Pécs női szemmel

Virtuális próbafülke, több nyilvános WC és egy Starbucks kávézó. Csak néhány dolog, amit szeretnénk Pécsre. És ti hogyan látjátok a várost női szemmel? 

hirdetés

Manikűrre nincs idő!

Szerencsére Pécs élhető méretű város. Mivel nincsenek őrült nagy távolságok, ezért akár gyalog is eljuthatunk A pontból B pontba. Ám ha az illető nőből van, és ne adj’ Isten szeret magas sarkú cipőben flangálni, már adódhatnak problémák. Tisztában vagyunk vele, hogy a macskakő nagyon szép, és csodálatos hangulatot kölcsönöz a belvárosnak, de minden pozitív tulajdonsága mellett egyben a női lábak esküdt ellensége is. Egy rossz lépés, és a bokatörés szinte garantált. Ugyanez igaz a sokkal kevésbé impozáns, hepehupás járdákra, ami szintén balesetveszélyes lehet, főleg a magas talpú nyári szandikban.

Ha az autós közlekedést vesszük górcső alá, akkor két észrevételünk is van. Egy: Pécs, alapvető adottságai miatt nem mondható túl egyszerű terepnek. Rengeteg az egyirányú, meredek, szűk utca, gyakran ezeket a (szabálytalanul) parkoló autók tovább szűkítik. Ezért inkább körözünk, mint a bolygó hollandi, vagy több száz méterrel odébb tesszük le a járgányt, csak hogy biztonságban megússza mindenki. Szóval szó szerint nem egy leányálom. Kettő: bár reggel és délután a nagy forgalom nehezíti a közlekedést, arra még sincs elegendő időnk, hogy legalább kilakkozzuk a körmünket a dugóban.

A biciklis közlekedésről szóló véleményünket pedig kifejezetten a pasiknak céloznánk: bár jólesnek a piros lámpánál érkező elismerő tekintetek, de az inzultáló megjegyzések, a cuppogás, csücsörítés és a kocsányon lógó szemek egyáltalán nem imponálóak. Sőt, inkább a pfujj kategóriájába tartoznak. Oké, oké, hogy mediterrán a hangulat, de ez azért mégsem a görög tengerpart.

Remek randihelyszínek

Úgy gondoljuk, kikapcsolódás és szórakozás terén egyáltalán nem áll rosszul a város. Női szemmel kifejezetten pozitív a rengeteg terasszal rendelkező belvárosi étterem és kávézó. Egyrészt mert szép a környezet, másrészt mert nagyon jól használhatóak. Alkalmasak romantikus jellegű ismeretségek kötésére, és/vagy folytatására, és csajos pletyizésekre is. Utóbbit meg lehet fűszerezni egy jó kis járókelő-kibeszéléssel. Kár tagadni, szeretjük az ilyesmit….

Az is pozitívum, hogy sok fagyizóban és cukrászdában már gondolnak a mindig fogyókúrázó vagy legalábbis alakjukra vigyázó nőkre. Hurrá!

Randizás szempontjából szintén aranybánya ez a város. Nagy örömünkre számtalan hely létezik Pécsen, ahol minket, nőket el lehet kápráztatni. Remek helyszín a Tettye, de a belvárosnak is kellemes hangulata van: a vendéglátóhelyek mellett sok kis romantikus, eldugott, csendes zuggal….

A kultúrából és programlehetőségekből sincs hiány, ha valaki akarja, megtalálja a kedvére valót. Bár hozzá kell tenni, hogy azért túl sok izgalmas és újító szellemű kiállítás nincs a kínálatban. Hiányoznak például a filmes megmozdulások, mint a CinePécs, bár a Zsolnay-negyedben nyaranta szervezett kertmozi igazán jó gondolat. Szerencsére, mivel sok kreatív ember él a városban, azért vannak jó kezdeményezések, érdemes figyelni a civil szervezetek programjait, és nemrég újításként Pécsett is elérhető a főzőtanfolyam, ami tipikus csajos program lehet.

Na mármost, amit hiányolunk: miét nincsen olyan szórakozóhely egész Pécsen, ahol jól táncolható, igényes zenéket játszanak a DJ-k, nem pedig a legbénább aktuális popszámokat, vagy retro slágereket? Mindezt például egy felnőtteknek szóló helyen, ami emberi méretű táncparkettel rendelkezik.

Itt jegyeznénk meg, hogy nőként szemlélve a várost, különösen örülünk annak, hogy ingyen utazhatunk a pécsi éjszakai buszjáratokon pénteken, szombaton és vasárnap, Tüke-kártya ellenében.

Butikok. Khmmm…

A női szempontok közül természetesen nem maradhat ki a vásárlási lehetőségek felmérése sem. Egyet biztosan kijelenthetünk: turkálóból nagyon jól állunk. Hát, egyik szemünk sír, a másik nevet. Ez a tény ugyanis sokat elárul az általános helyzetről, ugyanakkor örvendünk, hogy mindenki egyedi cuccokban járhat. Mindemellett igazán értékelnénk, ha a steril bevásárlóközpontokon kívül a belvárosban is lennének elérhető árú, szép darabokat kínáló üzletek, ne adj’ Isten olyanok, ahol férfiruházat is fellelhető (nagyon hasznos!). Annak azonban kifejezetten örülünk, hogy egyre több helyi termékeket kínáló vásár van a Pécsen. Kedvencünk az ASzPIK, ahol majdnem mindent: ékszert, táskát, játékot és különleges élelmiszert is beszerezhetünk.

[frame]

Amit még szeretnénk…

Több nyilvános WC-t, virtuális próbafülkéket az üzletekbe, hogy ne kelljen annyiszor átöltözni, kifejezetten nők számára üresen hagyott parkolókat, egy Starbucks kávézót (olcsóbbat, mint a többi), több kedves bókot és illedelmes pasit, és végül, de nem utolsósorban szeretnénk, ha a Mango újranyitna a belvárosban. [/frame]