Rasszizmus és gyűlölet könyveken keresztül

Rasszizmus, homofóbia, idegengyűlölet, nyitottság és elfogadás – komoly témákat jár körül egy új programsorozat Pécsett, amelyeket nem a megszokott módon, hanem irodalmi műveken keresztül feszegetnek a közönséggel karöltve. Irodalmi flash mobbal nyitottak, idén pedig már a második eseményüket szervezik, ez alkalommal irodalmi vetélkedőre invitálják a pécsi közönséget.

hirdetés

A NY.I.S.S.! egy olvasást népszerűsítő, emberjogi kérdésekkel, kirekesztéssel foglalkozó programsorozat. Az első projekt, amiből az egész sorozat kicsírázott, egy önkéntes alapon szerveződött olvasó flash mob volt tavaly augusztusban, amiből aztán a kiemelkedő érdeklődés miatt egy egész programsorozat született. A nyári esemény után szűkült le a mozgalom témája az emberjogi kérdésekre, azóta a szervezők a LÉPJ – Légy Pécs Jövője! pályázat keretein belül már megvalósítottak egy olvasóklubot februárban, a következő esemény pedig március 14-én szombaton 14.00-kor lesz a Nappaliban (Pécs, Király utca 23-25.), amikor is egy olvasási vetélkedőn vehetnek részt a pécsiek.

olvasás, nő

– A szombati program egy interaktív társasjátékozást foglal majd magába, ahol a kérdések olyan olvasmányokhoz kapcsolódnak, amelyek valamilyen szempontból érintik a rasszizmus, homofóbia és idegengyűlölet témáit – mondja Szarka Bernadett, a pályázat koordinátora.

Hozzáteszi, hogy ez az esemény is nyitott, interaktív, ahogy a többi is, és azt szeretnék, hogy akik részt vesznek a programban, elmondanák a véleményüket és saját élményeiket. A játékosoknak az érdekes kérdésekre válaszolva kell felépíteniük saját képzeletbeli könyvtárukat úgy, hogy gyűjtögetik a könyvek borítójának kis másolatát, akié pedig a legnagyobb könyvtár lesz, az könyvutalványt nyer majd.

– A célközönséget nem szerettük volna behatárolni, mert úgy gondoljuk, hogy ezek a témák mindenkit érintenek, hiszen az alapvetően felnőtteknek szóló könyveket már a gimnazisták is olvasni szokták, és véleményt is formálnak velük kapcsolatban – szögezi le Szarka Bernadett.

olvasás

Az eseményhez IDE kattintva csatlakozhatunk.

A programsorozattal az a célja a szervezőknek, hogy ezekkel az eseményekkel felhívják a figyelmet a rasszizmus, homofóbia és idegengyűlölet veszélyeire, helytelenségére, és nyitottságot, elfogadást közvetítsenek az embereknek a könyvek segítségével. A NY.I.S.S.! programot egyébként a Pécsi Zöld Kör és a Zöld Fiatalok Egyesület pécsi csoportja szervezi, a Légy Pécs Jövője támogatásával.

A programsorozat mindegyik eleme az irodalmi művek köré épül. Következő programjuk pedig előreláthatóan áprilisban lesz, amely során egy filmklub keretein belül egy izgalmas könyvadaptációt láthatnak az érdeklődők. Ezt követően egy beszélgetés során vitatják majd meg a kényesebb kérdéseket. További részletekért lessük a N.Y.I.S.S.! Facebook-oldalát, vagy a Zöld Fiatalok Egyesület hivatalos honlapját.

Kiemelt fotónk illusztráció!