NIA – gyógyító tánc

Amerikában 30 évvel ezelőtt született, Magyarországon több mint egy évtizede elérhető ez a furcsa nevű mozgásforma. Eddig főként a fővárosban járhattunk ilyen órákra, de egy hónapja Pécsett is elérhető a Nia. Hogy pontosan miről is van szó? Marschalkó Ildikót, kéköves Nia tanárt kérdeztük.

hirdetés

A NIA – azaz neuromuszkuláris integratív cselekvés egy mozgásterápia, ahol a test, a lélek és a szellem hármasát helyezik a fókuszba.

– Jómagam tavaly februárban ismerkedtem meg a Niával. Áramütésszerűen hatott rám, olyannyira, hogy azon kaptam magam, júliusban már a fehéröves tanári képzést végzem – meséli Marschalkó Ildikó, Mosy.

A Nia pontosan azért fantasztikus, mert szinte bárki végezheti, nem lehet rosszul csinálni. Hogy mit jelent ez? Azt, hogy bár van koreográfia, épp úgy, mint egy táncos aerobik órán, de itt nem a lépések tökéletes elvégezése a cél. A test energizálása a lényeg, és a kapcsolódás saját belsőnkkel. Ez pedig nem attól függ, ki milyen magasra tud rúgni, sokkal inkább attól, mennyire engedi bele magát egy-egy mozdulatba.

Mindezek mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy egy óra alatt akár 600 kalóriát is elégethetünk, és közben még az állóképességünk is javul.

Kapcsolódj magadhoz

Az órák felépítése megegyezik bármely más csoportban végzett edzéssel. Itt is van bemelegítés, aktív rész és lenyújtás, de nem egy, hanem 1,5 órán keresztül.

-A Niában van egy úgynevezett 5 szintű mozgás, ami az evolúciós fejlődésünk 5 szintjét kíséri végig: magzati póz, csúszik-mászik, négykézlábazik, állni próbál és járkál. Ez a mozgássorozat kiváló öngyógyító mechanizmusokat indít el, csodálatosan hat a test lélek, szellem hármas gyógyulására. Minden órát ezzel a mozgássorral indítunk, ezáltal könnyebb a kapcsolódás valódi önmagunkhoz – mondja Mosy.

Egy Nia óra külső szemlélőként, furcsának tűnhet, hiszen az emberek mezítláb, szokatlan zenére mozognak, néha légiesen, néha pedig harcművészeti elemeket ötvözve, üvöltve ütnek. Ám ennek is megvan az oka.

– Debbie és Carlos Rosas a Nia megalkotói az 1980-as évek elején hosszú évek és különböző mozgásformák tanulmányozása után döntöttek úgy, létrehoznak egy olyan gyógyító táncot, amely ötvözi a keleti mozgásformákat, a nyugati típusú táncokkal.

Innen a megfoghatatlan mozgás együttes, amely a női azaz yin, és a férfi azaz yang energiáinkat hivatott kiegyensúlyozni – teszi hozzá Mosy.

Nemcsak kikapcsol, de egészséges is

A 5 szintű mozgás és a Nia kedvező élettani hatásai bizonyítottak: gerinc betegeknek, ízületi problémákkal küzdőknek, asztmásoknak is gyógyító erejű. A felvezető és levezető relaxáció pedig jótékonyan hat az idegrendszerre, oldja a szorongást, a feszültséget és a depressziót. Az edzés nem igényel semmiféle felkészültséget – bárki, bármilyen fizikai állapotban képes végigcsinálni.

[frame]

Nia óra a Ti szemetekkel:

Ildikó ( 44)

Amióta van Nia Pécsett, minden órán voltam, ha nem tudtam jönni már hiányzott. Miért szeretem? – Mert harmóniába hoz önmagammal, és új utakat fedezhetek fel általa.

Ági (49)

Ez volt az első órám, ha egy szóval kellene jellemeznem: szokatlan. Teljesen átmozgatott, energetizált és megnyugtatott egyszerre, csodálatos.

Júlia (13)

Másodjára voltam Nia órán, nekem nagyon tetszik. A zene és a mozgás is jó. Követhető volt, egyszerre nyugtató és frissítő, nagyon érdekes.[/frame]

 

 

 

 

  • cave

    orvosok külföldön, nekünk marad az öngyógyítás….