Pécsi alkalmazás az elhízás ellen (is)

Depresszió, szív – és érrendszeri betegségek, elhízás és csontritkulás. Ezek a népbetegségek mind-mind megelőzhetőek lesznek majd egy pécsi fejlesztésű mobilalkalmazás segítségével. Az apphoz tartozó tananyag elkészült, a következő lépés, hogy a kutatócsoport megkeresse a hozzáértő csapatot az applikáció fejlesztéséhez. 

hirdetés
Uránia Mozi

Hogy a sport és az egészség milyen szoros viszonyban állnak egymással, azt valószínűleg nem szükséges részletesen elmagyarázni. Ám talán bele sem gondolunk, hogy a sport hiánya milyen egyéb, többek között anyagi következményekkel jár együtt.

Íme egy megdöbbentő adat a 2010-es Eurobarométer felmérés alapján: Magyarországon a lakosság 77%-a inaktív, vagyis alig vagy egyáltalán nem sportol. Ha ezt az arányt csak 10%-kal csökkenteni tudnánk, az már 9,1 milliárd forint spórolást eredményezne.

okostelefon, applikáció

Eme vizsgálat eredményéből is kitűnik tehát, hogy a legtöbb népbetegség a rendszeres testmozgással kiküszöbölhető. Nem mindegy azonban, hogy milyen kórképpel mit, hogyan és mikor mozgunk, ám ha valaki nap mint nap a segítségünkre lenne ebben, akkor jóval egyszerűbb volna az egészségmegőrzés. Pontosan ezen a gondolatmeneten alapul a PTE Egészségtudományi Kar egyik kutatócsoportjának ötlete is, nevezetesen egy olyan mobilapplikáció, ami egyénre szabott mozgásterápiát állít össze a felhasználóknak.

[note note_color=”#f2c0ab”]

Kutatások szerint évi 99 milliárd eurót spórolhatna meg az Európai Unió, ha az emberek és az orvosok tudatosan használnának különféle egészségügyi alkalmazásokat. [/note]

melczer2
Melczer Csaba szerint az alkalmazásokban van a jövő

Az alkalmazás a tervek szerint négy népbetegség – depresszió, szív – és érrendszeri betegségek, csontritkulás, elhízás – megelőzésében, rehabilitációjában nyújthat segítséget. A felhasználóknak ki kell majd tölteniük egy kérdőívet, ami alapján kapnak egy profilt és az állapotukra vonatkozóan egy státuszt – magyarázza Melczer Csaba, a PTE Egészségtudományi karának oktatója, a kutatócsoport tagja.

– Folyamatosan konzultálunk orvosokkal, ezért ha a kérdőív kitöltése után úgy tűnik, hogy kevés a testmozgás a gyógyuláshoz, akkor a beteget azonnal szakemberhez irányítja az alkalmazás – teszi hozzá Melczer Csaba.

Az app napközben, bizonyos időközönként valamilyen testmozgást javasol majd a “betegeknek” és minden alkalommal figyelmeztet is arra, hogy “hoppá, itt az idő!”. Természetesen mindezt korhoz, nemhez, testsúlyhoz és az állapothoz igazítva.

sport, mozgás, nő

A fejlesztés magyar viszonylatban teljesen egyedülálló lesz, de még világszinten sem nagyon van ennyire komplex fejlesztés. Ám az, hogy végül pontosan mennyi információt lehet belesűríteni egy alkalmazásba, majd a gyakorlati megvalósítás során derül ki.

Az applikációhoz szükséges tananyag már elkészült. A következő lépés az, hogy a kutatócsoport megtalálja a hozzáértő csapatot, akik kivitelezik majd az alkalmazást. A beltartalom mellett ugyanis nagyon fontos a külcsín is, és a használhatóság is. Vizsgálatok szerint ugyanis az applikációk 90%-át letöltés után szinte azonnal le is törlik a felhasználók.