Pécsre is elért a macaron nap

A hazánkban is egyre népszerűbb édességnek, a macaronnak még saját világnapja is van, méghozzá március 20-án. A színes finomság Pécsett is középpontba került a mai napon, a városban hamarosan megnyitó, vadonatúj cukrászda mutatta meg magát a pécsi közönségnek. Mi pedig végigkóstoltuk az összes macaront és megtudtunk pár részletet az új helyről is.

hirdetés

Színes és édes

Ez a trendi sütemény a 14-15. századi Velencéből indult hódító útjára, de az olaszok akkoriban minden olyan édességet maccarone néven említettek, ami tojásfehérjéből és darált mandulából vagy más olajos magból készült. Később Franciaország cukrászdáiban teljesedett ki és vált a franciák egyik legjellegzetesebb desszertjévé.

A leginkább habcsókra hasonlító süti két kis korongja darált mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készül, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel, esetleg lekvárral tapasztanak össze. Korábban hosszabban is írtunk már a macaronról itt az Abszolút Nőben, sőt haladó háziasszonyoknak még receptet is mutattunk hozzá.

Így kóstolgattuk a macaronokat:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=k691adKM7rA” width=”700″]

Macaron nap Pécsett is

A mutatós édesség olyannyira kitüntetett szerepet kap a gasztronómia világában, hogy még világnapja is van, méghozzá március 20-án. Pécsett egy megnyitás előtt álló cukrászda jóvoltából ismerkedhettek meg a macaronnal azok, akik eddig még nem kóstolták.

A Jókai Bisztróban felállított macaronpultnál Märcz Éva, a még készülő cukrászda szakmai vezetője kínálta a színes finomságot az érdeklődőknek, közben pedig elárult pár részletet arról, mire számíthatunk az új vendéglátóhelyen:

– Régóta szerettem volna nyitni Pécsett egy olyan helyet, ahol az általam jól ismert, francia alapokon nyugvó cukrászatra jellemző magas minőség érvényesül. Ez minőségi alapanyagok, kitűnő ízvilág, dizájn és modern technológia találkozását jelenti. Nem tartom rossznak a pécsi cukrászdákat, viszont azt gondolom, kicsit egysíkúak, éppen ezért az új hely ettől az iránytól merőben eltérő lesz – ígéri Märcz Évi.

macaron_lesson-2

A mindössze 24 éves hölgy több mint hét éve űzi a cukrász szakmát, ez alatt bejárta a világot, nagyon sokat tanult, amit kamatoztatni is kíván. A Jókai téren várhatóan egy hónap múlva nyitó helyen sok újdonságra számíthatnak a pécsiek: lesz macaron, francia citromtorta és eperfánk, de a hazai ízek kedvelői is találnak majd fogukra valót, mert a zserbó és a krémes sem marad ki a kínálatból.