Nők a vezetőfülkében

Dóra és Judit. Mindketten törékeny hölgyek, akik egy Ikarus 415-ös volánja mögött koptatják a pécsi utakat. Sokszor napi 130-150 kilométert vezetnek. Ők azonban minden reggel jókedvűen mennek munkába. Hogy miért? Erről ők maguk meséltek.

hirdetés

 Schubertné Katona Judit

„A fiaim és a lányom büszkék az anyukájukra.”

Judit 4 éve dolgozik a helyi közlekedésben. Azt megelőzően ruházati boltban volt üzletvezető. Belefáradt ebbe a tevékenységbe, elhatározta, hogy autóbuszt fog vezetni. Először a teherautó sofőr jogosítványt szerezte meg, majd levizsgázott buszra is. Azonnal elhelyezkedett a pécsi közlekedési vállalatnál, ahol ma már állandó időbeosztásban, ugyanazokon a járatokon és vonalakon szállítja az utasokat.

– Van aki azt mondja, hogy ez férfias munka, de azt hiszem, bizonyítottunk mi nők, hogy meg tudjuk állni a helyünket. Szerintem a közlekedőpartnerek is előzékenyebbek velünk, integetnek, villognak. Az utasokkal szemben mindenképpen óriási felelősség, mert rajtam múlik az emberek sorsa. Észnél kell lenni, figyelni kell, hogy ne legyen baleset. Ők megbíznak bennem, mert föl mertek szállni az én járatomra, nekem ezért nagyon kell rájuk vigyáznom. És vigyázok is. Ha szabadságon vagyok, már hiányolnak, hogy hol voltam, miért nem jöttem. Néha kapok tőlük csokoládét, virágot, vagy gyümölcsöt.

Judit kedvességével még a morcos utast is le tudja szerelni. Ha egészsége engedi szeretne nyugdíjba vonulásáig a cégnél maradni. Bízik benne, hogy idővel a kényelmesebb Mercedes típusba ülhet át, de jelenlegi járművével is elégedett. Mindig rendet és tisztaságot tart. A kollégák szerint meg is látszik, hogy a busznak hölgy „gazdája”van, annak ellenére, hogy nem veszi magát körbe apró csecsebecsékkel.

Élet a formaruhán túl

Judit nem csak a hétköznapokban szereti a nőiesebb öltözködést. A munkahelyén is inkább ezt a fazont részesíti előnyben.

– Formaruhában én szeretem a nőiesebb felsőruházatot. A nadrág olyan, mint a férfiaké, de nyáron engedélyezett a rövid fazon vagy a szoknya. Tudomásom szerint csak én vezetek szoknyában a kilenc női sofőr közül a cégnél. Sminket csak néha viselek, de nem igazán a vezetéshez. Ott az a lényeg, hogy megfeleljünk a munkának, nem az, hogy mennyire vagyunk kisminkelve.

Réger Dóra

„…mosolyogj, ha kérlek, a mosolyodból élek.” (Punnany Massif)

A 23 éves Dóra legalább 10 éve elhatározta, hogy autóbuszvezetőként szeretne dolgozni. A hatalmas járművek iránt érzett szerelem kiskorából ered – édesanyja a Pannon Volánnál dolgozott, lányát pedig gyakran vitte a cég telephelyére. Dóra, amint lehetett, „B” kategóriából azonnal levizsgázott, majd az autóbuszvezetéshez szükséges papírokat is megszerezte. A Tüke Busz Zrt-hez ez év májusában került.

– Első körben senki nem gondolta, hogy a céghez autóbuszvezetőként jelentkezem majd. Nagy volt a meglepettség, de úgy érzem, könnyen beilleszkedtem és elfogadtak. Ha problémám van, azonnal segítenek, bárkitől bármit kérdezhetek. A közlekedésben előfordul, hogy ha piros lámpánál megállok, átszólnak egy autóból, negatív megjegyzéseket tesznek. Ám az utasok közül sokan megdicsérnek. Mondják, hogy le a kalappal, hogy fiatalon, nőként ekkora felelősséget merek vállalni. Vannak, akik még cukorkát is hoznak nekem. Bár eleinte voltak megjegyzések, de most már inkább örülnek, hogy újra látnak.

A végzős földrajz szakos egyetemista lány még a diplomamunkáját is a szenvedélyének hódolva választotta. A pécsi közösségi közlekedés témakörében vizsgálódik. Éppen tanulmányainak köszönhető, hogy még nem tudja, mit hoz számára a jövő. Egyelőre úgy néz ki, csak gyermekkori álmát valósítja meg az Ikaruson.

„Attól, hogy az ember a volánnál ül, még ugyanúgy nőből van.”

Dóra ősszel kapja meg a céges formaruhát, amiből valószínűleg kényelmesebb nadrágot részesíti majd előnyben, és gondolkodik azon, hogy a női helyett férfi inget kér, mert azt praktikusabbnak tartja. A hűvösebb napokon egy-egy színes sállal szeretné majd feldobni a sötét munkaruhát.

– Vicces, de amióta itt dolgozom, azóta nőiesebben öltözködöm a hétköznapokban. Kihasználom azt a pár napot, amíg nem formaruhában kell lennem, hiszen hétfőtől péntekig szinte folyamatosan abban járok

Mivel Dórának még nincs családja, azt tervezi, kisegíti kisgyermekes kollégáit azzal, hogy ha valakinek programja van,  vagy ünnepekkor szívesen vállal munkát helyettük.