Rejtett üzenet a falról

Talán mindannyiunknak vannak emlékei nagyanyáink konyháiról, bennük a falakat díszítő, kacskaringós betűkkel, jellemzően kék vagy piros színekkel, sematikus ábrákkal, versikékkel, sláger- és operettszövegekkel díszített, helyesírási hibákkal tűzdelt falvédőkről. Nem is gondolnánk, de befolyásolhatják életünket!

hirdetés

 

Korabeli „női magazinok”

Ha megfigyeljük a mai, nőknek szóló lapokat, azokban az aktuális nőideált találjuk, és többnyire szerelemről, párkapcsolatról, családról, takarítási tippekről és étkezési tanácsokról olvashatunk bennük. Ám ezek gyakran idealizált világot tárnak a lányok, asszonyok elé, épp úgy, ahogy az egykori, 19. század közepétől hódító falvédők. Ezek a kultúrtörténeti és szociológiai értékű dokumentumok „vallomások” a családi értékekről, tartalmakról, hagyományokról.

Dr. Koltai Mária pszichiáter csaknem 10 éve gyűjti a régi konyhák kincseit, és családterapeutaként felfedezte, milyen speciális jelentőségűek ezek a család női hagyományainak szempontjából. Úgy látja, a tűzhely fölött lógó kézimunkán található szövegek jelentősen befolyásolják a családi életet. Például ha a nagymama egy reménytelen szerelem utózöngéit öltötte vászonra, az unoka elgondolkodhatott azon, hogy jó lesz vigyáznia. Ha a nagyi megütötte a bokáját, elhagyták, bizony, vele is előfordulhat hasonló. Vagy éppen, hogy tűrni kell, elhagyni nem szabad azt, „aki téged szívből imád”. Éppen ezek miatt a szakember párterápiás ülésein is foglalkozik a kérdéssel, a hozzá forduló pároktól gyakran kéri, idézzék fel, milyen szöveget olvastak családi falvédőjükön.

Üzenetek – és ami mögöttük van

 

Ki az urát szereti, jó ebédet főz neki

Még ma is sok nő fejében él a gondolat, hogy a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Ez a tudás a falvédők korában a legfontosabb női „praktikának” számított. Persze nem lehet tudni, milyen hátsó gondolat vezethette a készítő kezét, hogy éppen az egyik legmérgezőbb gomba az urát etető asszony vezérmotívuma.

 

 

 

 

Meleg otthon, jó feleség, férfiaknak mi kell egyéb…

Más nők azt gondolják, hogy uruk akkor becsüli őket, ha tisztaságot, melegséget teremt a feleség körülöttük. Ennek ellenére kevés olyan férfival lehet találkozni a családterápiás praxisban, aki neje legfőbb erényeként a tisztaságot becsülné, sőt…

 

 

 

 

 

 

Szívemnek, lelkemnek az a kívánsága, Éljek férjemmel örök boldogságban.

Az örök hűség, a családi boldogság, az örök szerelem mítosza sok falvédőkészítő fantáziáját megihlette. Konfliktusokról, krízisekről, válságokról, veszekedésekről tudomást sem véve hirdették a vágyott, idealizált, mitizált, paradicsomi állapotot, leplezték az elégedetlenséget, a kínokat, a hiányokat.

 

 

 

 

Nincs nagyobb földi boldogság, Mint a szerelemből kötött házasság.

A falvédők századában már nem a földet adták a földhöz és a javakat a javakhoz, nem a szülő szemelte ki lányának a jövendőbelit, elterjedt a szerelemből kötött házasságok intézménye. Az ilyen üzeneteket gyakran kedves kisgyermekek jelenítik meg, mintegy érzékeltetve, hogy ezt a törekvést már a személyiség fejlődésének legkorábbi időszakában meg kell tanulni.

 

 

 

 

 

Ne hagyd el soha azt, ki téged szívből imád, Lásd be, hogy néked is van számtalan kis hibád.

Párterápiás gondolatok mentén ez a falvédő sokat mond el gazdájáról. Bár a nők azokban az időkben épp az ilyen üzeneteknek köszönhetően maradtak gyakran egy bántalmazó párkapcsolatban, mégis azt sugallja az idézett slágerszöveg, hogy jó eséllyel megmenthetők a megromlott párkapcsolatok, ha belátjuk, nem csak a másik hibázhat.