Pécsi iskolák a cigi ellen

Az oktatási intézmények évek óta kiemelt hangsúlyt fektetnek az általános iskolás diákok dohányzásának prevenciójára, hiszen a 11-12 évesek 5%-a elmondásuk szerint már kipróbálta a cigarettát. A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány pécsi iskolát, ahol jelenleg is futnak prevenciós programok.

hirdetés

Egy két éve indult TÁMOP-program keretein belül Pécsett három iskola is lehetőséget kapott, hogy diákjait az egészséges életmódra, testkultúrára és a környezettudatos szemlélet kialakítására nevelhesse. Így az „Innovatív iskolák fejlesztése” pályázat keretein belül az intézmények még több energiát tudnak fektetni a dohányzás megelőzésére, a statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a Magyarországon élők több mint harmada dohányzik, a diákok számottevő hányada pedig már az általános iskolában kipróbálja, vagy rabjává válik a káros szokásnak.

Gyerek cigi

A Janus Pannonius Gimnázium „Köszönjük, hogy rágyújtott” nevű prevenciós programmal, a Koch Valéria Iskolaközpont szerfogyasztással kapcsolatos előadásokkal, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola pedig a „Mondj nemet” elnevezésű szakkörrel tesz az általános- és középiskolások egészségének megőrzése érdekében. A projektek 2012 óta zajlanak, és még egy évig tartanak.

Hogyan zajlik?

Lapunk megkeresésére Kühn Edit, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola egyik projektvezetője elmondta, céljuk a programmal a nemdohányzó életforma népszerűsítése játékos órák keretein belül. A Deák Ferenc Gyakorló Iskolában minden hatodikos gyerek részt vesz a prevenciós programban, amely hat órát foglal magában. Ezen belül van önismereti, szakmai óra, drámajáték és vetélkedő is. Egyéni és csoportos munkában a gyermekek Lempelné Hunyadi Judit vezetésével megismerkedhetnek a dohányzás anatómiájával, élettanával, élettani hatásaival és mellékhatásaival. A foglalkozások során a tanárok megismertetik a gyerekeket a döntéshozatal fogalmával, és felkészítik őket a „dohányozzak, vagy ne dohányozzak?” kérdés helyes megválaszolására.

Gyerek cigi 2

– A projekt lényege, hogy nemet tudjanak mondani a hatodikosok a dohányzásra, ehhez azonban kell némi önismeret is. Az órák során ezért segítünk megfogalmazni a gyermekekben, hogy mit tudnak saját magukról és mivé szeretnének válni – mondja a projekt egyik lebonyolító tanára.

[note note_color=”#89dc91″]

A PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola szakkörének egyik feladata során a gyerekeknek egy fiktív, a www.mittegyek.hu tanácsadó weblapon megjelent levélre kellett válaszolniuk. A kétségbeesett kérdés így hangzott:

“Először fogok randevúzni egy fiúval, akit tényleg igazán bírok. Tudom, hogy dohányzik. Én meg nem. Még a szüleimet is megkértem, hogy hagyják abba, és még segítettem is nekik ebben. De azok a szüleim voltak. De most mit mondjak, ha előveszi a cigarettáját. Segítsetek! Kata, 13″[/note]

Természetesen az sem mindegy, hogy a diákok milyen előélettel kerülnek a programba, valamint hogyan fogadják be a tanárok által felkínált információt. A pedagógusok a foglalkozások előtt igaz-hamis kérdőívet töltetnek ki a mindenkori hatodikosokkal, hogy felmérjék a dohányzással kapcsolatos tudásukat. A hatodik óra végén ezt megismétlik, hogy monitorozzák, a gyerekek mennyit profitáltak a projektből.

A program azonban itt nem ér véget, a 2015-ben záruló projekt után is felelőssége van a pedagógusoknak. A szakkör egyik lebonyolító tanára elmondja, hogy még legalább évekig monitorozzák a diákokat, figyelik, hogyan profitálnak a plusz tudással, amit elsajátítanak hatodikos korukban.

[note note_color=”#e98472″]

A városban természetesen számos más iskolában futnak hasonló programok, amelyekről érdemes tájékozódni, hiszen iskolaválasztáskor nyomós indok lehet az intézmény megelőző foglalkozásokra fordított energiája.[/note]