Rákattantak a pécsi nők a színezésre

Mi az: néhány színes filctoll kell csak hozzá, és garantáltan függőséget okoz a nők körében? Nem fogunk hazudni, tegnapig még mi sem tudtunk volna válaszolni erre a találós kérdésre. De ma már igen, sőt az okát is megfejtettük. Olvassátok! 

hirdetés

Néhány hónappal ezelőtt robbant be a köztudatba Magyarországon Johanna Basford skót grafikusnő fekete-fehérben kiadott könyve, a The Secret Garden (A titkos kert). A felnőtteknek szóló kifestőkönyv két éve jelent meg, és azóta másfél millió példányban kelt el világszerte. Magyar nyelven csupán pár hete elérhető, de a nemzetközi hírverés annyira felspannolta a hazai közönséget, hogy az első kiadás már el is fogyott.

Titkos kert

– Június 4-én, azaz két hete jött ki a nyomdából több ezer példány, ami pillanatok alatt el is fogyott, úgyhogy most nyomtatják a második kört. A skót illusztrátornő kifestője tényleg elképesztő népszerűségnek örvend, és nemcsak a közönség, hanem a szakma oldaláról is pozitívak a visszajelzések. A könyvnek külön Facebook-oldalt is indítottunk, ahová folyamatosan érkeznek a kiszínezett képek és levelek. Volt, aki arról számolt be, hogy az egyik oldal részletét a combjára fogja tetováltatni, annyira tetszik neki – mondja Csapody Kinga, a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztője.

Úgy tűnik a Titkos kertet övező őrület Pécset sem kerülte el, a könyvesboltokban másfél hét alatt az összes színező elfogyott. A belvárosi Libri Könyvesboltban csak a csütörtöki napon hat példányt vásároltak meg, ezzel végképp kiürítve a készletet, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruházban pedig 40 példányt adtak el ez idő alatt.

Titkos kert

[note note_color=”#d4b2db”]

A Titkos kert Párizsban olyannyira népszerű lett, hogy megelőzte a híres francia szakácskönyveket is az eladási toplistákon.[/note]

A kifestőkönyv funkcióját tekintve semmiben sem különbözik a gyerekeknek szóló színezőktől, leszámítva, hogy a benne található kézzel rajzolt illusztrációk csodaszépek, és igen aprólékosan kidolgozottak. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy a felnőtt nők, köztük a pécsiek ennyire rákattantak.

Van, aki azért vette meg a Titkos kertet, mert szívesen űzött volna valami kreatív hobbit, de a rajzoláshoz nincs tehetsége, akad, aki gyermekkora felidézést várta a kifestőtől, megint másvalaki nyári kertben ücsörgős hobbi gyanánt ragadott filctollakat. Szóval az indítékok sokfélék, de a népszerűség oka talán egy másik dologban keresendő. A színezésnek ugyanis jótékony hatása is van, stresszoldó – mondja dr. Szijjártó Linda pécsi pszichológus.

– A színezés olyan cselekvések sorozatát foglalja magában, amelyek során egyszerre kell használnunk a vizuális és finommotoros készségeinket, tartósan fókuszálnunk a figyelmünket, kreatívan gondolkodnunk – a megfelelő színválasztás, a színek keverése és egymáshoz párosítása érdekében -, illetve használnunk a logikánkat, hogy ki tudjuk színezni a képen látható formákat, alakzatokat. Miközben átadjuk magunkat a színezés örömének, elmélyülünk a tevékenységben, észrevétlenül lazulunk el és szabadulunk meg a hétköznapi stresszorok okozta feszültségtől.

Ahogy fentebb is írtuk a kifestőkönyv jelenleg hiánycikk a pécsi üzletekben, de a kiadótól megtudtuk, jövő héttől már újra kapható lesz Johanna Basford alkotása.