Pécsi terméket vegyenek!

Szülinap, névnap, karácsony, húsvét, ajándékvásárlás, rohanás, stressz, pénzköltés – mindez általában egy bevásárlóközpontban vagy plázában. Pedig ha körülnéznénk, kiderülne, hogy karnyújtásnyira tőlünk olyan pécsiek élnek, akik a tömegtermékek helyett egyedi portékát kínálnak nekünk. A Pécsma.hu ezért úgy döntött, támogatja a helyi gazdaságot, és időről időre bemutatjuk a városban alkotó kisvállalkozókat.

hirdetés

jKáldy

Káldy Julcsi eleinte az édesapja szerszámos ládájában fellelhető maradék rézhuzalokból készített gyűrűket, fülbevalókat. Az első igazi darab azonban csak három éve nyáron született meg. Julcsinak az ékszerkészítés belülről jön, egyébként orvostanhallgató: stílszerűen látóideg-medált is készített már drótból. 

 

– Honnan jött az ötlet, hogy drótokat tekergess ékszerré?  

– Kisebb koromban csak játszottam a kezembe került huzaldarabokkal, rájöttem, hogy azokból gyűrűt és más ékszereket lehet készíteni. Az igazi motiváció azonban egy gyönyörű zöld üvegkavics képében érkezett, amit mindenképpen nyakláncként szerettem volna viselni. Miután apukám nem vállalta a kifúrását – valószínűleg nem bírta volna ki az üveg – elszomorodtam egy kicsit, de nem adtam fel, kerestem más megoldást: ezt!

– Szerinted mi adja ékszereid báját, szépségét?

– Nehéz ezt így „belülről” megmondani. A visszajelzések alapján talán a színek és a formák összhangja, a kidolgozottság.

– Mi volt a legkülönlegesebb megrendelésed?

– Nemrég egy filmben látott fülbevalónak a pontos mását kérték tőlem, így az egész folyamat valódi „kutatómunkával” kezdődött: először megnéztem a filmet (The Best Exotic Marigold Hotel) azután elkészítettem a saját változatomat az ékszerre. De egy menyasszony fejdíszét megálmodni is nagyon különleges élmény, azt kell, hogy mondjam.

Az eddigi legkülönlegesebb megrendelés…

– A “természet cseppek” nyakláncoknak mi a történetük?

– Jandóval (https://www.facebook.com/jando.handmade) az egyik Aszpikon ismerkedtünk meg, azóta tartjuk a kapcsolatot. Tavaly decemberben beszélgettünk róla, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk kicsit összedolgozni. Mindketten úgy gondoltuk, jól mutatnának a virágok dróttal körülölelve, illetve a drót formák is különlegesen néznének ki egy kis virággal. Egyelőre idáig jutottunk, de már úton a folytatás!

Virágok, cseppekbe zárva…

 

[frame]

Az jKáldy termékeket itt tudod beszerezni:

blog: http://jkaldy.blogspot.com/

facebook: http://www.facebook.com/JKaldy

személyesen: Aszpikon és néha egyéb pécsi, környékbeli vásárokon.[/frame]

 

[frame]A következő ASzPIK időpontja: szeptember 21.[/frame]

 

Szalai Dóra, keramikus

Véletlenszerűségek sodorták e szakma felé, eredetileg táncos szeretett volna lenni. Sikertelenségéből azonban előnyt kovácsolt, tizenöt éve dolgozik keramikusként. A titok meglátása szerint a szerény önbizalomban rejlik, mert akkor a lehetőségek megtalálják az embert. 

 

– Ha a hobbid egyben a hivatásod is, nem félő, hogy belefásulsz?

– Imádom a munkámat, de más elfoglaltságaim is vannak, szeretek például kötni-szőni, belekóstoltam a nemezelésbe és érdekelne még a kosárfonás is…

 

– Sokféle színnel dolgozol, van kedvenced?

– A színek a gyengéim. Mikor alapanyagot vásárolok, hosszasan válogatok a sokféle színes mázminták közül. Mindig más árnyalat a kedvencem, ez az alaphangulatomtól, érzésektől, aznapi „világszemléletemtől” függ.  Sokáig a föld színeket kedveltem, de mostanában érzem a lilákat-fehéreket-türkizeket is, úgyhogy lesz egy kis váltás szerintem. A narancs azonban örök szerelem, ez a Nap és az Élet színe számomra.

– Próbálkozol új formákkal, anyagokkal?

– Igen, most kezd újra feléledni, hogy összedolgozom alkotótársaimmal, például ékszerkészítő barátnőmmel készítünk majd közös tárgyakat, vagy szappankészítő barátnőmnek szappantartókat. Az ilyen kooperációk nagyon jók, mert kölcsönösen inspiráljuk egymást.

 

– Egy-egy terméktípusból több ugyanolyan is készül?

– Nem vagyok egy nagy sorozatgyártó, képtelen vagyok pl. 50 db valamit megkorongozni nyugodtan, mert már a nyolcadik edény után új ötletem támad és „másfelé” húz a kezem. Ezért van, amikor gipszformát készítek az alaptárgynak, utána pedig a díszítés és a színek adják a változatosságot.

 

[frame]

A Szalai Dóra termékeit itt tudod beszerezni:

facebook: https://www.facebook.com/dora.szalai.58/

személyesen: ASzPIK, kézművesvásárok, Hosszúhetényben [/frame]