Pécsiek, akik végigtáncolják az egyetemet

Áprilisban Budapestre viszik Pécs hírnevét, a Dunai Regattán az USA-ból érkező egyetemi evezős csapat egyikét buzdítják majd, de felléptek már Király Viktor, Mága Zoltán, Bereczki Zoltán, Tóth Gabi és Pál Dénes táncosaiként is. Meseszép… elnevezésű jótékonysági kampányukkal pedig országos hírnévre tettek szert. A PTE Táncegyüttes három tagjával beszélgettünk.

hirdetés

PTE Táncegyüttes

Stickel Franciska – PTE ETK Táplálkozástudományi MSc, 2014-es évfolyam

– Hol táncoltál korábban, milyen együttesben, milyen stílusban?
– Hatévesen kezdtem ritmikus gimnasztikával, balettel és show-tánccal egy orosz edzőnél, akitől rengeteget tanultam. Majd tizennégy éves koromra annyira elszánt lettem a szakma iránt, hogy biztos voltam abban, a jövőben is ezzel akarok foglalkozni. Jelentkeztem hát a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolába, ahol a legendás Uhrik Dórától és Rónay Mártától tanulhattam.

– A PTE Meseszép…kampányában milyen szerepet vállaltál?
– A kampány nagy kihívás volt és örök élmény marad azért is, mert magam is nagy meserajongó vagyok, tulajdonképpen az előadott történeteken nőttem fel. A mesefigurák megformálásán kívül (Szépség, Csipkerózsika, Herkules múzsája, stb.) a koreográfiakészítésből is kivettem a részem. Hosszú és nagy munka volt, de minden percet megért.

– Mi lesz a tánccal, ha majd végzel az egyetemmel?
– Őszintén szólva nem tudom, mit tartogat nekem még az élet. Másfél évem van vissza a Táplálkozástudományi Msc szakból, addig a tánc biztosan része lesz a mindennapjaimnak. Mivel gyerekkorom óta kísér a tánc, elég nehéz elképzelnem, hogy ez egyszer hirtelen véget érjen

Stickel Franciska_PTE Táncegyüttes

————————————————————————————————————————-

Rák Olivér – PTE PMMIK, szerkezettervező építészmérnök MSc szak, 2014-es évfolyam

– Csak táncosként, vagy más minőségedben is kiveszed a részed az együttes életéből?
– Tagja vagyok a PTE Táncegyüttes edzői csapatának, ezenkívül több koreográfiát is készítettem. Ez új kihívást jelentett számomra, de nagyon élveztem az alkotás folyamatát. Szeretek minden olyan feladatot, amelyben kifejezhetem önmagam, megmutathatom saját gondolataimat bizonyos témákról, és úgy gondolom, hogy egy tánckoreográfia készítése erre teljes mértékben alkalmas. Ezen felül büszkeséggel tölt el, ha láthatom mások előadásában a saját koreográfiámat.

– Létezhet közös pont építészet és tánc között?
– Erre a kérdésre egyértelmű igen a válaszom, hiszen a kreativitás mindkét területen markánsan megjelenik. Akár egy táncmozdulat megkomponálása, akár egy épületegyüttes megtervezése a saját önkifejezésünk eszköze, természetesen az adott feladatra, problémára koncentrálva.

– Mennyire számít különlegességnek, hogy a PTE-nek saját tánccsoportja van?
– Nem hallottam még hasonló kezdeményezésről egyetlen magyar egyetemen sem, ezért  kuriózumnak gondolom. Ilyen sokszínű és sokféle felkérést kiszolgáló tánccsoport igen ritka, leginkább egy-egy stílusra szoktak specializálódni, ezért még a táncegyüttesek között is különlegesnek számít ez a kezdeményezés.

 

 

PTE Táncegyüttes_Rák Olivér

————————————————————————————————————————-

Obádovics Dzsenifer – PTE TTK, testnevelő-edző szak, 2013 -as évfolyam

– Mióta van jelen az életedben a tánc? 
– Gyermekkorom óta, először 11 éves koromban ismerkedtem meg a szépségével, és azóta rendületlenül folytatom. Számos új stílusban kipróbáltam már magam. A tánc, a művészet szenvedélyemmé vált, ami nélkül el sem tudnám képzelni a létezésem.

– Hamarosan felléptek a Dunai Regattán, ahol az USA-ból érkező két egyetemi evezős csapat, a Harvard, illetve a Princeton egyikét a ti együttesetek buzdítja majd. Mit szóltatok ehhez a lehetőséghez?
– Amikor a csapatvezetőnk közölte, hogy mi képviselhetjük az USA csapatát, először nem hittem a fülemnek. Hatalmas megtiszteltetés és egyben kihívást is jelent az együttesnek! Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy elkápráztassunk egy olyan csapatot, amelynek a hazájában a szurkolás művészete nagy múltra tekint vissza.

 Milyen produkcióval készültök?
– A tavalyihoz hasonlóan, egy nagyon sokrétű, különböző táncstílusokból, látványos elemekkel, akrobatikával és egy kis show-val vegyített produkcióval készülünk.

PTE Táncegyüttes, Obádovics Dzsenifer

[note note_color=”#f6c0b1″]

PTE Táncegyüttes

A Pécsi Tudományegyetemen működő PTE Táncegyüttes 2011 óta képviseli az egyetemet, mint az intézmény hivatalos tánccsoportja. Számos műfajú táncbemutatóval – többek között cheerleading produkciókkal is – különféle rendezvényeken lépnek fel a városban és szerte az országban. A tagok olyan egyetemi hallgatók, akik mindannyian megalapozott tánctudással rendelkeznek, céljuk pedig, hogy minél többféle műfajban tudjanak magas színvonalú produkciókat létrehozni. Felléptek már Király Viktor, Mága Zoltán, Bereczki Zoltán, Tóth Gabi, Pál Dénes táncosaiként, de buzdítottak kosárlabda-, futball- és sárkányhajó csapatokat is. Két egész estés táncestjük rendre telt házakat vonzott. Az együttes hivatalos mentora a Pécsi Balett.[/note]