font karkötő

A Lafarge cementgyárral is van közös projektetek. Mi a kölcsönös együttműködés alapja?

– Egy évvel ezelőtt én kerestem meg őket, hogy szívesen készítenénk nekik betonból repi ajándékokat, hiszen egy cementgyár esetében az így stílusos. Mint kiderült, nekik már volt egy budapesti betondesignnal foglalkozó csapattal kapcsolatuk, de fontosnak érezték, hogy egy baranyai csapatot is támogassanak. Így indult a közös munka. Gyártottunk nekik betonjátékokat, betonburkolatos pendrive-ot és ősszel bortartókat fogunk készíteni.

Elérhetőség: Concrete recycled & handmade a facebook-on; Signo Galéria, Zsolnay Negyed

 

Hello Moli

Nagy Mónika egész életét végigkísérte a kézművesség, több szakmát is kitanult, de a varrás mindig elsőbbséget élvezett. Aztán 2012-ben megérett benne az elhatározás, és megszületett a Hello Moli kollekció, a Bubukkal és a pénztárcákkal.

 

– Akkor gyorsan tisztázzuk, kik is azok a Bubuk?

– Egyelőre négyen vannak: a medve volt az első, majd a macska, a nyuszi, és végül a bagoly következett. Idővel szeretném, ha bővülne a csapat. Régóta próbálkozom például egy kutyával. A fejemben már meg is született, de eddig még nem tudtam papírra vetni, legalábbis nem úgy, ahogy szerettem volna. Arra törekszem – és ez elég nehéz -, hogy a lehető legkevesebb vonallal oldjak meg egy figurát, mert szerintem ez adja meg a bájukat.

Ők a Bubuk…

 

– Figuráid nemcsak önállóan, hanem egyéb használati tárgyakon is visszaköszönnek. Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

– Először pénztárcákat, neszesszereket készítettem, amire különféle állatkákat, de még nem Bubukat varrtam. Közben egyre tervezgettem, hogy ölelhető figuráim is lesznek egyszer. Majd amikor megálmodtam a medvét és a többieket, akkor már tudtam, hogy ők az én játékfiguráim. Idővel persze az ő alakjuk is rákerült a használati tárgyaimra.

 

– Gondolom, a játékokkal elsősorban a gyerkőcöknek kedveznél. Valóban ők a célközönséged?

– Elsősorban igen, de időről időre meglepve tapasztalom, ahogy ember és tárgy egymásra talál. Mostanra rájöttem, hogy az csak egy dolog, hogy én mit látok, gondolok bele egy-egy alkotásba készítés közben, az a lényeg, hogy minden portéka megtalálja az emberét, hogy örömet szerezzen, adjon valami pluszt, amivel szebbé teheti az életét. Nemrégen például egy negyvenes nő vett nálam egy egész kollekció Bubut, az egyik hasonló korú barátnőjének, aki kórházban fekszik.

– Milyen áron mozognak a portékáid a bolti, nagyüzemi termékekhez képest?

– A futószalagon gyártott játékok és neszesszerek abnormálisan leszorított áraival szemben esélytelen a küzdelmem. Viszont remélem, hogy az egyediség, a törődés, a minőség meggyőzi a vásárlóimat. Az, aki tőlem szeretne portékát, az megérti, hogy ez nekem nem hobbi csupán, hanem munka, ami a megélhetést biztosítja. Úgy, ahogy a pedikűrös, a könyvelő, a reklámszakember, a területi képviselő is a saját munkájából szeretne megélni. A kézművesség is egy olyan munka, ami lehetővé teszi művelője számára a boldogulást.

Elérhetőség: Hello Moli a facebook-on; ASZPIK piac; Signo Galéria, Zsolnay Negyed

 

[frame]Ajánld a helyit!

Lehet, hogy a te szomszédságodban is él valaki, akitől születésnapi ajándékot vásárolhatnál a barátnődnek? Ha ismersz olyan pécsit, aki minőségi, egyedi és lehetőleg saját készítésű portékát kínál, írj nekünk a haszon.zsofia@pecstv.hu email címre.[/frame]