Olcsó menyasszonyi smink: baj lehet belőle!

Ahogy minden évnek megvan a menyasszonyi ruha divatja, úgy a sminkek terén is újabb és újabb trendekkel találkozhatunk. De az aktuális divatnál talán fontosabb, hogy sminkünk egyéniségünkhöz, arckarakterünkhöz és persze ruhánkhoz illő legyen. Ahány menyasszony, annyi smink, így a nagyon visszafogott, szinte natúr sminktől az extrémig bármi megfelelő lehet.

hirdetés

Bízzuk magunkat szakemberre!

A menyasszonyi smink nem egy otthon összedobott, munkába rohanós smink: hosszú-hosszú órákat kell kibírnia igazítás nélkül, ráadásul egyaránt jól kell mutatnia közelről, távolról, élőben és a fotókon is – mondja Gali Renáta sminkmester. A legtöbb lakossági termék pedig színhatását és tartósságát tekintve nem alkalmas a menyasszonyi make-up elkészítésére, emiatt a magukat rendszeresen sminkelő nőknek is érdemes gyakorlott szakemberre bízniuk a feladatot.

Makulátlan eszközök

Választott sminkesünk kellően ügyel a higiéniára, az eszközök és anyagok tisztaságára? Mielőtt döntünk, mindenképpen érdemes meggyőződnünk az előbbi kérdésről. Nem megfelelő tisztaság mellett ugyanis könnyen összeszedhetünk valamilyen bőrbetegséget. Az esküvői készülődés hevében pedig ez hiányzik a legkevésbé.

Foglalás előtt mérjük fel a terepet, ugorjunk be egy hétköznapi smink erejéig, és nézzünk körül a szakember háza táján! Ha valaki más után ültünk be a székbe, figyeljük meg, hogy a szemceruzákat kihegyezte-e, kitisztítja-e az ecseteket? Nagyon fertőzésveszélyes, ha a szájfényt, vagy a rúzst közvetlenül a szánkra akarja kenni. A jó szakemberek általában ecsettel viszik fel a színt az ajkakra.

Szép bőr, tökéletes alapozás

Szép és egyenletes alapozás elérése érdekében törekedni kell a lehető legtökéletesebb bőrre. Érdemes kozmetikust felkeresni, gondoskodni bőrünk kezeléséről, emellett pedig a megfelelő folyadékbevitelről.

Az emberek bőrszíne nem egyenletes, ezért a ránézésre tökéletesnek tűnő bőr esetében is szükség van alapozásra, aminek ráadásul vízállónak is kell lennie. Ha tűzfolt, vagy májfolt található a bőrön, ezt megfelelő alapozóval és alapozási technikával szintén álcázni lehet. Épp ezért az alapozókat, különböző arc- és szemszínezőket tekintve is fontos a profi termékek használata, hiszen magas pigmenttartalmuk miatt vékonyabb rétegben is megfelelő fedést, színhatást és színtartást biztosítanak, így nincs szükség ujjnyi vastag vakolatra. Érdekes látványt nyújt ugyanis egy dekoltázsig, rosszabb esetben állunk vonaláig terjedő maszk.

Próbasmink

Minden esetben készíttessünk próbasminket. Akkor is, ha munkái alapján úgy ítéljük meg a szakembert, hogy elsőre is tud szép sminket készíteni – tanácsolja Gali Renáta. A gyönyörű smink azonban nem elég, a menyasszony egyéniségéhez illőnek kell lennie, amire időt kell szánni. A tervezés beszélgetéssel, ismerkedéssel kezdődik, majd az arckarakter, a bőr állapota, a frizura, a ruha, a csokor, a dekoráció stb. figyelembevételével készül.

A próbasmink ezenkívül természetesen azt a célt is szolgálja, hogy saját bőrünkön tudjuk megtapasztalni az anyagot, annak tartósságát. Bátran tegyük ki a sminket fokozott igénybevételnek: minden szempontból megfelel-e, kibírja-e azt a legalább 12 órát, amit az esküvőn is bírnia kell – mondja a szakember.

Próbasminket általában 3-4 héttel a nagy nap előtt érdemes készíttetni, amikor már minden összeállt, és ráhangolódtunk az esküvőre. A szakembert azonban célszerű ennél jóval előbb lefoglalni. Ha kiszemeltünk munkája másnak is tetszik, könnyen lemaradhatunk róla.

Ha ékszer helyett valami másra vágyunk

Mint minden ruhát, a menyasszony megjelenését is alkalmivá, különlegessé tehetjük megfelelő kiegészítőkkel. Hagyományos ékszerek helyett festett ékszerekkel vagy ragasztott kristályokkal tehető a menyasszony megjelenése igazán egyedivé – mondja a sminkmester. A menyasszonyi testfestés izzadás ellenére is tartós marad, egyéniségtől függően szinte bármilyen elképzelés megvalósítható, továbbá tetoválások álcázására is alkalmas.

Tudás, minőségi eszközök és anyagok kontra olcsó menyasszonyi smink

A minőségi termékeknek meglehetősen borsos ára van, akár ecsetekről akár az ecsetekre kerülő anyagokról beszélünk. Hosszan tartó smink kizárólag velük képzelhető el, ez pedig természetesen az árakban is megmutatkozik – mondja Renáta. Az, hogy pontosan mennyi a reális ára egy minőségi menyasszonyi sminknek, nehéz megmondani. A szakember tanácsa inkább az, hogy mindig kérdezzünk rá, milyen termékekkel dolgozik a kozmetikus, ebből már sok mindent le tudunk szűrni.