Ilyenek az önzetlen pécsi egyetemisták

Állandó önkéntes csapatból viszonylag kevés van a Pécsi Tudományegyetemen, ám a társadalmi felelősségvállalás fontos szerepet kap majdnem minden karon. A Misina Állatmenhely nagy kedvenc a hallgatók körében, de a rászoruló gyerekeket, sőt, az este egyedül kószáló fiatal lányokat is szívesen segítik a hallgatók. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a jelentősebb akciókat és kezdeményezéseket, amelyekben a PTE egyetemistái jeleskednek. 

[box title=”PTE KTK” box_color=”#c9cbf8″ title_color=”#000000″]

Pécsiközgáz Hősök

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán állandó csapat foglalkozik a társadalmi felelősségvállalás kérdéskörével. A Pécsiközgáz Hősök kampány – amelyet egy, hat munkatársból álló csapat irányít – épp ezért indult el. A kampány szervezése tavasszal kezdődött és célja egyfelől, hogy a kari tudás felhasználásával segítséget nyújtson, másrészt példát mutasson saját hallgatóik, oktatóik és a középiskolások felé. A kezdeményezést nagy siker övezte a karon, az oktatók és a diákok közül is rengetegen jelentkeztek, hogy részt vennének a különféle projektekben.

Nemrég fejeződött be egy akciójuk: a Misina Természet- és Állatvédő Egyesületnek szerveztek eledelgyűjtést, szeptemberben pedig egy pécsi óvoda játszóterét festik majd át. A hosszú távú terv pedig az, hogy elsősorban a karon megszerzett kompetenciákon alapuló segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. A hallgatók például hátrányos helyzetű csoportok fiataljait korrepetálnák, az oktatók pedig tréningeket tartanának speciális témákban.

A karon ezen kívül a különböző hallgatói szervezetek (hallgatói önkormányzat, szakkollégium) is rendszeresen indítanak hasonló akciókat. [/box] [box title=”PTE BTK ” box_color=”#e1f3af” title_color=”#080808″]

Futrinka Csoport

Ezen lelkes önkéntesekből álló csapat létrejöttét egy pszichológus hallgató kezdeményezte. A fiatalok a pécsbányai Családok Átmeneti Otthonának lakóihoz járnak mesét olvasni, feldobva így a mindennapjaikat. Céljuk, hogy egy kis mosolyt csempésszenek a városrészben élők hétköznapjaiba.

Save the queens!

Az úgyszintén BTK-s kezdeményezés egészen jópofa ötleten alapul. A Facebookon működő nyilvános csoportosulás azért jött létre, hogy a pécsi fiatal lányok, nők biztonságban hazaérhessenek az esti bulik, iszogatások, kiruccanások és beszélgetések után. A telekocsi-hálózatok működési elvéhez hasonlóan kereshetünk magunk mellé útitársat vagy kísérőt, vagy ajánlhatjuk fel szerény személyünket.

Ahogy bemutatkozásukban írják: a legfontosabb cél, hogy az egy irányba haladók egymásra találjanak, és együtt tudják megtenni az utat némiképp nagyobb biztonságban. A szabályzatban az áll, hogy a csoport folyamatos megfigyelés alatt áll, így ha bármi gyanúsat észlelnek, az adott tagot azonnal kizárják.

Alapvetően nem tűnik rossz kezdeményezésnek, bár jó volna, ha többen aktivizálnák magukat, mert úgy látjuk, hogy nem annyira pörög az oldal. [/box] [note note_color=”#c2e6cf”]

PTE EHÖK

Az EHÖK többnyire a népszerű rendezvényeihez rendeli hozzá az önkéntes munkát, jótékonykodást. Ilyen volt idén a Jótékonysági Jegesest, ahol a korcsolyázó hallgatók segítségével a Misina Természet- és Állatvédő Egyesületet támogatták.

A PTE Sportiroda vezetésével és az EHÖK támogatásával idén először rendezték meg a PTE Emlékfutást, ahol több mint 100 000 Ft-ot gyűjtöttek a határon túli magyar iskolásoknak. Ezen kívül a Pécsi Egyetemi Napoknak is állandó kísérője a jótékonykodás, a nevező csapatoknak maguknak kell kitalálniuk, hogy milyen szervezetet támogassanak, ezért pontot is kapnak a versenyben.[/note]

EHÖK, MIsina, gyűjtés
Az EHÖK is gyűjtött a MIsinának
[box title=”TTK HÖK” box_color=”#ffff9e” title_color=”#000000″]

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Hallgatói Önkormányzata minden félévben szervez jótékonysági sütivásárt. A rendezvényre a hallgatók önkéntesen sütnek édességet, amelyeket hallgatók, oktatók és egyéb érdeklődök vásárolhatnak meg. A fizetés becsületkasszás, de sok esetben sütemény vásárlása nélkül is adakoznak a résztvevők, vagy az elvártnál nagyobb összeggel támogatják a kiválasztott egyesületet. A programot eddig három alkalommal rendezték meg. Támogatták már a Misina Természet és Állatvédő Egyesületet, a Tölösi Péter Alapítványt a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért, valamint a Pécsi Gyermekotthont is.[/box]

Teddy Maci Kórház (16)
A pécsi gyerekek imádják a Teddy Maci kórházat
[box title=”ÁOK HÖK” box_color=”#ffeaa3″ title_color=”#000000″]

Bár az egyetem általános orvostudományi karának hallgatói nem tömörültek állandó csapatba, mégis rendszeresen részt vesznek önkéntes akciókban. Tavasszal például számos orvosis diák segédkezett a fogyatékkal élőknek szervezett sporteseményen, a Boccia kupán. A rendezvényt az ÁOK HÖK is támogatta egy ingyenes büfé létrehozásával.

Az úgynevezett Teddy Maci kórház szintén az ÁOK évek óta futó rendezvénye. A hallgatók ilyenkor ellátogatnak óvodákba vagy a gyerekek elmennek egy előre meghirdetett helyszínre, általában a POTE aulába, és ott kvázi “orvososat” játszanak velük. A program célja, hogy a kicsik játékos keretek között tanuljanak, illetve oldódjanak bennük az orvosi köpenytől és a különböző műszerektől való félelmek.

A társadalmi felelősségvállalás további térnyerésért pedig a Hallgatói Önkormányzat szervezett keretek közé tereli a hasonló kezdeményezéseket a jövő félévtől. Emellett szeptembertől alakul a HÖK irányítása alatt egy első- és másodévfolyamos hallgatókból álló csapat, akik önként vállalták, hogy különféle videókkal és prezentációkkal reklámozzák a kart és a PTE-t régi iskoláikban. [/box] [note note_color=”#feafa9″]

Véradásban is jeleskednek

Csaknem egy hónappal ezelőtt volt a 9. Országos Felsőoktatási Véradóverseny ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadója, ahol bejelentették: a tavalyihoz hasonlóan idén is ezüstérmes lett a Pécsi Tudományegyetem a legnagyobb hazai egyetemek kategóriájában. A felsőoktatási véradóversenyt kategóriánként mindig az az intézmény nyeri, amelyik a nappalis hallgatói létszámához képest, arányaiban a legtöbb véradót mozgósítja a tanév során. [/note]

 

Hirdetés