Ponyvából készült táskák és zománc ékszerek

Szülinap, névnap, karácsony, húsvét, ajándékvásárlás, rohanás, stressz, pénzköltés – mindez általában egy bevásárlóközpontban vagy plázában. Pedig ha körülnéznénk, kiderülne, hogy karnyújtásnyira tőlünk olyan pécsiek élnek, akik a tömegtermékek helyett egyedi portékát kínálnak nekünk. A Pécsma.hu ezért úgy döntött, támogatja a helyi gazdaságot, és időről időre bemutatjuk a városban alkotó kisvállalkozókat.

hirdetés

Békési-Marton Gabriella

Gabriella tizenöt éve foglalkozik tűzzománc ékszerek készítésével, jelenleg Ferencesek utcai műhelyében hódol szenvedélyének. Neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen több kiállítása is volt az évek során, például Budapesten, a Vajdahunyad várában, a keszthelyi Festetics kastélyban és Pécsett a Civil Közösségek Házában.

– Hogyan kell elképzelnünk ezt a technikát, amivel dolgozol?  

– Az úgynevezett rekeszzománc technológiát, amelyet én is használok, a középkorban bizánci ötvösök fejlesztették ki, és azóta szinte változatlan. Egyébként ez a legidőigényesebb, legaprólékosabb zománc-eljárás. Az előkészített, alapozott fémlemezre lapított, hajlított, élére állított drótból kialakítom az úgynevezett rekeszeket, majd kitöltöm őket porrá tört, nedves zománccal, és kemencében kiégetem a darabot. Ezután megcsiszolom, hogy egyenletes legyen az ékszer felülete. Újra kiégetem, majd savval tisztítom, polírozom.

– Milyen ékszerek születnek a keze alatt?

– Fülbevalókat, nyakláncokat, gyűrűket, ritkábban karkötőket, kitűzőket és hajcsatokat készítek. Igyekszem változatos darabokat kiadni a kezemből, de persze vannak együttesek is, ahol ugyanaz a motívum ismétlődik az együvé tartozó ékszereken. Készítek egyszerű, akár kisgyerekek által is hordható medált, apró gyűrűt, de terveztem és készítettem már esküvői ékszert is, valamint más, alkalmi együtteseket.

– Mi inspirálja alkotásra?

– Elsősorban a népművészet, annak hasonlíthatatlan egyszerűsége, mélysége, gazdagsága. Hadd említsek egy példát az ékszereim közül: az általam olyannyira kedvelt tulipán, ha kelyhében „magot” , azaz elütő színű, kis, kör alakú motívumot hordoz, esetleg csigavonalat, akkor az az áldott állapotot jelenti. Általában a várandós asszonyt. Aki hordja, az lehet maga is várandós vagy épp szeretne az lenni. De mert ékszerről van szó és nem varázslatról, hordhatja fiatal leány is, akinek épp a jelentése miatt tetszik.

– Nemrég elvégezte az ötvös-aranyműves képzést, ez mit jelent majd a munkája szempontjából?

– Június elején fejeztem be az iskolát, így már dolgozhatom nemesfémekkel is. Főleg ezüsttel szeretnék dolgozni, foglalatokat, önálló ötvösmunkákat tervezek, és ezüstre is szeretnék zománcozni.

 

ReArt Műhely

Az eleinte informális csoportként működő szervezet 2009-ben alakult, 2012 óta pedig az Ökográf Egyesület műhelyeként működik.  A csoport tagjai a kreatív újrahasznosítás, ezentúl a környezeti szemléletformálás népszerűsítése céljából alkotnak. 

Bútorok raklapból

 

– Pontosan hányan dolgoztok a ReArt Műhelyben?

– Jelenleg hét aktív tagunk van: Szolga Hajnal (Szaffi), Barkóczy-Czudar Orsolya, Kovács Orsolya (Kotyero), Simovics Fanni, Styrna Kata, Vörös Jutka és Pataki Erika (Buba). Mindenkinek van civil elfoglaltsága, egyetem vagy munka mellett dolgozunk a műhelyben, de természetesen nyitottak vagyunk a bővülésre, és várjuk a lelkes alkotótársakat.

Alátétek molinóból

– Milyen alapanyagokkal dolgoztok, és honnan szerzitek be ezeket?

– Könnyebb lenne felsorolni, hogy mit nem használunk fel. Hiszen gyakorlatilag mindent újrahasznosítunk, ami hulladékként fellelhető egy háztartásban, legyen az PET palack, Tetra-pack, kávétasak, papír, műanyagflakonok, vagy WC-papír guriga, de emellett gyűjtjük a reklám molinókat, bicikligumikat, gumibelsőket és textileket is. Az alapanyagok egy része saját hulladék, másik része lakossági vagy kisvállalkozói felajánlás.

Virágok bicikliküllőből és tojástartóból

– Dolgoztok megrendelésre is, vagy csak a saját fantáziátoknak éltek?

– Szívesen megvalósítunk egyéni elképzeléseket is. Egyelőre táskákat, ékszereket, ülőfoteleket rendelnek tőlünk. Bár raklap bútorra is kaptunk már felkérést. A legfurcsább talán az volt számunkra, amikor egy újrahasznosított divatbemutató (2010 RE-FORM divatbemutató és kiállítás a Retextil Alapítvánnyal) egyik darabjának mintájára rendeltek meg egy reklámszatyorból készült ruhát születésnapi meglepetésként.

– Bár ahogy mondtátok, a fiatalok egyre nyitottabbak az újrahasznosított termékekre, mégis biztosan sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyire tartós mondjuk egy gumibelsőből készült fülbevaló? 

– A termékeink minősége igen fontos szempont számunkra. Minden ékszer vagy lakberendezési tárgy kézzel készül, így azt gondolom, eleve tartósabbak, mint a sorozatgyártott termékek. A táskáink általában molinóból készülnek, azaz abból az erős ponyvából, amit az épületekre feszítenek ki reklámozás céljából. Gondolom, nem kell mondanom, hogy ez az anyag mit ki nem bír. Mi is ipari varrógéppel dolgozunk rajtuk.

 

 

[frame]

– A pécsiek odafigyelnek arra, hogy helyi termékeket vásároljanak?

ReArt Műhely:

– Igen, szerencsére ez is egyre népszerűbb lesz. Köszönhető ez annak, hogy Pécsett több helyi termék piac szerveződött.

Békési-Marton Gabriella: 

– Az a tapasztalatom, hogy vannak, akik igen. Sokan vesznek magyar terméket, vagy legalábbis olyat, amelyet elláttak ezzel a felirattal, és sokaknak fontos a kézimunka, illetve a vásárolt holmi egyedisége. Külföldre is szeretnek hazait vinni. Ez jó volna, ha elterjedne, sokat segítene mind a készítőknek, mind a vásárlóknak.[/frame]