Százötven lufival üzennek

Pécs is csatlakozik ahhoz a nívós drámapedagógiai programsorozathoz, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét: a dráma jó! A diákszínjátszók, különböző ifjúsági színházak tagjai és még sokan mások, akik szeretik a drámát, csatlakozhatnak az programokhoz, többek között a pénteki flashmobhoz, amelynek keretein belül 150 lufit engednek fel a fiatal színészek Pécs főterén.

hirdetés

A Magyar Drámapedagógiai Társaság által létrehozott „Dráma van! – Tavaszi zsongás – A dramatikus nevelés hete” című programsorozathoz városunk is csatlakozik saját előadásaival és rendezvényeivel. A programsorozat célja, hogy népszerűsítse a drámapedagógia módszereit és felhívja a figyelmet az ezen a téren tevékenykedő szakemberekre, csoportokra, közösségekre.

Diákszínház

Eressz fel te is egy lufit!

A nyitóesemény március 20-án, pénteken – amely nap egyébként egyben a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Világnap – 12.00-kor lesz. A programhoz nemcsak Pécs, de számos más város is csatlakozik a legkülönbözőbb módokon. Az esemény minden településen, iskolában, intézményben más formában valósul meg; városunkban az érdeklődők egy káprázatos flashmob látványának lehetnek szemtanúi, amihez bárki csatlakozhat!

– Pénteken délben a Széchenyi téren körülbelül 150 lufit fogunk a levegőbe engedni. Ezeken a lufikon üzenetek is olvashatóak lesznek, amelyek mindegyikén ki-ki a maga véleményét, gondolatait fogalmazhatja meg üzenet formájában, hogy „miért jó a dráma?” – mondja Tóth Zoltán, az Apolló Kulturális Egyesület elnöke, a programsorozat egyik szervezője. Hozzáteszi, hogy a flashmobhoz bárki csatlakozhat saját lufival és üzenettel, és feleresztheti a csapattal együtt a gondolatait, így minden olyan érdeklődőt várnak szeretettel, akik szeretik a drámát és szeretnének valami különleges megmozdulás részesei lenni.

Pécs, Széchenyi tér - Fotó: MTI

A flashmobot követően március 23-26-ig, vagyis hétfőtől csütörtökig diákszínházi estek lesznek a Pécsi Kulturális Központban, vagyis a Szivárvány Gyermekházban (7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.), amelynek keretein belül ingyenes előadásokat tekinthetünk meg. Nem is akármilyen produkciókat láthatunk, hanem a Regionális Diákszínjátszó Találkozó versenydarabjait, amely a héten veszi kezdetét.

A fellépők között lesznek a Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola és a Janus Pannonius Gimnázium diákszínjátszó csapatainak színészei. A fiatalok olyan izgalmas darabokkal lépnek fel, mint a Lysistrate: Nőuralom; Wolfgang Borcher: A hosszú úton végestelen végig, de készülnek egy saját improvizációkból készült előadással is.

[note note_color=”#4c99d2″]

A március 23-i héten látható előadásokról a Pécsiszínház.hu-oldalon tájékozódhatunk, és mivel az előadásokra a belépés ingyenes, előzetes jegyfoglalás szükséges, amit az apollojegy@gmail.com e-mail címen tudunk megtenni.[/note]