Kalandok a Balatonnál

Hétvégén már jó idő várható, ezért a legtöbben igyekeznek messze menni a város zajától. A Balaton környékén mi  is tudunk néhány szuper úti célt, ha egy kis kikapcsolódásra vágynának.

hirdetés

Élményfürdő, majd a legszebb balatoni panoráma

Pár héttel ezelőtt nyílt meg Balatonbogláron a Boglári Buborék elnevezésű élményfürdő és vizes játszópark, valamint a hozzá tartozó sportpályák és játszóterek. Az élményfürdő a platán strandon található, gyakorlatilag néhány lépésre a Balaton-parttól. A park játszóterei és pályái ingyenesen használhatók, de a vizes játszóparkért belépőt kell fizetni.

Forrás: wikimapia.org

Bár a jegy nem olcsó, de néhány órára mindenképpen érdemes benézni, a gyerekek ugyanis garantáltan élvezni fogják a mindenhonnan spriccelő vizet, a két eszelősen gyors csúszdát és a medencéket. A csúszdák egyébként a felnőttek számára is szórakoztatóak, ha pedig elegünk lenne a száguldozásból, akkor kipróbálhatjuk a szomszédos szabadtéri konditermet is.

Elég volt a vizes programokból? Akkor jöhet a Gömbkilátó és a kalandpark. A várdombról megcsodálhatjuk a Balaton egyik legszebb panorámáját, a kalandparkban pedig csúszhatunk-mászhatunk, és lóghatunk, ha úgy tartja kedvünk. Ja, és ne hagyjuk ki az 500 méteres bobpályát sem!

Bővebb információ: www.balatonboglar.hu

 

Forrás: zamardikalandpark.hu

Csúszópályák és vízidodzsem

A Zamárdi Kalandpark az autópályától és a vasútállomástól mintegy száz méterre, egy gyönyörű, harmincötezer négyzetméteres ligetben található.

Az ősfák között kifeszített köteleken három gyerekpálya, négy junior pálya, és hét nagypálya áll rendelkezésre, emellett csaknem 1,5 km-nyi csúszópálya minden  korosztálynak. A biztonságos szórakozásról képzett animátorok gondoskodnak: minden résztvevő védőfelszerelést, valamint rövid „kiképzést” kap.

A kalandpark egyébként egy mesterséges tó köré épült, így a csúszópályák a víz felett húzódnak keresztül.

Bővebb információ: www.zamardikalandpark.hu

 

 

 

 

Forrás: itthon.hu

Természetjárás a Töreki-tavaknál

Siófok nyugati határában, a Balatonra merőlegesen húzódó völgyben helyezkedik el a Töreki Halastavak természetvédelmi terület, mely 1994 óta védett. Itt halad át a dél-dunántúli piros turistaútvonal is. A 300 hektáros föld legfőbb értéke a Cinege patak – Siófok környékének egyetlen Balatonba torkolló, élővizet szállító vízfolyása -, valamint a patakra épült, 10 tóból álló, 36 hektár területű vízrendszer. A territórium jellemzője az élőhelyek nagy változatossága: tó, mocsár, üde kaszáló, száraz gyep és erdő. Ez a változatosság sok értékes élőlény életterét biztosítja. Itt látható például a több százas partifecske kolónia és a gyurgyalagok élőhelye.

Ha pedig Siófokon járnánk, érdemes fellifteznünk a tavaly megújult Víztorony tetejébe – oxigénbár, koktélok és digitális élményközpont vár mindenkit.

Bővebb információ: www.siofokportal.com

 

Nordic walking és kenutúra

Aki a fürdőzés mellett az aktív pihenést is kedveli, annak Balatonfenyves tökéletes választás lehet a hétvégére! Az időjárás ugyanis pont kedvező lesz a kirándulásokhoz, a Nagyberekben pedig számtalan túrázási és sportolási lehetőség várja a természet szerelmeseit. A helyi turisztikai egyesület szervezésében kerékpár-, gyalog- és nordic walking túrákat tehetünk, és ugyanitt eszközöket is bérelhetünk magunknak. Emellett vízitúrákat is indítanak a Nagyberekben. Kajakkal vagy kenuval evezhetünk végig a csatornahálózaton, és közben megismerhetjük a térség élővilágát.

Ám ha inkább kényelmesen ismerkednénk a természettel, arra is van lehetőség. Balatonfenyves és Somogyszentpál között 14 km hosszan kisvasút közlekedik, mely a napokban új szolgáltatással bővült: üzembe helyeztek egy 38 ülőhelyes kerékpárszállító kocsit.

Bővebb információ: www.balatonfenyvesen.hu

 

 

 

Relaxálj: irány Tihany és a Levendulaház!

A Tihanyi -félszigeten, a Belső-tó partján található a Levendula Ház, amely 2011-ben elnyerte az Év Ökoturisztikai Látogatóközpontjának címét. A látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.

Hiszen nincs 100 éve, hogy a félszigetre került a május-júniusban lilában pompázó, illatos levendula. Bittera Gyula – európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő – 1924-ben telepítette az első ültetvényt a Csúcs-hegy oldalában, az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre. Az első sikerek láttán további jelentős telepítéseket végeztek, így Tihanyban kialakult a levendulatermesztés kultúrája. A termesztés célja az illóolaj – a levendulaolaj – előállítása volt.

Bővebb információ: www.levendulahaz.eu

Forrás: tihany.sziget.fotoalbum.hu