Pécsre jön Tibi atya!

Nem éppen a sikeres vállalkozó képében tetszeleg, de kétségkívül kis országunk egyik legismertebb figurája Tibi atya. A mém megálmodója, Tóth Máté, miután megnyitotta a pécsi Humbák Műveket, újra eljön városunkba, hogy betekintést engedjen rendhagyó vállalkozásába és üzleti modelljébe.

hirdetés

A Simonyi BEDC programok a Pécsma.hu olvasóinak sem lehetnek ismeretlenek. A PTE Közgazdaságtudományi Karán a szervezet (BEDC – Business and Economy Development Center) azért jött létre, hogy a hallgatók vállalkozói attitűdjét fejlessze. A csapat szemléletformálást és gyakorlatorientált képzést támogat eseményeivel, hogy a hallgatók ne csak a tankönyvből tanulják meg vállalkozásvezetést (korábbi események itt és itt!).

Most azonban olyan figurát hoznak el Pécsre, aki biztosan nem jutott volna eszünkbe, ha az ország sikeres üzletembereit, cégvezetőit kellene felsorakoztatnunk gondolatban. Tibi atya karaktere mögött álló Tóth Máténak azonban igenis ott a helye, hiszen ennek az egyébként jól felépített figurának póló webshopja van, Humbák Művek néven futó kocsmái, amiből nemrég nyílt Pécsen is, van saját bora, sőt létezik még a cégjegyzékbe bejegyzett saját cége is. Ráadásul az egyik legtöbb lájkot begyűjtő magyar Facebook-oldallal büszkélkedhet (pontosan 1 207 830 lájkoló).

tibi atya mém

Putzer Petra, a Simonyi BEDC tagja és kommunikációért felelős munkatársa szerint azért hívták el őt is, mert szeretnék megmutatni, hogy vállalkozni nagyon sokféleképpen lehet, és szeretnék arra buzdítani a fiatalokat és a régió lakosait, hogy merjenek belevágni az ismeretlenbe, fedezzék fel a lehetőségeket.

„95 százalék véres proliság és 5 százalék intelligencia”

Ez volna Tibi atya sikerének a receptje, ami – lássuk be – szöges ellentéte a tankönyvi sikernek. Az ’extrémsuttyóhumor-startup’ sok kétséget hagy maga után, hiszen a Facebook-oldal posztjai leginkább az alkoholfogyasztás propagálásáról, hétköznapi humorról, és néha nőket degradáló posztokból áll. Az oldal azonban nem akar komoly lenni, leginkább görbe tükröt állít a társadalom elé, és próbálja kritikus szemüvegen át nézni a világot. Tóth Máté, a Humbák Művek Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, hogy nem szeretnék, ha a humorban tabuk lennének, mert pont ez a struccpolitika vezet a felgyülemlett passzív agresszióhoz.

A Tibi atyát körüllengő kultusz nem csupán kreatív ötletében pozitív csalódás, de társadalmi szerepvállalásában is. Tavaly gyűjtöttek a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnak, de az ismert toxikológus,  Zacher Gábor is tartott előadást a budapesti Humbák Művekben, ahol arra hívta fel a figyelmet, hogy a fröccsfogyasztás a legjobb alternatíva az alkoholizálási szokások között.

– Mi éppen a minőségi termelői borokból készült fröccsöket próbáljuk népszerűsíteni, ugyanis a borfogyasztás bizonyos fokig egészséges is. Tibi atya megjelenése előtt is súlyos volt az alkoholprobléma az országban, sőt sok országban probléma az elitizmus, ahol nincs Tibi atya – így Tóth Máté.

tibi atya esemény

– Próbálunk disztingválni – néha nem sikerül -, viszont ha tényleg a teljes politikai korrektség jegyében születnének a posztok, akkor nem maradna más választásunk, mint 30 éves mórickás meg nyuszikás vicceket posztolni – mondta Tóth Máté, hozzátéve, ők a pozitív példát az önmegvalósítás szintjén értik, hogy igenis van több lehetőség ma Magyarországon a fiatal értelmiség számára, mint a választani a multirabszolgaság és a külföldi mosogatás között.

Az előadást elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnek kicsit a hétköznapitól eltérni gondolkodásukban. Ne várjunk grafikonokat és diákat, inkább egy élvezetes, fiatalos, saját tapasztalatokon alapuló vállalkozás sikertörténetének megismerését tapasztalhatjuk meg!

A könnyed, ám szakmai jellegű beszélgetés szeptember 22-én lesz 18.00-kor a PTE ÁOK aulájában, és bárki számára ingyenesen megtekinthető. A Facebook-eseményhez kattintson ide!